Startsida / Inlägg

Forskare: Bli smartare – genom att spela ”Call of duty”

av Alfred Holmgren
barn spelar gamecube

Missa inga spelnyheter eller trailers – gilla Spela på Facebook!


Att spel faktiskt kan ha positiva effekter har vi sett allt fler rubriker om de senaste åren.

Och de lär inte minska framöver.

Enligt tekniksajten Gizmodo håller nu en rad forskare på att utreda om hardcore-gamers kan ha ett försprång när det gäller allt från problemlösning och beslutsfattande till inlärning.

– Spelandets sannolika negativa effekter är väldigt omtalade i media. Men de positiva effekterna ignoreras nästan helt.

Så skriver Sabrina Schenk, doktorand vid institutet för kognitiv neurovetenskap på Ruhruniversitetet.

Schenks egna studier pekar mycket riktigt på att gamers kan vara betydligt bättre än andra på vissa sysslor. Bland annat har hon genomfört ett experiment där folk som spelar minst 20 timmar per vecka visade sig vara avsevärt bättre än icke-gamers på att lösa ett så kallat probalistiskt pussel. Dessutom var deras process för att lösa pusslet mer avancerad, jämfört med den andra försöksgruppen.

Schenk säger till Gizmodo att gamer-gruppens hjärnor i experimentet bland annat visade högre aktivitet i delarna som behandlar rumslig inlärning samt bildandet av minnen.

University of Californias Gregory Dane Clemenson, å sin sida, undersöker huruvida tv- och datorspel kan förbättra den kognitiva förmågan och bidra till att motverka hjärnans förfall hos äldre människor. Detta är nämligen effekter som kan uppnås genom att besöka nya platser i verkligheten – och enligt Clemenson och hans kollega Craig Stark kan virtuella platser i spel ha samma positiva påverkan.

I ett experiment de genomfört har spelarna delats in i två grupper, beroende på om de främst varit intresserade av 2d- eller 3d-spel. Enligt Gizmodo tyder resultatet på att spelare som ägnar sig åt ”League of legends” och andra komplexa 3d-spel är bättre på tester som förlitar sig på hippocampus, den del av hjärnan som bland annat konverterar korttids- till långtidsminnen och hanterar rumslig navigation.

Ett pågående experiment undersöker dessutom huruvida spel som ”Minecraft” och ”Super Mario 3D world” kan sakta ner hjärnans förfall hos gamla människor, det vill säga samma effekt som kan uppnås genom att vistas i nya miljöer (vilket inte alla äldre har fysisk möjlighet att göra).

Slutligen pekar Gizmodo ut ytterligare en neuroforskare, Daphne Bavelier, som menar att spel som ”Call of duty” gör användarna bättre på att lära sig saker – utöver att förbättra synen samt förmågan att spåra rörelser och fatta beslut. Denna slutsats är dock inte allmänt vedertagen, utan fortfarande kontroversiell.

– Actionspelare excellerar när det gäller många olika uppgifter. I vår studie visar vi att de gör det för att de är bättre på att lära sig. Och de blir bättre på att lära sig genom att spela snabba actionspel, säger Bavelier på University of Rochesters hemsida.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Malin Wandrell
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB