Startsida / Inlägg

Baren som fick hybris

av Sanna Lundell

Heaven and hell. Vissa dagar består av både och. Höga toppar och djupa dalar.

Lördagen var en sådan dag. Det började briljant med den ultimata ridturen. Älskar ju att snön är här. Min häst instämmer i jubelkören och vi hade den kanske finaste uteritten som jag någonsin varit med om. Ninna är inte riktigt den lekfulla sorten. Hon är vanligtvis allvarsam, mild och mjuk – inte så sprallig liksom. Men i lördags var hon mer en yr hund än sitt vanliga jag. Vi var som två barn i snön. Efter en galopp över stubbåkern kunde hon bara inte låta bli att rulla sig i  härligheten. Rena rama turen att jag red barbacka i repgrimma och hann glida av. Sjukt härligt.

Kvällen fortsatte underbart med middag på Metropol Palais. Ny fransk finkrog på Sveavägen. Riktigt gott. Riktigt vackert. Riktigt trevligt. Kir Royal. Anklever på brioche. Bouillabaisse med liten skaldjursplatå och sist men inte minst nötkrämsfyllda profitelroles och en tropisk mousse med sockerkaka i mitten, passionsfrukt och hallon. Yummie. Perfekta sällskapet i min bror och hans käresta.

Sen fortsatte vi för att fira min andra brors vernissage med en drink på Tweed, en fancy pancy bar i Gamla stan. Till en början var vi impade av inredningen och stämningen och varandras sällskap. Men när det blev dags för runda numero två förändrades stämningen som genom ett trollslag när hipsterservitören känner sig nödgad att läxa upp mig och ge mig en patronizing lektion kring min önskade mellansöls ickevara. Mellanölet avskaffades på 70-talet och var inget jag kunde få beställa. ”Nähä” sa jag försvånat, ”men jag tror nog att de flesta förstår vad som åsyftas när man beställer en mellanöl: en svagare starköl som ligger någonstans mellan 3,5 % och 5%. En Hof, en Corona, en Sol. Typ.” Men nej, den här baren hade enligt mustashhipstern bara starköl på 5 %. Det var vad jag kunde få mig serverat. Vid det här laget hade min brorsa ruttnat rejält på översitteriet så när servitören sen kommer med vår dryck och hårt ställer ner ölglaset framför mig och säger ”här har du din STARKÖL” så brister det för brorsan som dräper till med ett ”Nu få du ta och slänga igen käften”. Ölexperten blir ursinnig och menar att vi har förnedrat honom på hans arbetsplats. Han skvallrar till barchefen som utan att ta reda på vad som egentligen har hänt stänger vår nota och ber oss gå. 36-år gammal blev jag för första gången utslängd från en krog. Inte så soft. Inte så rättvist. Riktigt illa skött av Tweed.

  • Tjänstgörande redaktör: Lukas Jacobson, Jenny Åsell, Aleksandra Wojcik
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB