Startsida / Inlägg

Tio svenska spel att se fram emot

av Jonas Högberg
Yarny

Den svenska spelindustrin är kanske starkare än vad den någonsin varit. Varje år produceras massvis med blockbusters och mindre indiespel i det här lilla landet som gång på gång slår världen med häpnad. Här är tio svenska spel på horisonten som har potential att bli snackisar i spelvärlden inom kort.

Unravel (pc, Playstation 4, Xbox One)

Redan på tisdag släpps den här Umeå-utvecklade plattformaren. Och redan nu har huvudrollsinnehavaren Yarny borrat sig in i de mest härdade gamers hjärtan. När vi sammanfattar 2016 är chansen stor att vi kommer följa en röd tråd tillbaka till kalla februari för att peka ut det mest hjärtevärmande spelet av dem alla.

The solus project (pc, Xbox One)

”The solus project” är en högst intressant ”Interstellar”-utmanare. Här har Jorden förstörts och mänskligheten tvingats ut i rymden på jakt efter en ny planet att kolonisera. Ett rekognoseringsskepp kraschlandar på en sådan planet. Den ende överlevaren tvingas utforska sina nya omgivningar – och självklart ruvar himlakroppen på en hel del hemligheter. Ser ut att bli en vacker och spännande upplevelse. Early access 26 februari, fullständig release i maj.

The division (pc, Xbox One, Playstation 4)

Med ”Ground control” och ”World in conflict” på sitt cv är Massive en av världens mest respekterade utvecklare. Nu är tanken att studion ska erövra actiongenren på samma förtjänstfulla sätt. Hett efterlängtade ”The division” landar 8 mars.

Mirror’s edge catalyst (pc, Xbox One, Playstation 4)

Hajpen är givetvis monumental när det gäller Dices återkomst till ”Mirror’s edge”-världen. Den här gången slipper vi vapnen och kan rikta in oss på att bemästra det spektakulära parkourspringandet. 26 maj börjar vi springa.

Rain of reflections (pc)

Det är inte bara ”The witcher”-studion CD Project Red som har planer på att göra ett cyberpunk-inspirerat rollspel härnäst, nystartade spelstudion Lionbite Games delar samma dröm. Ambitionen att låta spelaren utforska och lära sig om ”Rain of reflections” framtidsvärld utan att använda sig av lappar och ljuddagböcker är ytterst lovvärd. Ska släppas någon gång i år.

Josef Fares nästa spel

Jag blev smått betagen i filmregissören Josef Fares första spel, ”Brothers: A tale of two sons”, och är givetvis våldsamt nyfiken på det svåra andra spelet. Det har ännu ingen titel, bara en atmosfärisk trailer, men med tanke på Fares vilja att utforska spelmediets unika språk finns här en skyhög potential. Något släppdatum finns ej ännu.

Overkill’s The walking dead

Vi är vana att tänka på ”The walking dead” som ett äventyrsspel i Telltales regi, men i år släpps ett mer actionorienterat spel i samma värld. ”Payday”-utvecklaren Overkill Software ligger bakom det hela och givetvis kommer co-op spela en stor roll.

Stellaris (pc, Linux, Mac)

Strategispelsmästarna på Paradox Interactive ger sig snart ut på en resa i rymden med kommande strategispelet ”Stellaris”. Taglinen ”grand strategy on a galactic scale” vittnar om ambitionsnivån. Förväntas släppas någon gång i år.

Iconoclasts (pc)

Joakim ”Konjak” Sandberg är en av Sveriges stora indiespelstjärnor och har tidigare imponerat med ”Noitu love”-serien. Evighetsprojektet ”Iconoclasts” ser ut att bli något i hästväg med sin undersköna pixelgrafik och tunga action. Det lär bli ett saligt tunggung då Sandberg lockar med mer än 20 bosstrider. Huruvida spelet färdigställs i år är en annan femma, men någon gång under våren kommer i alla fall pixelkungens ”Noitu Love: Devolution” att släppas till Wii U och Nintendo 3DS.

Hunger

Det är svårt att inte tänka på filmer som ”De förlorade barnens stad” och ”Coraline” när man ser trailern för Tarsier Studios kommande spel ”Hunger”. Det handlar om hur en ung flicka försöker fly den mystiska varelsen The Maw och dennes bisarra värld. Och det ser alldeles förtjusande ut.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB