Startsida / Inlägg

Böckerna och de klokas dag

av Sanna Lundell

Först en fråga från Clara:

Hej Sanna!
Var kan man få träffa en anhörigterapeut? Vilka aktörer erbjuder gruppträffar där man kan få träffa andra medberoende? Obs att alanon med sin kristna utgångspunkt i tolvstegsmodellen inte är aktuell för mig.

Sök på nätet. Det finns andra behandlingsformer än 12-stegsmodellen. KBT, transaktionsanalys, gestaltterapi och integrationsterapi. Även klassisk psykoterapi med en terapeut som har riktat in sig på medberoende.

I Större städer finns anhöriggrupper ofta knutna till beroendemotagningarna/beroendecentrum.

Angående att 12-stegsprogrammets har en kristen utgångspunkt så måste jag som har läst en del poäng religionsvetenskap ändå protestera lite. Visserligen var grundarna till AA kristna. Men resonerar man enligt den tankegången så måste man ju i stort sett steka samtliga västerländska terapeutiska inriktningar, eftersom de flesta grundarna var/är kristna/judiska. Även de mänskliga rättigheterna är grundade på kristen värdegrund, den muslimska världen har velat skapa tillägg till de mänskliga rättigheterna för att just uppmärksamma västvärlden på att den alltid utgår från att den är norm. 12-stegsprogrammen är jättetydliga med att de inte företräder någon politisk-, religiös- eller annan intresseorganisation. De välkomnar alla. Man talar i programmen om högre kraft, men det är helt upp till var och en att bestämma vad den där högre kraften är. Det finns också en sund och bra uppmaning till alla som väljer att gå på möten: Ta till dig det du vill och låt resten vara.

Det är dock viktigt att 12-stegsprogrammen inte ska ersätta individuell terapi. Det är två skilda saker.

Hoppas du hittar rätt:-)

Nu till tredje dagens uppgift. Kunskap är nyckeln till förändring. Läs, läs, läs! Försök att lära dig allt du kan om medberoende. Här är ett gäng böcker som jag varmt rekommenderar. För mig var det lite som att hitta nycklar till mig själv och mitt liv när jag läste. Läsandet var också ett sätt att skapa den där platån jag pratade om i går. Att läsa en stund om medberoende varje dag leder till att skapa medvetenhet, börja förstå sig själv, och ge sig själv kärlek. Fokus flyttas också från den man är medberoende till en själv.

Unknown 602273 Unknown-1 Unknown-3 9789113066134_200_karleksbarnet_haftad images Unknown-4 images-1 Unknown-2 images-2

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB