Foto: Lotte Fernvall

 

30 dagar på Twitter med Hanif Bali

”Alla partier har blivit SD-light”

Är han ett troll?
Eller bara smartare än andra politiker?

– Min strategi är att bli så hatad som möjligt så långt vänsterut som möjligt, säger Hanif Bali.

Aftonbladet har följt den moderata riksdagsmannen under några veckor på Twitter.

T

roll är slang för personer som är allmänt jobbiga på internet. Personer vars inlägg irriterar, som ofta är på gränsen för vad som uppfattas som anständigt. Och som inte är intresserade av en saklig diskussion.
Självklart anser Hanif Bali att han inte är ett troll.
Men provokation är en grundsten i det han gör på Twitter.

Och med över 55 000 följare – fler än exempelvis Liberalernas Jan Björklund eller KD-ledaren Ebba Busch Thor – samt tidningsartiklar twittrandet leder till lyckas han med att tränga igenom bruset.
Hanif Bali är tydlig med vad han vill.
– Jag vill styra debattfrågorna och sakpolitiken högerut.
Han vill också vinna tillbaka moderater som gått över till SD.
Och reta vänstern.
Hans strategi är enkel:
– Ha rätt i sak, be aldrig om ursäkt. Och backa aldrig.

Den som följer Hanif Bali på Twitter blir snabbt varse ett par saker. Han har ett gäng ämnen han ständigt återkommer till. Och det är inte frågor som han sysslar med i riksdagens näringsutskott där han numera är ordinarie ledamot.

Klicka på playknappen för att höra Hanif Bali förklarar sin tweet om fatwa.

– Jag kan stå här och twittra ihjäl mig om gruv- och mineralfrågor men det blir inte mer sexigt av det, som han uttrycker det.
Han tar upp det som han själv och allmänheten är intresserad av, förklarar han.

 

S

om tiggarfrågan.
Tisdagen den 12 september läser Hanif Bali en artikel på Sveriges Radios hemsida med rubriken:
”Polisen jagar EU-migranter i samarbete med staden”.

En chans som denna missar han inte. SR-artikeln öppnar för en bredsida mot Public Service, som han anser ägnar sig åt förskönande beskrivningar av verkligheten genom att kalla tiggarna ”EU-migranter”.
Och ännu viktigare; här kan han gå till attack mot den, enligt honom, slappa svenska politiken gentemot de utländska tiggarna.

Att en politisk reporter på nyhetsbyrån TT, Owe Nilsson, anklagar honom för att visa förakt mot fattiga är ingenting som bekommer Hanif Bali.

Klicka på playknappen för att höra Hanif Bali förklarar sin tweet.

De försörjer sig på att tigga, alltså är de professionella. De är här på EU:s lagstiftning för turister, alltså är de ”proffstiggande EU-turister”, argumenterar Bali.

– Jag påpekar bara vad lagen säger. Jag har ganska länge tänkt på att tiggarna är här som turister, att de saknar den försörjning som EU-direktiven kräver. Hur kan det vara förakt?

Tar du inte alls åt dig av den kritiken?
– Jag frågade Owe kanske 30 gånger: ”Var hittar du föraktet?”. När man läser min tweet och är kanske fast i den ordkorridor som existerar då kanske det hugger till i magen. Men när man ber dem som kritiserar mig definiera var föraktet ligger, då klarar de aldrig av det.

Bali vill gärna ha vad han kallar känslomässiga reaktioner. Då blir det en ”bra fight”, som han inte kan förlora, menar han.
– Det är för mig väldigt viktigt att inte ha fel i sak. Då torskar man diskussionen. Om reaktionen bara är känslor tillbaka, då vinner jag dem jag vill vinna.

Och vilka vill du vinna?
– Högerväljare. Högerväljare resonerar mindre med känslor och mer rationellt.

 

F

örakt mot känslor och provokation som debattmetod är någonting som kommit att förknippas med alt-right – en brokig politisk rörelse som anses ha hjälpt Donald Trump till makten.

Den som vill läsa mer om den kan med fördel göra det här och här.

Oavsett om man ser alt-right (alternativhögern) som fascister eller frihetsälskande kämpar mot politisk korrekthet är nog de flesta eniga om att de har gjort smaklösa provokationer till ett allt vanligare inslag i den amerikanska politiska debatten. Samma inslag som i allt högre grad har kommit att prägla det svenska politiska samtalet.

Så frågan är – hur mycket alt-right är Hanif Bali?

I dagens kulturkrig på internet kan vad som helst användas som vapen.
Som ett glas mjölk.

Det är därför fotot av ett mjölkpaket pryder väggen i Hanif Balis kök.

Klicka på playknappen för att höra Hanif Bali berätta sin syn på svenska alt-right-rörelsen.

Det började som så ofta i alt-right-kretsar på internetforumet 4chan.

Någon la upp en vetenskapsartikel om att de flesta nordeuropéer, till skillnad från större delen av jordens befolkning, inte är laktosintoleranta.
I den amerikanska trollfabriken blev mjölken plötsligt en symbol för den vita rasens överlägsenhet.

Ett gäng nazister tog det vidare när de trollade en konstinstallation mot Trump genom att, just det, dricka mjölk. Det ledde till skriverier i media som i sin tur ledde till ännu mer trollande från fulhögern, allt beskrivet i detalj i den här Wired-artikeln.
Och det är därför det blev uppståndelse när Bali i somras twittrade ut en bild på sig själv där han dricker mjölk.

”Gick Hanif Bali över den bruna gränsen i Almedalen?”, var rubriken på vänstersajten Aktuellt fokus.
”Thihi, som brev på posten”, twittrade Bali till svar.

På det följde ett inlägg på Aftonbladet Debatt där två forskare skrev om ”mjölkdrickandets historiska kopplingar till rasism och förtryck av rasifierade”.

Artikeln ledde till ännu en vända av hånflabb på Twitter.
Inte minst av Bali själv som skrev så här på sin Twitter den 6 augusti.
”Snart har vänstern skapat fler vit makt-symboler än vit makt-rörelsen själva.”

Men enligt Hanif Bali gör han inte den här typen av provokationer bara för att jävlas med vänstern och roa sina anhängare.
Han har ett politiskt syfte också, säger han.

Klicka på playknappen för att höra Hanif Bali förklara sin tweet.

Man kan undra varför en svensk riksdagsledamot bryr sig om en matte på Södermalm i Stockholm som kräver könsseparerade hundrastgårdar.

– Hela hennes verklighetsuppfattning och problembeskrivning utgår ifrån en postmodern vänstersyn och det är klart att det är värt att påpeka och skratta och göra narr av det så att det inte blir en norm, förklarar Hanif Bali.
”Postmodern vänstersyn” är ett av alternativhögerns hatobjekt.

Hur mycket har du inspirerats av alt-right?
– Väldigt lite. Jag har väldigt lite koll på alt-right-rörelsen. Jag började ju med den här strategin innan alt-right var ett modeord, innan Trump, svarar Bali.

Men visst finns det en risk att ”folk får intrycket att han är en Milo-typ”, som han uttrycker det.
Milo Yiannopoulos var en av de största stjärnorna på alt-right-himlen innan karriären tog slut sedan han anklagats för att försvara pedofili.
Det är bara ett av många gånger han hamnat i blåsväder. Förra året stängdes han av från Twitter för att han enligt företaget satte igång en hatkampanj mot den afroamerikanska skådisen Leslie Jones, stjärnan i den senaste Ghostbusters-filmen.

Alt-right-rörelsen har vuxit fram på nätet. Jag är en person som har vuxit upp på nätet. Det är den enda kopplingen

Trots att han använder sig av alt-rights symboler och metoder understryker Bali att han varken vill förknippas med Yiannopoulos, som han kallar ”en tönt”, eller resten av alternativhögern.

– Alt-right-rörelsen har vuxit fram på nätet. Jag är en person som har vuxit upp på nätet. Det är den enda kopplingen, säger riksdagsledamoten som är utbildad webbprogrammerare.

Men han erkänner att Milo Yiannopoulos sagt och gjort saker han håller med om.
Som hans tips att man ska ”håna, och inte resonera” med vänstermänniskor på internet, vilket han sa i den här intervjun med sin förra arbetsgivare, den högerextrema tidningen Breitbat.
– Av erfarenhet måste jag säga att just det funkar, säger Bali.

Eller när Yiannopoulos under en universitetsföreläsning snäste av en kvinnlig kritiker.
– ”Madame, fuck your feelings”, sa han till henne, berättar Hanif Bali och skrockar.
Klippet på Youtube har setts nästan 900 000 gånger.

Milo är inte fullt så extrem – även ”amerikanska Expo”, ADL, beskriver honom som ”alt-light”, påpekar Bali.

De som egentligen inspirerade honom till att bli provokativ på Twitter är den svenska vänstern, påstår Hanif Bali.
– Jag insåg i valet 2014 att vänstern inte var ute efter samtal. De var ute efter att hånflabba i grupp. Och det var effektivt, säger Bali.

Klicka på playknappen för att höra Hanif Bali om varför han börjat härma vänstern.

Stämmer det verkligen? Är det twittervänsterns fel att Bali har börjat twittra om ”tiggande EU-turister” och ”barnlajvare”?

 

Johannes Klenell. Foto: Natur & Kultur
V

i lämnar Hanif Bali en stund och går till Kulturhuset i Stockholm. Det är onsdagseftermiddag i mitten av september och fyra svenska satiriker har samlats där för att debattera på temat ”Hur många grodor tål Sverige? Humor som politiskt vapen”.

Jag är där för att intervjua en av paneldeltagarna, Johannes Klenell, förlagschef på Galago, flitig twittrare och numera också författare.
Tidigare under hösten gav han ut en hyllad roman.

”Det fria ordet” är en satirisk skildring av ett fiktivt mediahus med vänsterinriktning, misstänkt likt Ordfront och den beskriver också framväxten av dagens medialandskap. Bokens huvudperson Jonas Thunander är en slacker utan kunskap eller mål som flyter med strömmen. Men hans liv får ett högre syfte när han upptäckter Facebook och Twitter och kickarna man får av några hundra ”likes”.

De tusen lajks du får på Twitter betyder egentligen inte så mycket eftersom en liten del av svenska folket finns på Twitter Johannes Klenell

”Klickekonomins bränsle var starka känslor”, som Klenell skriver i boken.
Själv har han twittrat sedan 2011.
– Är du polemisk får du folk på din sida och folk emot dig och den konflikten drar ytterligare folk till sig. Det är väldigt kittlande att fastna i den bubblan. Jag har gjort det själv.

Ligger det nåt i det Bali säger, att det var vänstern som började med tjuvnyp på nätet?
– Jag förstår var det kommer ifrån. Under de åtta åren med Alliansen har vänstern varit en ganska dålig opposition. I åtta år skrev vi att jorden går under. Ingenting de gjorde var bra överhuvudtaget. Det är klart att det inte stämmer. De var ett seriöst regeringsalternativ även om det inte var mitt, säger Klenell.

Under arbetet med boken slogs han av en sak, berättar han. Hur snabbt sociala medier kom att bli en viktig arena för det politiska samtalet.
Eller i alla fall hur lätt politiker, journalister och andra tyckare inbillade sig det.
– De tusen lajks du får på Twitter betyder egentligen inte så mycket eftersom en liten del av svenska folket finns på Twitter. Det finns en hemmablindhet i svensk politik som gör att man tror man att det representerar samhället.

I sin roman beskriver Klenell Twitter som en ”gymnastiksal där alla stod och skrek rakt ut”.
Och vill man ha uppmärksamhet måste man skrika högre än andra.

Han är inget troll. Men han använder trollretorik och metoder och har kanske fastnat lite i det Johannes Klenell om Hanif Bali

Han och Hanif Bali har grälat på Twitter sedan 2011. Klenell är inte politisk aktiv, men beskriver sig själv som vänster.
Det har varit bråk om allt från tidskriftsstöd till utvisningshotade afghaner.
Klenell har vid ett tillfälle kallat honom fjant.

Vid ett annat tillfälle har Bali slängt fram en polisanmälan som SvD:s ledarskribent Per Gudmundson gjorde 2011 efter skämt i Galago om att han ”borde skjutas”. (Justitiekansler la ner anmälan med hänvisning att det var satir).
– Den Hanif jag lärt känna på Twitter är en person jag kunnat bråka med men samtidigt prata tv-spel om. Men på senare tid har han blivit enkelspårig. Han skriver mer och mer om ensamkommande och kallar dem ”barnlajvare”.

Han lägger samtidigt till att Hanif Bali ”säkert är en ganska fin kille privat”.
– Han är inget troll. Men han använder trollretorik och metoder och har kanske fastnat lite i det. Och jag fattar det också. Det är frustrerande att vara politiker i Sverige. Vanligt folk vet knappt ens vad partiledarna heter, säger Johannes Klenell.

Foto: Lotte Fernvall
J

ust det problemet har inte Hanif Bali.
Något han själv är medveten om.
– Hur många riksdagsmän brukar du intervjua? frågar han mig.

Hanif Bali är ett fenomen, säger en av hans partikamrater. När moderata företrädare besöker skolor frågar barnen: ”Känner du Hanif Bali”?
Få vet ens vem Ulf Kristersson, Fredrik Reinfeldt eller Anna Kinberg Batra är, berättar Linda Norberg, tidigare presschef i Moderaterna.
Och nej, det är inte många riksdagsmän jag brukar skriva så här långa texter om.
Å andra sidan är det inte heller många riksdagsmän som väcker så starka känslor som Hanif Bali.
Många bland hans 55 000 följare avgudar honom, flera ville på fullt allvar se honom som ny M-ledare.
Andra avskyr honom så mycket att de kallar honom nazist.

Är han ett problem för Moderaterna?

Jag har följt hans Twitterflöde i flera veckor. Ibland är han rolig, ibland bara plump. Han dröjer aldrig länge med svaren även om jag ibland tycker att det han säger är efterkonstruerat och långsökt. Som när han ska förklara sin syn på islam.

Men ibland framstår Hanif Balis kritiker lika svepande och onyanserade som han själv.

Klicka på playknappen för att höra Hanif Bali förklara sin tweet.

Som när det i en kulturartikel i Sydsvenskan nyligen stod att han jämför nazister med ensamkommande afghaner med anledning av tweeten ovan.

Hanif Bali gick i taket.

Det var oanständigt och ohederligt att göra den kopplingen twittrade han. (Sydsvenskan har skrivit om textstycket där han nämns).

Och hans reaktion i just det här fallet går att förstå. Flera dagar innan kolumnen i Sydsvenskan publicerades pratade vi om just den tweeten.

Då sa Bali så här:
– Det är lätt att kräva att polisen ska upplösa demonstrationer när man har 20 lågpannade nassar som går på Avenyn för att de saknar tillstånd. Men då innebär det att man också vill att polisen ska upplösa de ensamkommandes demonstrationen på Medborgarplatsen. De saknar ju också tillstånd att vara där hela natten.

Han förklarade ytterligare:
– Jag ville bara visa på att det är tveggat svärd att kasta ur sig krav på att demonstrationer ska upplösas, säger Bali.

Men andra gånger han hamnat i blåsväder för skriverier om afghanska flyktingar har han haft svårare att få sina förklaringar accepterade.

”Låt dem strejka ihjäl sig till verkställighetsdatum”, twittrade han i slutet av augusti apropå sittstrejken på Medborgarplatsen i Stockholm.
Han försvarade sig med att det var ett ”talesätt”, det han egentligen gjorde var att värna demonstrationsrätten.

Men till Expressen sa Moderaternas dåvarande gruppledare i riksdagen, Jessica Polfjärd, att det ”inte var lämpligt skrivet och att man ska hålla god ton”.

Centralt placerade personer inom Moderaterna ser honom som en belastning, enligt flera källor med insyn.
Han är för vulgär och intellektuellt ohederlig, är några av omdömen.

Partiledningen har varit livrädda genom mitt twittrande. Men vad ska de göra, ta min telefon ifrån mig?

Andra försvarar honom.
– Han går väldigt sällan emot partilinjen. För oss blir det ett problem först när diskussionen börjar handla om Bali som person och inte partiets politik.

Samtidigt understryker källan att Bali inte har fått uppdrag från ledningen att vara Moderaternas bad boy på nätet.
– Nej, han kör sin egen grej. Men det vore bra om fler riksdagsledamöter ville bilda opinion för moderata idéer, säger Aftonbladets uppgiftslämnare.

Själv tar Hanif Bali den interna kritiken med ro och kallar den en mediaanka.

Riskerar du inte att stänga dörren för dig själv i partiet?
– Absolut. Jag skulle kunna backbencha i riksdagen och sätta mitt namn under debattartiklar någon annan skrivit och göra karriär på det sättet. Men samtidigt måste jag ju kunna leva med mig själv, svarar Hanif Bali.

Moderaternas problem är snarare att företrädarna hörs och syns för dåligt, säger Bali.
– Partiledningen har varit livrädda genom mitt twittrande. Men vad ska de göra, ta min telefon ifrån mig? Jag är vald av svenska folket. De kan inte förbjuda mig att ta upp visa frågor.

Han twittrar hellre än skriver motioner – det sistnämnda är ”en parlamentarisk charad”, skrev han förra året på sin blogg.

– Det ger mycket mer att påverka politiken internt än att skriva enskilda motioner som hamnar i papperskorgen. Att moderaterna exempelvis vill ha ett kvotsystem istället för asylsystem är min idé. Att vi ska ha skolplikt för nyanlända, som nu också regeringen driver, är också min idé. Det är därför jag sitter i riksdagen.

F

ast utan väljare spelar det ingen roll vilken politik man driver. Och väljare har Moderaterna förlorat. Dem hoppas Bali vinna genom sitt twittrande.

Men det är inget som görs i en handvändning. Det är ett långvarigt projekt han håller på med, säger han, som påbörjades efter valförlusten 2014 och som bottnar i partiet valanalys.

Där slås fast att Moderaterna ska vinna förtroende i migrationsfrågan och att de ska vinna SD-väljare.

– Vilken idiot som helst kan se att om M ska vara en ledande röst inom Alliansen måste vi vinna tillbaka de väljare som gått över till SD, säger Hanif Bali.

Är inte han rädd att Moderaterna ska framstå som SD-light?

Klicka på playknappen för att höra Hanif Bali förklara sin tweet (OBS! Dålig ljudkvalitet).

– Den här grejen har allt, säger Hanif Bali.

Han syftar på skriverierna om den nyanlände mannen med tre fruar och sexton barn som fick flytta in i tre lägenheter som Nacka kommun köpt för elva miljoner kronor.
Det var Sverigedemokraternas lokalavdelning i Nacka som först skrev om saken på sin hemsida.
Sedan följde landets medier efter.
Över två tusen människor tryckte på ”gillaknappen” på Balis tweet ovan.

– Om någon hade sagt att det här skulle ske för några år sen då hade man blivit kallad galen, konspiratorisk, islamofob och rasist.

När Hanif Bali säger att historien om trigamisten i Nacka ”har allt” för att bli viral, alltså diskuteras av många människor i sociala medier, förklarar han det så här:
– Man köper bostadsrätter för sociala behov vilket man inte gjorde innan flyktingkrisen trots att vi hade bostadsbrist och hemlöshet. Den andra dimensionen är de enorma kostnaderna. Våra bidragssystem är inte anpassade för någon som har 16 barn. Och sen det faktum att han har tre fruar.

Men vi har släppt in dem i landet, var ska de bo?
– Precis. Nu säger alla som du: ”De måste bo någonstans”. När jag 2013 skrev en debattartikel att den som vill ta hit anhöriga ska ha försörjningsskyldighet för dem blev jag kallad ”husblatte”, ”rasist” och allt möjligt. Vi hade inte haft det här problemet med försörjningskrav.

Tror du inte att du skrämmer bort de anständiga högerväljarna med att låta så aggressiv och känslokall?
– Det finns den risken. Absolut. Men vad ska de anständiga väljarna göra. Fly till Centern? Hur är det negativt för Moderaterna?

Det gäller att vara ihärdig. Jag tror att Jimmie Åkesson jobbade lite så. Folk tyckte att han var vettig och lugn men resten av partiet var galningar. Och vad gjorde han? Han var ihärdig

Han är övertygad om att hans taktik så småningom ska leda till att Moderaterna ökar. Även om opinionssiffrorna visar på motsatsen.

– Det gäller att vara ihärdig. Jag tror att Jimmie Åkesson jobbade lite så. Folk tyckte att han var vettig och lugn men resten av partiet var galningar. Och vad gjorde han? Han var ihärdig. Han hade inte en tvåårsplan att boosta siffrorna.

Om jag gör en illvillig tolkning av det du gör, då är det att du vill förvandla M till SD-light.
– Alla partier har blivit SD-light efter att ha svängt i migrationsfrågan. Även Vänsterpartiet som röstar på regeringens budget. Varenda krona de vill satsa är baserad på minskad migration.

Det här verkar vara en fråga som Bali har tänkt en del på. Orden bara forsar ur hans mun:
– De 17 procent eller vad det är som ska rösta på SD, för inte så länge sedan tillhörde de alla andra partier. Varför ska det vara omöjligt att vinna tillbaka dem? Och varför är det fel att försöka vinna tillbaka dem?

Han svarar själv:
– Antigen säger man att SD är ett parti man inte tycker om och då försöker man vinna väljare ifrån dem. Eller så säger man, men det är ett ok parti, det är lugnt att de vinner väljare. Det är de två alternativen som finns.

 

J

ag har skrivit 20 000 tecken om Hanif Bali och ändå känns det som om viktiga pusselbitar saknas.
Hans bakgrund har jag knappt berört. Han är född i Iran, skickades till Sverige som ensamkommande treåring av sina kommunistiska revolutionärer till föräldrar.
Han har vuxit upp i foster- och familjehem, men har på senare år återfått kontakten med sina biologiska föräldrar, vilket beskrivs i det här DN-reportaget.

– Min bakgrund spelar väldigt stor roll. Men jag kan inte säga att jag har åsikt A, men i och med att min etnicitet är som den är, så kan jag inte säga åsikt A, utan måste säga åsikt B. Det vore att låta min hudfärg påverka. För mig är det viktigt att säga vad jag tycker inte vad folk förväntar sig att folk med min hudfärg ska tycka, säger han.

Vi har inte hellet tagit upp de hot som han men framförallt hans flickvän utsattes för efter ”låt dem strejka ihjäl sig”-tweeten.

För under tiden jag följer Hanif Bali på Twitter hamnar han ständigt i nya gräl.  Nyligen hävdade historikern och antirasisten Henrik Arnstad att Bali samarbetar med nazistiska NMR.

Ett påstående som han utvecklade i en kolumn i Dagens Arena där han bland annat fastslår att Bali är en del av ”nätets undervegetation”. Arnstad skriver också att Bali självklart inte är nazist och att nazistiska NMR inte gillar honom men att ”alliansen existerar utifrån principen att ”fiendens fiende är din vän”.

Hanif Bali beskylls ofta att han triggar sin ”svans” på Twitter att ge sig på hans motståndare.

– Jag delar en artikel i en tidning  som går ut till hundratusentals Södermalmsbor. Jag kan inte ta ansvar för vad mina 55 000 följare skriver, säger han.

Just det här bråket startade med att Bali hånade Arnstad för att han i en intervju berättar om att han hakat på den nya trenden med att åka elektriska skateboards.

En annan känd debattör och kolumnist som kritiserat Bali är Alex Schulman. Schulman, som själv vid ett flertal tillfällen under sin karriär blivit utpekad som mobbare men som i den här intervjun säger att han numera är ”mycket mindre konfrontativ”, skriver i Expressen att Hanif Balis ”människosyn gör honom sorgsen” och att Bali för tre år sen hade fått sparken från Moderaterna.

När jag ber Bali kommentera anklagelserna från Schulman och Arnstad säger han:
– Schulman och Arnstad använder sig av klassiska tjuvnyp när de blivit retoriskt övermanade, de börjar omedelbar yra nazism och människosyn. Det är samma argumentationsmodell som skrämde människor till lydnad under en helt vanvettig invandringspolitik. Det är denna skräckslagna lydnad som skapade grogrund för SD att vinna mark. Jag vägrar vara rädd för mobbare.

Att det ofta blir bråk är bra, menar Hanif Bali. Om ingen blir upprörd är det ett dåligt betyg. Man är ointressant.

– Politik utan konflikt är inte politik, som han uttrycker det.

 

Fotnot: Alex Schulman avböjer att kommentera.

Henrik Arnstad säger så här:

– Hanif Balis kampanj mot mig resulterade i en våg av mordhot, terror och föröljelse. Och inte bara mot mig.