Laga nyttig äppelpaj

av Fredrik Paulún
Det är höst och många har höstäpplen som ska användas på olika sätt. Här bjuder jag därför på ett av mina favoritrecept ur min nya kokbok Paulúns Fastfood:
Snabb äppelpaj med vaniljkesella
4 portioner

4 små äpplen
1 msk malen kanel
1 dl havregryn
1 dl hackade hasselnötter
2 msk kokosolja
1 msk flytande honung

2 dl kesella
1 tsk vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och tärna äpplena fint och lägg dem i en pajform. Strö över kanel. Rör ihop havregryn, nötter, kokosolja och honung till en smulig massa och fördela över äpplena. Grädda i ugn i 20-25 minuter, se till att nötterna inte bränns. Servera med kesella smaksatt med vaniljpulver.

Hoppas det ska smaka!Äppelpaj

 

Jag vägrar gå ut idag…

av Fredrik Paulún

2014-10-07 14.45.09Har inte så mycket till övers för kyla, gråa skyar och regn. Därför blev jag lättad när jag insåg att jag faktiskt inte behövde lämna huset på hela dagen! Jag har suttit vid datorn och svarat på mail och skött administrationen och om en liten stund kommer mästerfotografen Frida Wismar hem till mig och ska ett porträttfoto till min kommande bok. Den heter för övrigt ”Mätt” och släpps i januari, men mer om den i ett senare inlägg. När det gäller dagens mat har jag ett välfyllt skafferi och ett kylskåp med diverse färska godsaker, så frukost, lunch och middag ordnar jag med befintliga förnödenheter. Eftersom jag prioriterat att ha träningsmöjligheter hemma med en cable-cross, crosstrainer, hantlar och diverse hemträningsprylar löser jag även träningsbiten idag utan att lämna hemmet. Slänger ett öga på min kalender och inser att jag kan göra detsamma imorgon och på torsdag, så plötsligt känns inte vädret som något stort problem längre. Det är väl bara solen jag saknar, men den får jag inte även om jag masar mig ut i det hemska, och det finns ju D-vitamin i pillerform…

 

 

Ananasjordgubbar och minikiwis!

av Fredrik Paulún

Ibland hittar man roliga och nya frukter och bär i butiken. Idag var jag i ICA Maxi Nacka, vilket är en av mina favoritaffärer. Dels för att jag bor i krokarna och dels för att de har ett galet stort sortiment, och vågar ta in udda saker som andra butiker ratar. Idag köpte jag med mig minikiwis, som egentligen är frukter från växten krusbärsaktinidia. De har samma storlek som en liten oliv och smakar verkligen kiwi. Riktigt goda även om de är lite för dyra att göra till en vana. Har inte koll på näringsinnehållet men gissar att det ligger ungefär som kiwi, men lite högre i antioxidanter eftersom de är så koncentrerade.

2014-10-06 16.25.31Minikiwis får fyra Paulúnssymboler av fem möjliga.

Sedan fanns där också lådor med små bleka bär som kallas ananasjordgubbar. De ser ut som förvirrade jordgubbar som fått ljus yta och röda små prickar istället för tvärtom. Egentligen ser de roligare ut än de smakar. Ganska blaskiga och smaklösa gör att de inte är prisvärda, men kul att använda som dekoration. Troligen inget högre antioxidantinnehåll med tanke på den bleka färgen.

2014-10-06 16.25.19

Ananasjordgubbar får två Paulúnssymboler av fem möjliga.

2014-10-06 16.25.00

Visst är de snygga!

 

Coca Cola life, eller Coca Cola death?

av Fredrik Paulún

Ingen har väl undgått Coca Colas nya lansering av Coca Cola life, en sort som marknadsförs med grön etikett vilket signalerar hälsa och naturlighet. Bara namnet förpliktigar eftersom life, eller liv, kräver den allra bästa näringen för att fortgå och låta en organism leva sin fulla potentiella livslängd. Ska vi ta en titt på vad denna ”livgivande” dryck faktiskt innehåller och se vad det gör med kroppen?

Kolsyrat vatten : Ord överflödiga. Harmlöst, så det börjar bra.

Socker : Nästan 7% socker gör att en liter av denna dryck fyller hela din dagsranson av socker enligt livsmedelsverket och WHO som anser att 10 energiprocent är max vad vi borde konsumera. Den sistnämnda organisationen har dessutom på förslag att halvera sitt tak till 5 energiprocent socker, så det blir inte många klunkar av denna svarta dryck innan den enligt våra myndigheter och hälsoorganisationer uppnår skadliga effekter. Man blir inte bara fet och beroende av socker. Det och får oss att åldras i förtid och stjäl näring från våra kroppar när det omsätts (främst antioxidanter och vitaminer) utan att själv tillföra något.

Sockerkulör : Detta är i princip bränt socker som inte ger näring men en svart färg. Som du säkert vet är det inte nyttigt att bränna mat, och det är givetvis inte nyttigt att bränna socker. Det bildas mängder av ohälsosamma kemikalier som misstänks ligga bakom cancer och inflammationer. Sockerkulör har tusentals olika komponenter så vi vet inte så mycket om alla men vissa sticker ut eftersom man har forskat på dem. En som gör det är 4-Metylimidazol (4-MEI) som delstaten Kalifornien nyligen satte upp på sin lista över kända cancerframkallande ämnen (10). Djurstudier har också visat att sockerkulör hämmar immunförsvaret (14).

Naturliga aromer : Att man inte tvingas skriva ut exakt vad detta är måste betraktas som ett mysterium. Den enda ”arom” Coca Cola deklarerar är koffein och det ligger nära till hands att ifrågasätta om det tillförs för smaken (det smakar fruktansvärt bittert) eller för att göra konsumenten beroende av det? En van koffeinist drabbas ju huvudvärk, trötthet, grinighet och allmänna obehagskänslor om de inte får sin substans dagligen. Det är en smart affärsidé att göra barn och ungdomar fysiskt beroende av en produkt men moraliskt ytterst tveksamt, speciellt som den är så vansinnigt farlig! Hade det gått att lansera en godissort som var spetsad med nikotin idag? Koffein i sin rena form är skadlig för och ökar bl a risken för missfall och gör att kvinnor föder barn med lägre födelsevikt (11). Dessutom sänker det insulinkänsligheten vilket ökar risken för viktuppgång och diabetes typ 2 (12). Det verkar dessutom som att de dödsfall, pga hjärtstillestånd, som drabbat energidryckskonsumenter är orsakade av koffeinet.

Surhetsreglerande medel (E338) : Bakom denna kod ligger fosforsyra vilket man misstänker kan kalka ur skelettet. Resultatet är att cola-drycker ger svagare skelett och ökar risken för benskörhet (13).

Sötningsmedel (steviolglykosider) : Äntligen något ofarligt! Trots ett par enstaka ingredienser som är ok är läsk och kanske särskilt Cola-drycker något av det farligaste vi kan konsumera idag. Läsk generellt är kopplat till njurskador (1), högt blodtryck (3) ökad cancerrisk och större dödlighet i sjukdomen (4), depressioner (5), stroke (6), hjärnblödning (6), bukfetma (8) diabetes typ 2 (7) och hjärtinfarkt (9). Coladrycker verkar kunna ge lägre nivåer av D-vitamin i kroppen (2)  vilket är mycket allvarligt med tanke på alla dess effekter. Man kan kalla läskkonsumtion vår tids rökning, som vi idag vet gör oss sjuka och som knappt är socialt acceptabelt längre. Därför känns det särskilt provocerande när man sätter ordet ”Life” i namnet på en dryck som i grunden skapar ohälsa. Att det är lagligt förundrar mig… Vad tycker du?

  1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25251417
  2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25072269
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24630785
  4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24937507
  5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24743309
  6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24717367
  7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23620057
  8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24944282
  9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24583500
  10. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23294412
  11. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25238871
  12. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23438224
  13. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17023723
  14. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8079366
Cola Life

 

Genmodifierade livsmedel – hot eller möjlighet?

av Fredrik Paulún

GMO står för Genetically Modified Organisms och handlar egentligen både om djur och växter. Vid en första anblick ger det fantastiska möjligheter om man kan ändra organismernas egenskaper på gennivå. T ex finns en rissort som kallas ”Golden rice” med ett högt innehåll av karotenoider vilket kan rädda miljontals barn från blindhet (orsakad av brist på A-vitamin). Avkastningen från ett jordbruk med GMO-grödor är också i genomsnitt myckt högre, vilket håller ner livsmedelspriser och ökar tillgängligheten, vilket motverkar svält. Uppskattningsvis kan 800 miljoner svältande människor få mat på bordet tack vare GMO vilket gör det djupt oetiskt att inte utforska denna möjlighet. Forskarna har också lyckats ta fram t ex komjölk utan allegener så att allergiker på ett säkert sätt kan konsumera det. GMO har också använts för att få grisar att bryta ner fosfor från växter bättre, vilket resulterade i mindre förorening av vattendragen i närområdet.

Detta är bara början eftersom det är ett så ungt forskningsfält och du kan själv tänka dig vilka möjligheter som finns. Frågan är dock om det är farligt? Det finns många uppfattningar om detta och det sprids mycket information på nätet, information som inte alltid är baserad på vetenskap. Jag håller med om att man ska vara medveten om att vi manipulerar med livets innersta byggstenar, och att det finns risker vi inte känner till idag. Förvisso kan man tänka sig att en fiskallergiker kan få en allergiattack om denne t ex konsumerar en tomat med fiskgener i. Fiskgenerna ger tomaten en bättre tålighet mot kyla och så länge det tydligt märks ut borde det gå att undvika att allergikern äter den. En annan farhåga är att användandet av bekämpningsmedel ökar när man har grödor som tål det bättre. Slutsatsen hos det vetenskapliga etablissemanget är att det inte är farligare att äta GMO-produkter än deras konventionella motsvarighet. Sen ska vi vara öppna för att det kan finnas risker vi inte känner till idag, och det finns en del starka röster för att vi nu, 20 år efter att GMO introducerats i vår föda, börjar se risker. Här är exempel på en websida som är mycket kritisk men också har vederhäftig information http://gmo-awareness.com/all-about-gmos/gmo-defined/

Personligen vet jag inte riktigt var jag står eftersom det krävs med forskning för att man med säkerhet ska kunna säga om GMO är farligt eller ofarligt. Dock undviker jag det gärna i möjligaste mån, men det är mest baserat på instinkt och inte på vetenskap.Genmanipulerad

Hoppas vi ses i Malmö i helgen!

av Fredrik Paulún

I helgen 3-5/10 ska jag nämligen till Hälsa & Skönhetsmässan i Malmö. Jag har min monter där du kan komma och ställa frågor kring kost. Jag föreläser även både lördag och söndag. Se http://www.halsaochskonhet.se/

Stek din sallad!

av Fredrik Paulún
10704185_791737410848852_1977211071416433512_n Ibland är det svårt att hinna slänga ihop en sallad med gröna blad, olivolja, vinäger och örtsalt. Framför allt kan det vara svårt att hinna äta den, så hur gör man då för att få i sig dessa livgivande grönsaker på ett snabbt och gott sätt? Jo, jag brukar ofta slänga ner 50-100 gram gröna blad när jag gör grytor och såser, t ex thaigryta eller köttfärssås. Det funkar också i många soppor och du höjer inte bara innehållet av antioxidanter, folsyra, karotenoider och kalium. Det gör också rätten så mycket godare. Prova, du kommer inte att bli besviken. Dessutom ökar näringsupptaget från bladen när de värms upp eftersom du lättare bryter ner dem. Så länge du inte hettar upp bladen extremt mycket behålls också näringen i dem. Ovan ser du salladen innan den gottar till sig i värmen, denna gång i en thaigryta och nedan ser du det färdiga resultatet.10592718_791737624182164_6064984944982028957_n

Nu finns min hemsida på engelska

av Fredrik Paulún

Det har tagit tid, men äntligen finns min hemsida på engelska med mina engelskspråkiga böcker. Tipsa gärna dina utländska vänner om detta ifall de vill läsa om hälsa med en svensk approach.

www.paulunsfood.com

Engelsk hemsida

Kvinnor som äter äpplen har bättre sex!

av Fredrik Paulún

Nu har Paulún blivit knäpp tänker du kanske. Nej, det är inte värre än vanligt kan jag rapportera. Däremot har jag hittat en väldigt rolig studie som visar att kvinnor kan få ett bättre sexliv om de äter ett äpple om dagen. Orsaken tros vara äpplets innehåll av fytoöstrogener och antioxidanter (t ex polyfenoler) och mer av dessa gör att kroppen reagerar mer positivt vid sex och de som äter dessa klassar sin sexuella upplevelse som bättre. Kvinnorna i studien var i snitt knappt 32 år och man kan tänka sig att effekten blir minst lika stor även hos kvinnor som passerat klimakteriet eftersom de kvinnorna har lägre kroppsegna hormonnivåer, och ett tillskott borde ge större effekt. Här hittar du mer om studien http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24518938Äpplen

Här är min egen skörd av äpplen som vi plockade in igår. Ska spara några till Helena tror jag…

Venus

Det kanske inte är någon slump att äpplet är en symbol för kärlek och sexualitet? Kärlekens gudinna Venus håller ofta i ett äpple när hon avbildas och i bibeln symboliserar äpplet synden. Du minns väl berättelsen om Adam och Eva?

 

 

Sida 2 av 3
  • Tjänstgörande redaktörer: Erik Melin och Anna-Cajsa Torkelsson
  • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
  • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
  • Redaktionschef: Håkan Andreasson
  • Sajtchef: Andreas Aspegren
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB