Startsida / Inlägg

Årets spel 2011

av Jimmy Håkansson
aretsspel11

Årets spel 2011 enligt Blog 'em up

”News is what somebody somewhere wants to suppress; all the rest is advertising.”
– Lord Northcliffe

Under det gångna året har Blog em up mer än någonsin blivit ett ställningstagande.

Det var inte direkt planerat, men det har blivit så. För att vi känner oss tvungna. För att någon måste. För att vi är övertygade om att spel är mer än bara underhållning och eskapism och kiosklitteratur för en generation analfabeter. För att det vi kallar spelkritik överhuvudtaget inte verkar existera i en bransch där recensioner i värsta fall är reklam och i bästa fall konsumentupplysning och till och med glada amatörer har manipulerats till den grad att de tänker på spel i termer som ”produkter” och ”försäljningssiffror” och ”franchise”.

Men mest av allt är det för att folk ställer för få krav på vad fan det är de konsumerar. Det är, i Jonatan Söderströms ord, tragiskt.

Vi kanske inte är flitigast på att trycka på Publicera, men när vi väl gör det brukar vi ha någonting att säga. Våra ställningstaganden under året har inte alltid varit populära. När vi ifrågasatte krigsleken ”Battlefield 3” och Aftonbladet såg en chans att exploatera en provocerande rubrik fick vi över tvåhundra kommentarer. Av de drygt hundra som var publiceringsbara anklagade ett par oss för att vara ”inkompetenta sossar”. Andra tyckte det var en ”Jävla skit artikel”.

Men det fanns en annan sorts respons också. Folk som verkligen reflekterade över vad vi skrev istället för att dra slutsatsen att vi förespråkar censur. Det är de här människorna vi vill ha fler av. Det behövs fler röster, fler perspektiv och fler spelare som är villiga att ta de här diskussionerna till en ny nivå. De behöver inte hålla med oss. Vi föredrar oftast när de inte gör det. Men de måste vara villiga att öppna sina sinnen. I samma ögonblick som vi börjar ursäkta spelkulturen för dess brister har vi förlorat.

Därför outade vi Roots-”tidningen” som ett reklamblad och kritiserade Dataspelsbranschens representant Per Strömbäck när han hatade på spel som hanterade större teman än sådana som går att mäta i ett ordentligt high score. Därför höll vi med Roger Ebert om att spel inte är ett (bra) konstnärligt medium och därför hoppades vi attfler är öppna för att finna en ny definition för vad det är vi egentligen ägnar vår tid åt. Helst någonting som inte får det att låta som en jävla lek.

Men vi är fortfarande inte nöjda. Och därför kommer vi framöver att vässa vapnen och skaffa oss fler fiender än någonsin förr. För att vi känner oss tvungna. För att att någon måste. För att alla är så goda vänner hela tiden och aldrig någonsin trampar varandra på tårna. Kort sagt: grattis, Internet – 2012 kommer du att bli mer uppbloggat än någonsin tidigare. Se det som ett manifest, ett löfte, eller ännu hellre: Ett hot.

Gott nytt år.

Årets mest lästa inlägg

1. Fienden – ”Sveriges första kulturtidskrift om spel” 
2. Roots – speljournalistik i lösvikt 
3. ”Spelindustrin har blivit girig och kortsiktig” 
4. Kugghjul och drakar 
5. Poänglös spelkritik 
6. Den tredje doktorn i Bioware 
7. Den värsta sortens underhållning 
8. Ett äventyr i färger 
9. Bioshock, Alan Greenspan och hur världen skälvde 
10. Ett argument för Roger Ebert

Årets spel

… enligt Jimmy: Deus Ex: Human Revolution
… enligt CJ: Child of Eden
… enligt Michael: Dark Souls
… enligt Alfred: Ultimate Marvel vs Capcom 3

Årets 23 näst bästa spel:

Lucka #1: Pandora
Lucka #2: Portal 2
Lucka #3: Cathode Rays
Lucka #4: Toca Tea Party
Lucka #5: Uncharted: Drake’s Deception
Lucka #6: Trauma
Lucka #7: Battlefield 3
Lucka #8: Shadows of the Damned
Lucka #9: Gemini Rue
Lucka #10: Ghost Trick: Phantom Detective
Lucka #11: The Elder Scrolls V: Skyrim
Lucka #12: De Blob 2
Lucka #13: I Am Insane Rogue AI
Lucka #14: Solar 2
Lucka #15: Batman: Arkham City
Lucka #16: Battleheart
Lucka #17: Jetpack Joyride
Lucka #18: Deathsmiles
Lucka #19: Alice: Madness Returns
Lucka #20: Renegade Ops
Lucka #21: Cart Life
Lucka #22: LA Noire
Lucka #23: Gray Matter

Kommentarer

 • Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB