Startsida / Inlägg

Alla hemligheter i ”The force awakens”-teasern

av Nöjesbladets Stormtrooper

Ojojojojojojoj…

Vi på Silly Season: Star Wars Edition är givetvis alldeles till oss över den teaser-trailer till ”The force awakens” som släpptes i dag.

Och… WOW! Beroende på hur höga förväntningar man hade inför denna teaser kommer vissa säkert att känna sig besvikna. Vi får inte veta någonting om storyn, den gamla trion (Luke SkywalkerLeia och Han Solo) lyser med sin frånvaro och vi får bara skymta den nya stjärntrion (Daisy RidleyJohn Boyega och Oscar Isaac).

MEN, vilken effektiv teaser! Den ger oss tillräckligt med information för att veva i gång de analytiska kugghjulen och sätta fart på spekulationerna, men framför allt: den gör oss, om möjligt, ännu mer peppade på nya trilogin i allmänhet och ”Episod VII” i synnerhet.

Så, vad sägs om att gå igenom teasern frame by frame, så att säga?

SPOILERVARNING! Om du är nöjd med att bara se teasern utan en mer djuplodande analys så bör du sluta läsa här!

John Boyega i stormtrooper-dräkt.
John Boyega i stormtrooper-dräkt.

Teasern inleds med att John Boyegas ännu namnlösa karaktär poppar upp ute i öknen och ser sig panikslaget omkring. Det spekuleras i att han nyligen kraschat med en TIE-fighter, och ljudet av en sond (ett ljud som känns igen från öppningen av ”The empire strikes back”) vittnar om att han är förföljd.

Mer än så får vi inte se av Boyega, men det kan påpekas att hans dräkt tillhör den nya stormtrooper-designen. Det spekuleras i huruvida Boyega är en stormtrooper, eller bara utklädd till en för att fly från något/någon.

Med tanke på att han av många och säkra källor lyfts fram som den nya trilogins stora hjälte (det sägs att han blir en jedi under ”The force awakens” gång) så känns det sistnämnda kanske lite mer sannolikt.

* * *

Jar-Jar D2?
Jar-Jar D2?

Den här lilla krabaten har delat ”Star wars”-fansen i två läger: ett pessimistiskt och ett optimistiskt. Det förstnämnda befarar att denna droid blir en ny Jar-Jar Binks, det sistnämnda att det är en gullig robot-sidekick.

Hur som helst. Det som är intressant med den här bilden är inte droiden, utan vad som syns bakom den – nämligen det skepp som tros tillhöra Daisy Ridleys karaktär ”Kira” (det gröna med fyra motorer längst till vänster).

* * *

Stormtroopers.
Stormtroopers.

Därefter får vi se ett gäng stormtroopers i nya fräsiga uniformer och med moderna vapen. De gör sig redo för landning – och strid.

Mycket pekar på att dessa stormtroopers i den här scenen attackerar den by där ”Kira” bor, och där Boyegas karaktär för tillfället befinner sig. Den scenen beskrev vi i detalj här i bloggen för ett par veckor sedan.

* * *

Daisy Ridley.
Daisy Ridley.

Daisy Ridley! Wow! Det riktigt häftiga med den här teasern är förstås att vi får se trilogins nya hjältetrio: John Boyegas namnlösa karaktär, Ridleys karaktär ”Kira” och… ja, vänta till nästa bild så får du se vem den tredje är.

Ridley flämtar förbi i knappt två sekunder. Hon ser sig om över axeln och blåser iväg med sin ”landspeeder”. Det faktum att hon på den här bilden tycks ha något som ser ut som en lightsaber pike (alltså en ljussabel fast en lans; det kan dock vara bara en helt vanlig lans – eller vad som helst…) fastsnörad på sidan, medan den är borta när man i nästa sekvens får se henne köra farkosten, med kameran utzoomad, tyder på att det är två helt olika scener som klippts ihop.

* * *

Oscar Isaac i en X-wing.
Oscar Isaac i en X-wing.

Och här har vi då alltså den tredje hjälten: Oscar Isaac. Som rebellpilot. I en X-wing.

Om vi visste lite om Boyegas och Ridleys karaktärer (mer än att Boyega kommer att tränas till jedi och troligen är Lando Calrissians son, och att ”Kira” kan vara Han Solos och Leias dotter – och att båda tveklöst är good guys) innan så vet vi knappt någonting om Isaacs.

Han ser ganska bister ut dock, tycker ni inte? Kanske är han något av en antihjälte, som Han Solo i originaltrilogin?

* * *

X-wings.
X-wings.

X-WINGS! TJOHO!

* * *

Adam Driver? Gwendoline Christie?
Adam Driver? Gwendoline Christie?

… och här har vi då alltså en av teaserns stora höjdpunkter, och något som det snackas KOLOSSALT mycket om bland ”Star wars”-fansen. För vem är egentligen denna mystiska sith/dark jedi med sin märkliga ljussabel (som även den delat upp fansen i två läger)?

De allra flesta tror att det är Adam Driver, eftersom Driver lyfts fram som trilogins stora antagonist sedan dag 1, mer eller mindre. Men vore inte det lite för uppenbart för JJ Abrams, som är känd för att vilja överraska sin publik?

Jo, så resonerar vissa – och lyfter i stället fram Gwendoline Christie som sith-kandidat. Hon har rätt längd, menar Christie-förespråkarna, medan resten tycker att kroppsbyggnaden är Drivers. Det är hur som helst troligt att den här scenen är filmens klimax.

En del fans har också kopplat ihop detta med Luke Skywalker-fighten som vi skrev om i förra veckan.

* * *

Millennium Falcon.
Millennium Falcon.

Teasern avslutas med en actionscen mellan Han Solos klassiska skrothög Millennium Falcon och två TIE-fighters.Här kan poängteras att skeppets ”parabol” bytts ut – från en rund till en fyrkantig. Detta eftersom den runda ju gick sönder i flykten från Dödsstjärnan i ”Return of the jedi”.

UNDERBART att så mycket vikt har lagts vid små detaljer, tycker vi på Silly Season: Star Wars Edition!

* * *

Vad tycker du om teaser-trailern? Är du, som vi, ännu mer sugen på ”The force awakens” nu? Tyck till och kommentera!

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB