Startsida / Inlägg

Tillbaka till skogen – 7 producenter som hämtar inspiration från naturen

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Screen Shot 2017-06-12 at 23.04.14

Ingen har väl undgått det stora plastlarmet som dominerat den senaste tiden. ”Snart finns det mer plast än fiskar i haven”… ”fiskmåsar dör av svält trots att magen är full – av plast”…”Det tar 400 år att bryta ner en plastpåse…” etc.

Här har jag samlat några producenter som använder trä eller bambu i sin produktion. Det bryts ner  snabbare i naturen än plast… och plasten ser du ju själv till att återvinna. Eller hur! Gör ett smart val – ett hållbart val nästa gång du köper en skönhetsprodukt.

Svenska Kårby Organics  ,grundat av ayurvedautbildade Jon Kårby, är ett miljömedvetet varumärke som gör mysiga ekologiska ljus och doftpinnar med miljön i åtanke. Doftljusen är gjorda av kokos, bivax, karnauba och palmolja (från småskalig odling i Sydamerika) och doftpinnarna av svenskt trä och glas i behållarna. Jag har fastnat för deras mist Lavendel och patchouli som har något nostalgiskt över sig.

Nordisk saltskrubb är ett danskt företag som jobbar med salt i sina peelingprodukter (istället för plastkulor) och har en ekologisk profil i sin framställning. Här kan jag verkligen rekommendera deras ljuvliga saltskrubb med havtorn. Outstanding.

Italienska märket Mille Ulivi är ett härligt hudvårdsmärke som grundar sin produktion på olivolja i alla dess former (+ stamceller från gardenia) och förpackningarna är sustainabilityproduktion från trä-, plast- och glasindustrin. I sommar har jag testat deras solkräm som är en lättflytande solkräm med ljuvlig doft. Ett spännande märke som ni ska hålla utkik efter!

Zao Organic makeup jobbar med produkter som omfattas av ett refillsystem. När din makeup har tagit slut eller när du vill byta ut en färg tar du enkelt ut den gamla kassetten och sätter i en ny. Jag gillar speciellt deras flytande highlighter och solpuder som ger fantastisk lyster!

Är du på Österlen ska då åka till Onslunda och besöka borstfabriken Borstakongen! Det är ett fantastiskt ställe med borstar i alla dess former. Handknutna förstås! Deras lilla ansiktsborste använder jag som en peeling- och rengöringsborste

Brittiska Lush behöver ju ingen närmare presentation för de har bedrivit en medveten etisk produktion i decennier. De är noga med att återvinna plastprodukterna och du kan själv gå in i affärerna och fylla på dina plastbuteljer med exempelvis företagets färska ansiktsmasker. Här har jag valt deras härliga tvål med slånlav på. Devils nightcap med ekträ och apelsinblom är min favorit, aningen peelande dessutom.

Franska Caudalie är ett märke som varit farligt nära greenwashing (Greenwashing = företag som utger sig för att vara ett ”grönt” märke, men inte är det ur ingredienssynpunkt). Nu har de släppt söta läppbalsam i creme brullée-konsistens och med 98 procents naturligt ursprung. Och burkarna kommer med trälock, så de får vara med här på ett hörn. Ha en bra dag!

Caudalie har släppt nya fina läppbalsam i återvinningsbara hylsor av bambu
Caudalie har släppt nya fina läppbalsam i återvinningsbara hylsor av trä. Veganska märket Zao använder bambu i sina förpackningar.
Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB