Analys – sen njuta av semestern

av Tobbe Ek

Då så. Dags för lite analys X antal timmar efter alla andra. Sen ska jag njuta av en första natt i Miami och sluta tänka på Melodifestivalen. De exakta siffrorna ser ni i tabeller i inlägget nedanför detta.

Som väntat påverkade knappt den andra röstningsomgången resultatet i deltävlingarna alls. Detta eftersom apprösterns som kom in i första omgången var så många gånger fler än telefonrösterna, något som SVT fullkomligt missbedömt.

Det blir extra tydligt i deltävling ett där folk helt uppenbart också laddade ner appen under pågående tävling i större utsträckning än under andra deltävlingar och därför inte kunde rösta på de tidiga bidragen i tävlingen. Om man bara går på rösterna i omgång två så skulle Elize Ryd och Rickard Söderberg gjort Saade sällskap till final. Men eftersom de låg hopplöst efter de andra i appröstningen, troligen på grund av ett tidigt startnummer, så hade de ingen chans att återhämta rösterna och åkte istället ur tävlingen, trots att de fick mer än tre gånger så många röster som Behrang Miri och Victor Crone i andra omgången. Möjligen visar också det låga antalet röster Behrangs låt fick i omgång två, bara 8606, att intresset för låten egentligen var så lågt att den kanske inte borde tagit sig vidare till topp 5 över huvud taget. Men det får vi inte veta eftersom SVT har bestämt dig för att rabbla sitt mantra om ”ett samlat resultat” istället för att sär-redovisa hur många telefonröster bidragen fick i den första omgången.

I andra deltävlingen var resultatet jämnare och framförallt mellan andra- och tredjeplatsen. Här syns det tydligt att Samir & Viktor främst hade sina supporters bland appröstarna. Efter första omgången hade de en finalplats, men i andra omgången fick Magnus Carlsson fler telefonröster och lyckades ta sig om penntrollen med bara 434 rösters marginal och därmed ta sig raka vägen till final.

I den tredje deltävlingen är det bara att konstatera att kritikernas favorit Kristin Amparo aldrig var i närheten av någon finalplats.

Den fjärde deltävlingen var i stort sett en one man show där allt handlade om Måns Zelmerlöw som nästan fick dubbelt så många röster som tvåan. Det gjorde att den andra finalplatsen nästan blev ett lotteri. Och här fick appröstarna vinnande ur striden. Trots att Hasse Andersson fick mer än fem gånger så många röster som JTR i andra omgången så lyckades han inte ta sig förbi utan JTR kunde lyckligt fira sin finalplats.

I andra chansen slog fyrorna Linus Svenning och Dinah Nah ut treorna Andreas Weise och Dolly Style.

Och så finalen, där apphaveriet blev ett faktum så fort en av favoriterna, Jon Henrik, ställde sig på scenen och orsakade härdsmälta i SVT:s appservrar. ”Attack” hojtade tv-kanalen och fler än en tänkte nog som Måns som hånskrattade åt teorin. Här räknades därför bara telefonröster och JTR kom i den absoluta botten vad gäller folkets röster med enbart 14 236 röster, den lägsta siffran i finalen sedan Popson fick 7559 röster 2001.

Att Jessica Andersson bara lockade drygt 25000 röster kan möjligen också peka åt att något kanske inte stod rätt till med resultatet i första deltävlingen. Måns då? Jo, han slog rekord i poäng från juryn och i procent av folkets röster. Men inte i antalet röster. Zelmerlöw fick 545601 röster i finalen och det slås fortfarande av Loreen som med sina 670551 röster fortfarande har det rekordet. Med Måns nu som god tvåa.

röstningssiffrorna gör appfiaskot ännu tydligare

av Tobbe Ek

Nu har SVT äntligen släppt sina röstningssiffror. Jag ska precis borda flyget till Miami för en veckas semester men jag kommer ägna någon timme ombord åt att analysera de här siffrorna så jag uppdaterar väl bloggen nån gång sent i natt när jag landat.

Men redan nu är det mycket tydligt att appen påverkade röstningen i den första deltävlingen så mycket att det resultatet för alltid kommer att ifrågasättas eftersom SVT fortsätter att vägra lämna ut separata röstningssiffror för appen och övriga röster.

Jag bifogar bilderna här så får ni själva läsa dem, så blir det mer analyser senare.

imageimage

Magnus Carlssons teckentolkning visad 4,8 miljoner gånger

av Tobbe Ek

Bild 2015-03-17 kl. 08.04.50Tommy Krånghs teckentolkning av Magnus Carlssons Möt mig i gamla stan är en helt galen framgång. Nu har Youtube-klippet visats nästan 1,3 miljoner gånger.

Det kan jämföras med Måns Zelmerlöws Heroes, alltså inte teckentolkningen av den, utan hans framförande i delfinalen, som publicerades på Youtube för två veckor sedan. Det har i skrivande stund visats drygt 930 000 gånger.

Men inte nog med det. På Facebook sprids också ett klipp av den teckentolkade versionen av Magnus Carlssons låt via sajten The LAD Bible.

Där har videoklippet visats hissnande 4,8 miljoner gånger i skrivande stund.

Helt galna siffror!

Magnus Carlssons teckentolkare gör succé – i Storbritannien

av Tobbe Ek

Över 800 000 har redan sett det här klippet på Youtube där SVT:s fantastiska teckentolkare Tommy Krångh gör Magnus Carlssons Möt mig i gamla stan.

Det här klippet har blivit viralt och sprids just nu bland annat i Storbritannien via några av deras absolut största nyhetssajter, eller vad sägs om ansedda Daily Telegraph, brittiska gratistidningen Metro (inte samma koncern som MTG:s Metro), på sajten som tillhör Londons gratisutdelade kvällstidning Evening Standard, världens största nyhetssajt online Daily Mail och även på amerikanska Huffington Post och Reddit.

Hittar Saade-kondomer överallt

av Tobbe Ek

Bild 2015-03-16 kl. 10.16.47Alltså jag hittar fortfarande såna här förpackningar överallt!

I första deltävlingen skämtade Filippa Barks om att Sting hade att göra med att det svider efter att Eric Saade träffat en tjej.

Då bestämde sig Saades team att göra nåt kul av det. Så de tryckte upp sådana här kondomförpackningar och Eric hade en hel busslast med sig verkade det som och spred omkring sig på efterfesten.

Och nu hittar jag dem, nedstoppade i byxfickor, i min väska, i kavajen, överallt.

En sista bild från efter efterfesten-festen

av Tobbe Ek

Bild 2015-03-15 kl. 10.54.36Eller två blev det ju faktiskt. För Alex Jafarzadeh pussade mig ju på kinden och då måste man väl få lägga ut den bilden, väl?

Och sen måste jag ju visa att jag har fler än en BOY-keps.

Bild 2015-03-15 kl. 10.54.18

På bilden saknas silver på svart och svart på vit. Men de finns också i kollektionen.

Nu hörni, är det dags att gå och sova. Klockan har hunnit bli 11 och vad vet jag, kanske fortsätter några efter efterfesten-fester på andra håll fortfarande. Men för den här lilla schlagerbloggaren är det faktiskt sovdags nu.

Sida 1 av 1658
 • Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB