Startsida / Inlägg

Vad blir nästa ABBA-wow i Stockholm?

av Sture Bjarnelind
En varm, intim kväll med god mat och musik. Vad kan då går fel?
En varm, intim kväll med god mat och musik. Vad kan då gå fel?

Det finns radarpar som betytt ”allt” för sina uppdragsgivare eller sin publik.
Vad hade Kanal 5 varit utan Filip & Fredrik?
Vad hade svensk pingis varit utan Jörgen & J-O?
Och visst hade Stockholm varit lite tråkigare utan Björn & Benny.
ABBA-paret har haft stor betydelse för Stockholms turism på senare år. Rätta mig om jag har fel, men förutom Fotografiska så har det nästan varit ABBA-vibbar över rubbet på.
Det började väl redan med ”Mamma Mia! Musikalen” på svenska. Sedan kom Benny Anderssons hotell Rival och  ”ABBA the Museum” (med Swedish Music Hall of Fame), som numera också huserar Pop House Hotell där rummen inretts på ABBA-tema.
Och nu senast: ”Mamma Mia! The party”, en skojfrisk och välsmakande kväll i gamla Tyrols lokaler på Gröna Lund där de flesta av ABBAs kända (och faktiskt en del okända) låtar passerar under en trerättersmeny.
DET ÄR SUCCÉVARNING ute på Djurgården redan efter några veckor. Helgerna är mer eller mindre slutsålda (450 personer får plats vid borden) hela våren, ”närområdet” hoppas man på vardagskvällar.
Funkar ”partyt” i Sverige kan det bli export. Jag ser en krogshow i grekisk tavernamiljö i Tokyo, New York, London (förstås) och varför inte ett gästspel i Las Vegas?
Björn Ulvaeus börjar alltmer framstå som en riktigt stor entreprenör och affärsman. Och med erfarenheten i fickan har han förstått att ABBA fortfarande fungerar därute.
Lite siffror: Musikalversionen Mamma Mia! har hittills setts av 55 miljoner människor runt om i världen sedan premiären på Prince Edward Theatre i London den 6 april 1999 (jag har sett den två gånger). Totalt har 49 uppsättningar satts upp på 16 språk och för närvarande spelas 9 produktioner på fyra olika språk.
ALLA SOM SÅG HONOM hos Skavlan håller nog med mig om att Ulvaeus verkar ha mycket kvar att ge, trots sina fyllda 70 år.
Vad blir då nästa ABBA-wow i huvudstaden?
Det är ingen vågad gissning att det blir något kring megahiten Dancing Queen, som firar 40 år i samband med kungaparets 40-årsjubileum. Det var då, den 18 juni 1976, som ABBA framförde låten på en tv-gala, kvällen före kungabröllopet (men Dancing Queen var egentligen inte alls skriven med drottning Silvia som inspiration, den passade bara in på temat).
Vem vet: kanske snurrar det redan en idé i Björn Ulvaeus huvud om den dansande skärgårdsbåten Dancing Queen med ABBA-tema…

 

Så här såg det ut 1976. Enjoy!

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB