Startsida / Inlägg

Elefanten i Silicon Valley – det brudar ska stå ut med

av katlar
elephant

I default-läge blir det alltid en man. Kliv in på en start-up i San Francisco och se dig omkring. Män. Killar. Försök hitta nån som ska kommentera något om techvärlden. Samma sak.

Silicon Valley-folket tänker utanför boxen, lanserar fantastiska lösningar och nytänk som är hisnande bra. Men på ett område är det tvärtom: Jämställdhet. Här är det gammalt ingrott boxtänk som gäller. Techisarna har uppenbara problem när det handlar om att lyfta fram brudarna och ge dem lika mycket plats och inflytande som männen.

Undersökningen Elephant in the Valley, som släpptes i januari visar att erfarna Silicon Valley-kvinnor anser sig diskriminerade på område efter område. Det handlar om allt från feedback från chefen till karriärmöjligheter och upplevelser i mötesrummen.

En kvinna berättar i undersökningen att hon anmält sig till ett networking-event. Men när arrangören förstod att hon var kvinna blev hon portad med orden ”this is just for the guys”. Nätverket kallade sig Alpha, förresten.

Under ett utvärderingsmöte fick en kvinna höra: ”Vi behöver inte oroa oss över hennes bonus för hon gifte sig nyligen och kommer snart få barn och säga upp sig”.

Ett annat vittnesmål i raden: Under ett möte vill klienten att kvinnan ska sätta sig i hans knä ”om jag ska köpa dina produkter”. Hennes manliga kollegor protesterade inte.

Andra har historier om hur de blir bjudna på affärslunch på Hooters, en restaurang med lättklädda servitriser och att grabbarna på kontoret under en konferens samlades i chefens svit och bondade genom att raka av sig håret allihop (chefen var redan flintskallig). Själv avböjde hon hårrakningen.

IMG_3585

Häromdan åt jag brunch med Silicon Valley-veteranen Manjula Talreja, som just lämnat ett höjdarjobb på Cisco för att jobba med ett sprillans nytt företag. Att höra henne snacka om dalens jämställdhet gör mig trött.

Som styrelseproffs är hon nästan alltid enda kvinnan i rummet. Hon pratar om att kvinnor blir stereotyper i techvärlden. En man som är aggressiv och tuff när han gör affärer – Topp. En kvinna som agerar på samma sätt – Bitch.

– I männens värld ska kvinnor vara mjuka och följsamma. Men det funkar inte när man gör business, säger Manjula Talreja.

84 procent av kvinnorna i Elephant in the Valley-undersökningen har fått höra av manliga kollegor att de är för aggressiva.

Screenshot 2016-02-06 21.24.14

Förklaringen till den haltande – eller snarare rullstolsburna – jämställdheten i Silicon Valley är klick-tänket, menar Manjula Talreja. I dalen bygger affärer på personligt förtroende. Du knyter band med folk du litar på, du anställer dom som din klick rekommenderar och du gör affärer med vänner över middag på en fancy restaurang.

Om du som kvinna ens lyckas ta dig in i den starka mansklicken (män har 85 procent av techjobben) så vet du att du är priviligerad och att det inte finns plats för många fler.

– Därför har kvinnor traditonellt inte hjälpt varandra uppåt och framåt i techvärlden, säger Manjula Taljera.

Hon menar att kvinnor i techbranschen måste jobba “dubbelt så hårt” för att nå framgång, men att attityder börjar förändras.

Ett uppmärksammat Silicon Valley-mål om könsdiskriminering som manglats i pressen de senaste åren blev gnistan till en livad diskussion. Fler kvinnor vågade berätta liknande historier och de flesta tech-män som kommenterade var chockade och berättade att de var omedvetna om problemen som kvinnor möter.

 

Ellen Pao, former junior partner at Kleiner Perkins Caufield & Byers, exits state court in San Francisco, California, U.S., on Wednesday, March 25, 2015. After two days of closing arguments, a month of finger-pointing testimony from both sides, the day of reckoning for the venture capital firm Kleiner Perkins Caufield & Byers has finally come in the sex-bias trial that has gripped Silicon Valley. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

Ellen Pao, som var det uppmärksammade fallets huvudperson, förlorade till sist. Hennes anklagelser om att hon nekats befordran på grund av att hon var kvinna fick inget gehör hos domstolen.

Silicon Valley-medierna var snabba med att kalla det långdragna diskrimineringsmålet en framgång – trots allt. Nu hade i alla fall Silicon Valley fått upp ögonen för sexistiska kulturen inom branschen och alla pratade om problemen.

Såklart är det förlorade diskrimineringsmålet allt annat än en framgång. Det är en rak förlust, lika självklar som 1-0, för kvinnor som vill behandlas på samma sätt som sina manliga kollegor.

  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB