Startsida / Inlägg

Ha sex, drick vin och ät gott!

av Fredrik Paulún

Jag blev idag uppringd av Sveriges Radio P4 i Sörmland för att bli intervjuad om hur man håller immunförsvaret starkt i vinter. En nyligen tillfrisknad Charlotte Lauterbach (en av mina favoritprogramledare på radio) undrade hur hon skulle undvika att bli sjuk igen.

Vi hade bara några minuter på oss så jag tog de enkla punkterna som består i dessa:

# Ät ordentligt med D-vitamin! Det är oerhört viktigt för ett starkt immunförsvar och fet fisk, äggula, feta mejeriprodukter, lever eller tillskott med vitaminet är viktigt under den mörka delen av året. Som du säkert vet bildas D-vitamin också i huden när solen lyser på den, och det är ju något vi knappt får uppleva september till april om vi inte kostar på oss en utlandsresa.

# Ät mycket antioxidanter! Frukt, bär, kryddor, baljväxter, nötter, fullkornsprodukter, te och kaffe är exempel på antioxidantrika livsmedel och de gör att ditt immunförsvar kan dra på lite extra när det bekämpar bakterier och virus. Immunförsvaret använder nämligen fria radikaler för att ta död på de små liven och fria radikaler kan även skada oss, så de måste användas med måtta. Eftersom antioxidanterna skyddar våra egna celler kan kroppen unna sig ett extra starkt immunförsvar.

# Ät mat med probiotika! Mjölksyrade produkter som surkål, yoghurt, kambucha och kimchi är rika på nyttiga bakterier, så kallade probiotika (om inte produkterna är pastöriserade dvs). Även honung är en bra källa, och detta är en av de få kosttillskott som jag själv använder. Probiotika stärker din egen tarmflora och det gör att ditt immunförsvar trimmas.

Några punkter jag inte hann med i sändning är också värda att nämnas eftersom de är väldigt trevliga:

# Ha sex med en partner! Forskning har visat att ett aktivt sexliv stärker immunförsvaret och kyssar rekommenderas eftersom det har en probiotisk effekt.

# Drick måttliga mängder rödvin! 1-2 glas om dagen gör att ditt immunförsvar hålls starkt, och det är oklart om det enbart är antioxidanternas effekter som gör detta eller om det är något annat. För dig som har problem med att dricka måttligt är detta givetvis inget bra tips.

# Ät gott! Då äter du också tillräckligt. Problemet är om du äter för lite eftersom ditt immunförvar då försvagas. Det är därför man ofta blir sjuk när man bantar.

Förutom detta är god handhygien ett måste. Grundlig handtvätt och handsprit efter att du gått på gym, varit i affären eller åkt kommunalt är mycket bra.

Här är ett exempel på hur ett immunstärkande mål kan se ut. Inte så illa, eller hur?

Lax och antioxidanter
Lax och antioxidantrikt iste, grönsaker och råris, mumma för ditt immunförsvar
  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB