Startsida / Inlägg

Luke Skywalker – en galen jedifarbror i ”The force awakens”?!

av Henrik Ståhl
Svärdsduellen.
Svärdsduellen.

NU NI, kära ”Star wars”-lovers!

Vi har ju länge undrat exakt vad de gamla ikonerna Mark Hamill, Harrison Ford och Carrie Fisher ska göra i ”Episod VII – The force awakens” (ja, förutom att spela sina kultkaraktärer Luke Skywalker, Han Solo och Leia, alltså).

Nu verkar det som om svaret är inom räckhåll.

MEN!

I vanlig ordning måste vi varna alla våra spoilerkänsliga följare – läs vidare på egen risk!

För ett tag sedan skrev vi en text om ryktena kring Luke Skywalker i ”The force awakens”, och att många tror att gamle Luke gått över till the dark side och därmed är en antagonist i sjunde delen i sagan.

Nu visar det sig dock att det förmodligen är betydligt mer komplicerat än så.

FLERA av varandra oberoende (och initierade, ska tilläggas) källor har nämligen grottat ner sig i spekulationsträsket – och kommit fram till en riktigt spännande slutsats.

Ryktena involverar även Adam Drivers karaktär och är tre till antalet. För att göra det hela så lättöverskådligt som möjligt för er presenterar vi därför samtliga tre här, för att sedan summera det hela.

Den första källan beskriver en svärdsduell. Silly Season: Star Wars Edition har tidigare skrivit om den konceptbild från scenen som läckt, men då visste man inte vilka personer som syntes på bilden – nu pekar det mesta mot att det är Luke Skywalker, Han Solo och Adam Drivers karaktär. Och i samma veva får vi veta en till intressant detalj: ADAM DRIVER SPELAR HAN SOLOS SON!

Så här skriver personen bakom rykte #1:

”Luke Skywalker, i skägg och full uppenbarelse, höjer en GRÖN ljussabel mot Han, som riktar sin klassiska laserpistol mot honom. Adam Driver står vid sidan om Han. Driver ser bekymrad men inte rädd ut, mer som att han funderar över sitt nästa drag.

Jag hatar att säga det, men Luke ser ut som en galen person. Jag vet inte om han är en skurk, en cyborg eller en Jedi Master; men en sak är säker, han är långt ifrån den ”Luke Skywalker till undsättning” vi lärt känna. Det var faktiskt lite obehagligt att se.

Luke bär en sliten kappa, men jag kunde inte se om den var brun eller svart för den såg väldigt smutsig ut.

Luke har någon sorts sår eller snitt i pannan. […] Jag tror det är säkert att säga att han precis fått spö.

Han ser ut att försöka resonera med honom, men ser inte heller ut att vara särskilt nöjd med att ha en ljussabel riktad mot sig. […] Det ser onekligen ut att vara Han Solo, mest tack vare hans väst med vit långärmad tröja och hans laserpistol.

Driver ser ut att vara vardagligt klädd. […] Han var svårast att urskilja eftersom där han stod var så dovt belyst. Jag tror likväl att han är skurken eller andreskurken, men här ser han mest ut som en åskådare.

De tre står i vad som tycks vara en grotta […] Marken är täckt av grus eller smuts. Väggarna är definitivt av sten. Ljuset kommer antingen från en liten eld eller en otroligt dov ljuskälla.”

Personen bakom ryktet hävdar att hans källa visat honom stillbilder från scenen som beskrivs ovan och anses ha hög trovärdighet bland de initierade ”Star wars”-entusiasterna.

Ett annat rykte handlar om Luke Skywalkers bakgrund. Det vill säga vad som hände honom efter ”Return of the jedi”.

Har Luke Skywalker blivit galen?
Har Luke Skywalker blivit galen?

Så här skriver personen bakom rykte #2:

”Luke förde med sig en kataklysm till Tatooine kort efter ’Return of the jedi’ när han besökte platsen där Anakin föddes, som av någon anledning förändrade honom. Det är en ännu mer ödslig plats nu, det finns kratrar överallt, man fattar poängen, till en början kommer du inte ens att veta att det är Tatooine.

Luke blir galen när han inser att han inte kan kontrollera sig själv. Han förstör allting omkring sig och dödar människor omedvetet med sina krafter. Han lämnar sina vänner och lever i enskildhet på Mon Cal i någon gammal sith lords slott för att the dark side fördunklar platsen och håller honom i schack.

Luke är nu en Yoda + Paul Atreides, han ser framtiden och det förflutna (det var därför ”tillbakablickarna” filmades” och är mer eller mindre en mentalt instabil gud.

Ingen vill ha någonting med honom att göra, men Hans son (Adam Driver) vill använda Lukes krafter i onda syften.

Luke har en föraning om den förstörelse som Hans unge kommer att föra med sig i framtiden och bestämmer sig för att döda honom.

Han är uppenbarligen arg som fan på Luke.

Det blir en stor fajt. Det är alla mot Luke (Luke har sin pappas röda ljussabel här, så det finns en uppenbar visuell antydan om att han är skurken). Fajten är episk som fan.

Men Luke är inte skurken! Fast alla tror att han är det! Åh nej, vilken twist! Så mycket mörker! Det är som ’Empire strikes back’ all over again!

Han dödar Luke, eftersom Luke låter honom göra det, ’han litar på honom’.”

Det sista ryktet kommer från en mycket initierad källa, nämligen Making Star Wars.

Så här skriver personen bakom rykte #3:

”Luke Skywalker har blivit den mäktigaste jedin någonsin, men han tror sig inte vara den visaste. Han vill inte göra samma misstag som sin far genom att tro att han vet vad som är rätt för universum. Skywalker blir något sinnesrubbad av sin isolering. Han blir uppslukad av sin rädsla för att hans krafter ska bli utnyttjade om han återvänder till samhället, han kan bli manipulerad, och han tror att han omedvetet kan skada de han älskar allra mest.

Av dessa anledningar, för att skydda galaxen och sig själv, så går Luke i mångårig exil. Jag har fått höra att han inte kan kontrollera sina krafter. Medan han sitter i ett meditativt tillstånd så svävar han omedvetet och han är aldrig säker på om han följer Kraftens vilja eller agerar utifrån sin egen passion. Luke ser det förflutna, nutiden och framtiden, ”gamla vänner som varit borta länge” och andra saker som tär på hans mentala hälsa.”

Framför allt rykte #1 och #3 är ju väldigt lika, och #2 fungerar lite som en brygga mellan dem.

Joruus C'baoth.
Joruus C’baoth.

Eller så kan man se det som att alla tre kompletterar varandra – att #1 och #3 ger en bakgrundshistoria till scenen som beskrivs i #2.

Mycket mycket spännande!

Det kan också nämnas att porträttet av denne übermäktiga Luke Skywalker påminner om karaktären Joorus C’baoth från Timothy Zahns ”Thrawn”-trilogi (publicerades på 1990-talet och ses numera som en ”legend”, tidigare ”Expanded Universe”). C’baoth är nämligen också en otroligt mäktig och galen jedi.

Att ”Expanded Universe” har blivit degraderat till ”legends” (allt som gått under samlingsnamnet ”Expanded Universe” betraktas därför inte som kanon) kan bero på att skaparna bakom den nya trilogin vill använda element därur, men skriva om dem. Helt enkelt ha denna gigantiska ”Star wars”-skatt som en nästintill outsinlig inspirationskälla, helt enkelt.

Så, kära läsare: Vad tycker ni om dessa rykten? Blir ni om möjligt ännu mer pepp på filmen när ni läser detta – eller vill ni se Luke Skywalker porträtteras på ett helt annat sätt? Tyck till och diskutera!

 

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB