Lotterier och det bedrägliga begäret

av Dan Glimne

Ämnet spel i konsten, och tvärtom, har jag tidigare varit inne på här i Superbloggen ett antal gånger; och just nu, på galleri Mors Mössa i Göteborg, pågår en utställning av verk av AnnaKarin Pettersson där ett av huvudnumren är en balklänning som inte är gjord i textilmaterial, utan hopsatt av… tusentals nitlotter:

KLÄNNING LIZ CARINA

(Bild: Liz Carina)

Enligt kulturdelen i GP är det ”det bedrägliga begäret” som poängteras i verket – och kanhända är det så!

byline

Ove Sundbergs Las Vegas tips, del 2

av matpok

Jag vill återkoppla lite till mitt förra inlägg om Las Vegas tips.

http://bloggar.aftonbladet.se/superbloggen/2015/04/ove-sundbergs-las-vegas-tips-del-1/

En vaken läsare gjorde mig uppmärksam på att jag hade skrivit hotells.com i stället för hotels.com – vilket gjorde att man hamnade på en helt annan site.

Den riktiga länken är alltså:

http://sv.hotels.com/

Sen var den en annan läsare som mailade mig om att han hade hittat ett bra erbjudande när han köpte ett paket med flyg och hotell samtidigt via siten Expedia.

Jag vet att en del väljer att göra detta.

Normalt brukar jag hitta billigare på mina siter när jag bokar hotell och flyg separat än när jag kollar på dessa ”paketresor” - så jag brukar inte kolla på den möjligheten - men denna gång slog han mig med 400kr

Men man skall därför alltid titta på de olika alternativen.

Men oftast väljer Expedia det billigaste alternativet och då riskerar man få en jobbig flygresa med två stopp och en resa som tar upp till 25 timmar totalt. Så var noggrann och titta vilket flygresa som erbjuds.

Ibland är det värt att betala några hundralappar extra för att få en behagligare flygresa.

Personligen väljer jag ett lite dyrare alternativ där jag enbart har en mellanlandning – helst i Europa – och med en total flyg tid på 16 timmar.

Jag tycker det är skönare att ha ett kort resa till tex London/Manchester – för att sedan köra raka vägen till Las Vegas, än att behöva mellanlanda i USA. Fördelen är dels att du slipper bli väckt efter 6 – 8 timmar, för att sedan behöva hämta upp bagaget i USA och droppa bagaget vid en bagagedrop.

Mellanlandar du i Europa så behöver du inte bry dig om bagaget förrän du är helt framme.

Om du väljer att åka ”Ove Sundbergs klass”  så finns det en site som Ola B tipsade mig om.

Det är en site där du kan se vilken plats som har bäst benutrymme i just den  flygplanstyp som du skall åka när du åker tex åker ekonomi.

Siten heter Seatguru.

http://www.seatguru.com/

Att tänka på är att det är bra att packa ett litet ”survival-kit” i handbagaget bestående med fräscha kläder och ombyte för en eller två dagar.

Vid mina 11 resor till Las Vegas har mitt bagaget försvunnit vid 5 tillfällen. Dock har dom alltid kommit fram nästa dag och bagaget körs till hotellet där du bor. Men det är skönt att slippa behöva jaga underkläder och kläder, för det är ganska skönt att byta efter en dygns resa

När skall man åka till Las Vegas?

Det beror lite vad du vill göra.

Den sämsta tiden är egentligen perioden precis innan midsommar och till den 15 Juli.

Exakt den tid som jag åker.

Det är sjukt varmt och dyrare med hotell och flyg.

Men det är bra action med poker och skall man vara med mainevent så är man tvungen.

Det är då bättre (om man inte skall köra main event, men suger på att spela någon WSOP event eller bara insupa VM atmosfären) och åka från 1 juni  till 18 juni.

Flyg och hotell är billigare då.

I år är det extra bra att åka tidigare för att flera bra WSOP event går tidigare än förra året som tex megastack turneringen där du börjar med 15000 i startmarker (Buy-in $1500, och normalt får man bara 3 x dollar insatsen i marker) och med 1 timmas blinds och en oerhört långsam struktur där man börjar med 25/25.

Just denna missar jag tyvärr då jag kommer ned den 18 juli, men jag spelade den förra året och det var riktigt kul.

Klimatmässigt skall du hålla dig borta från Vegas Juni – Augusti. Om inte poker är det viktigaste  åk hellre i april. Pokern är bra då också men självklart så drar WSOP fler spelare till Vegas under sommaren

Från flygplatsen tar man normalt en taxi som kostar mellan $22 till $35 plus dricks.

Vissa chaufförer kör en ordentlig sightseeing och dom åker inte via strippen utan helst motorvägen.

Jag orkar inte tjafsa med chaufförerna utan det får kosta det vad det kostar.

MEN ifall det är första gången som ni åker till Vegas och ni landar vid 18 tiden eller senare, så säg till taxichauffören att du betalar $35 + dricks (Så säg totalt $40) ifall han åker via Strippen till hotellet.

För det är en upplevelse att komma med taxi på kvällen längs strippen och se alla neonljus. Det är magisk. Jag fick tyvärr inte uppleva detta första gången som jag åkte till Vegas. Men jag tror det är minst värt $40.

Men ni kan testa och se vad som händer ifall ni säger att ni prompt skall köra via strippen på taxameter.

Till Dybbans kompis ”Optikern” sade jag att han skulle stå på sig och ”tvinga” chauffören att ta Strippen. Jag sade inget om att Optikern skulle erbjuda taxichauffören extra pengar och Optikern höll ¨på att bli mördad.

Resan kostar nog runt $12 -15 ( jag vet inte helt exakt vad det kostar så ifall något har gjort resan via strippen från flygplasten  så får gärna ni berätta om det) men det kan ta lite längre tid – även fast den är kortare väg pga av trafiken.

Därför vill inte taxichauffören ta denna sträckning. Dels tjänar han mindre och han får mindre betalt.

Det finns andra alternativ.

Shuttlebuses som tar lite längre tid men du kommer fram och det kostar ca $7-8.

BYLINE-MATTIAS-2

AFK sen Malta

av Lina Olofsson

Det har varit intensiva veckor sedan jag kom hem från EPT Malta. Dels har jag varit rätt sjuk. Jag fick ett samtal från min läkare redan när jag var där nere att mina provsvar visade att det är något som inte står rätt till i min mage och jag har en inflammationssjukdom i tarmen någonstans. Just nu försöker de hitta var och medan får jag gå på flera olika läkemedel för att klara av vardagen. Detta gör att min ork tagit slut och jag gör bara minsta tänkbara. Det vill säga det jag måste för att tjäna min lön. Så är det när man är egen företagare. Det går inte att bli sjukskriven för klappar verksamheten ihop. Jag är glad att jag har förstående uppdragsgivare och en underbar familj som stöttar på alla sätt och vis under tiden och jag har modet kvar. Jag vet att de kommer att hitta rätt och att jag kan få behandling men allt tar tid. Sjukvården är extrem hårt belastad.

Därför har bloggandet här fått stiga åt sidan men kände för att lägga upp ett inlägg nu när jag är på benen och pigg :)

Jag har varit på ytterligare en spelkonferens som anordnades av BOS (Branschorganisationen för Online Spel) för knappt två veckor sedan. Det var mycket intressant och jag skriver om den till PokerMagazine nu. Civilminister Ardalan Shekarabi var medverkande denna gång och inte bara via video utan i egen hög person. Än en gång berörde han ”bara” spelmissbruket men det är verkligen inte så bara och en väldigt viktig punkt även om jag gärna sett att han tog upp de andra delar som påverkar vårt samhälle på grund av den nuvarande lagstiftningen såsom att även de som inte missbrukar spelandet faktiskt är rättslösa. Att lagen måste ändras är Shekarabi helt med på och det var skönt att höra att samtliga i panelen som var med höll med. Denna gången slapp vi en representant från Svenska Spel som skulle sitta och påtala varför vi MÅSTE ha kvar monopolet. Vi är förbi det stadiet och jag tycker de borde lägga sina resurser på att försöka arbeta i samma riktning som politikerna och försöka hjälpa till för att få en så pass sund och bra framtid för samtliga hobbyspelare landet runt istället. Då menar jag inte bara pokerspelare utan alla som spelar på oavsett vad det gäller.

Även vår nya ordförande Ulf Engström var med på seminariet och jag är glad att förbundet fortsätter jobba politiskt och jag är väldigt glad att just han gör det för han är en klippa med mångårig erfarenhet och jag hoppas att förbundet får chansen att delta i processen nu när det ska till en omlicensiering och att de under spelutredningens gång ser till att påverka så att inte pokern glöms bort (vilket den lätt gör).

Snart är det Monaco och EPT-finalen och jag hoppas verkligen att jag ska hinna vara lite mer aktiv då här i denna blogg. Annars vet ni var ni hittar mig ;)

byline_lina_olofsson

Bourré och The Mile-High Fight Club

av Dan Glimne
MILE HIGH FIGHT CLUB

Ni kanske kommer ihåg den smärre NBA-skandalen i januari 2010: de två basketstjärnorna Javaris Crittenton och Gilbert Arenas i laget Washington Wizards drog pistol mot varandra – i omklädningsrummet! Bakgrunden var att under en tidigare flygning till en match i Phoenix hade Crittenton förlorat motsvarande bortåt 180.000 kronor på kortspel till Arenas, men visade sig redan då inte speciellt hågad att slanta upp vilket ledde till ett inledande gruff ombord på flighten.

Ett år senare, i januari 2011, inträffade en ny snarlik skandal inom NBA. Då var det mellan O.J. Mayo och Tony Allen i laget Memphis Grizzlies: Mayo hade förlorat stora pengar på kortspel mot Allen, men vägrade också att betala sin skuld varpå ett knytnävsslagsmål utbröt – också det ombord på ett plan!

Bägge incidenterna förorsakade rubriker. De flesta media drog slutsatsen att det ”självklart” handlat om poker, eftersom (a) kortspel och (b) pengar varit inblandade, som till exempel Aftonbladet…

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/poker/article12100586.ab

… men det var faktiskt fel.

Alla fyra NBA-spelarna blev alltså oavsiktligt medlemmar i ”the Mile-High Fight Club”, för handgemäng ombord på flygplan uppe i luften. Att media med automatik skyllde på poker var dock som sagt fel; i själva verket hade man i bägge fallen i stället spelat bourré.

Vad går då kortspelet bourré – även känt under likartade namn som ”booray” – ut på? Utan att nu på något sätt uppmana till våldsamheter liknande de ovannämnda, kan jag faktiskt rekommendera bourré som ett underhållande alternativ vad gäller kortspel om pengar, och då självfallet om måttliga insatser! Här följer därför en kort beskrivning:

 

Spelregler för bourré

Detta sticktagningskortspel anses ha sina rötter i delstaten Louisiana i USA (varav det franskinfluerade namnet: ”bourré” betyder ungefär ”stoppning” och ”utfyllnadsmaterial”.) Dock härstammar det sannolikt från det spanska 1800-talsspelet burro, ”åsna”, och är dessutom på lite håll besläktat med det gamla svenska 1600-talsspelet femkort.

En vanlig 52-kortslek används: essen är högst, tvåorna lägst. Lämpligt antal spelare är 2-6.

Först lägger alla en ante i potten – till exempel 1 kr var. Given blandar (ni får gärna i stället köra med engelsk giv) och ger alla 5 kort var, ett och ett bordet runt. Det sista kortet till sig själv måste given visa upp: färgen på det anger trumffärgen i den handen.

Alla studerar nu sina 5 kort – självklart i smyg, utan att någon annan kan se dem – och bestämmer sig i medsols ordning för att antingen vara med och spela, eller för att lägga sig. Den som anser sig chanslös och inte vill vara med i den handen kastar helt enkelt sina kort och deltar inte mera just då (samt har förstås förlorat sin ante), medan den som vill vara med lägger in ytterligare en ante i potten. Given bestämmer sig sist.

Nu frågar given alla de spelare som bestämt sig för att vara med (också i medsols ordning bordet runt) hur många kort de vill ”köpa”. Svaret får vara vad som helst från noll (= spelaren står nöjd) till fem (= spelaren byter alla sina kort mot nya). Skulle återstoden av korten i leken ta slut under köpet, tar given alla de kastade händerna, blandar dessa kort och fortsätter ge som nya kort i köpet.

 

Stickspelet

När alla de kvarvarande spelarna klarat av sitt köp, vidtar själva stickspelet. Den som gör första utspelet är den aktive spelare som sitter närmast till vänster om given; och i fortsättningen är det stickvinnaren som spelar ut till nästa stick. Undantag: Om givens sista kort är ett ess, är det med automatik trumfesset och det är i stället given som gör första utspelet.

I grunden tillgår stickspelet som i vanlig whist: ett kort vardera i varje stick; och du måste följa färgen på utspelskortet om möjligt. Dock tillkommer några regler som är mycket viktiga och alla strikt måste följa.

(1) Den viktigaste specialregeln i bourré är att du alltid måste spela för att försöka vinna sticket (dock med iakttagande av regeln att du hela tiden om möjligt måste följa färg). Denna regel går långt utöver principen om att ”spela ett högre kort” och får en del speciella följder, som du kommer att få se nedan.

(2) Kan du följa färg och ingen har trumfat, måste du om du kan spela ett högre kort än det dittills högsta spelade på sticket. Exempel: A har spelat ut hj7 och B har spelat hj10, och du som sitter härnäst har hj4 och hjJ; du är nu tvungen att spela hjJ. Har du däremot inget högre kort än det dittills högsta i utspelsfärgen, får du spela ett valfritt lägre kort i utspelsfärgen. Exempel: A har spelat ut hj7 och B har spelat hjK. Du har som innan hj4 och hjJ, och väljer nu att spela hj4 eftersom du ändå inte kan slå kungen.

(3) Om du inte har något kort i utspelsfärgen och därför inte kan följa färg, måste du spela ett trumfkort (om du har något kort i trumffärgen). Exempel: A har spelat ut ru9, och spader är trumf. Du sitter härnäst och har inget ruterkort, men väl sp8 och spQ samt kl6 och hj10; du väljer att spela sp8.

(4) Har du kort i både utspelsfärgen och trumffärgen, och det spelats bägge, måste du ändå följa utspelsfärgen. Exempel: A har spelat ut kl10, och B som saknar klöver har spelat sp5 (spader är trumf). Du har klA och spJ på handen just då, och måste spela klA trots att du ändå inte kan vinna sticket med det.

(5) Har det trumfats och du saknar kort i utspelsfärgen men har ett högre trumfkort, måste du övertrumfa. Exempel: A har spelat ut hj6, B som saknar hjärter har spelat sp6 (spader är trumf), C har spelat hj2 och du har inga hjärter men väl sp4, spJ och ruK kvar. Du måste spela spJ för att övertrumfa.

(6) Har det spelats ut och sedan trumfats, och du saknar kort i utspelsfärgen men väl har i trumffärgen, måste du i stället ”följa” trumffärgen även om du inte kan vinna sticket. Exempel: A har som ovan spelat ut hj6, B sp6 och C hj2, samtidigt som spader som innan är trumf. Du har nu sp4, ruK och kl8 på handen, och måste spela sp4.

(7) Kan du inte slå det dittills högsta kortet i sticket, får du spela vad du vill (så länge du följer färg om du kan). Exempel: A spelar ut hjQ, och B spelar sp7 (spader är trumf). Du har hjA, hj6 och spJ. Du måste följa utspelsfärgen och kan alltså inte vinna sticket eftersom det redan har trumfats, men väljer nu att spela hj6. (Hade däremot B spelat hj7 i stället för sp7, hade du varit tvungen att spela ditt hjA.)

(8) Har du inga kort i vare sig utspelsfärgen eller i trumffärgen får du saka vad du vill, men kan givetvis inte vinna sticket. (Du är då befriad från den tvingande regeln att du måste försöka vinna sticket om du kan.)

(9) Vet du säkert om att du just då har det högsta kvarvarande kortet i utspelsfärgen, måste du spela det. Exempel: Du har klQ, samtidigt som alla har sett att både klA och klK har gått. Om någon annan före dig har inlett sticket med ett klöverkort, och det inte har trumfats, måste du spela din klQ. Detta är en följd av den tvingande regeln (1) ovan.

(10) Skulle du garanterat veta att alla andra har slut på kort i trumffärgen, medan du däremot har trumfkort kvar och det är din tur att spela ut, måste du spela ut ett trumfkort. Detta är också en följd av den tvingande regeln (1) ovan.

 

Den som vinner ett stick lägger det framför sig med korten uppåt, fullt synliga, och spelar ut till nästa – osv, tills alla fem sticken spelats.

Det finns många lokala varianter av bourré, ofta med ännu flera ”tvingande” detaljregler. Bland de vanligaste är ”cinch”-reglerna, som kan vara en smula komplexa men härstammar från den flera gånger citerade grundprincipen ovan: att du måste spela för att försöka vinna varje stick. (”Cinch” eller ”cinch win” har betydelsen ”en stensäker grej” = du är garanterad att vinna ett eller flera stick.) Är det din tur att spela ut, och du har esset i trumffärgen, måste du spela det; har trumfesset däremot gått men du har trumfkungen, måste du spela den, osv.

Har du tre säkra stick, t.ex. genom att sitta med A-K-Q i trumffärgen, måste du spela ut de korten först (och genom att börja med det högsta); har du redan vunnit ett stick och nu har A-K i trumffärgen, måste du spela ut de två korten härnäst; spelar du sist till ett stick och garanterat kan vinna det, måste du göra det (med iakttagande av reglerna om att följa färg resp trumf ovan); osv.

Om du har t.ex. A-K-Q i trumffärgen och ni spelar med ”cinch win”-regler, är det kutym att du spelar ut alla de tre korten på samma gång; varpå de övriga då måste spela ut tre kort var, och du tar hem de tre sticken i ett svep.

Har du redan vunnit tre stick och alltså är garanterad att vinna handen, måste du inleda nästa stick genom att spela ut ett trumfkort om du har något – ännu en förlängning av den tvingande principen samt ”cinch win”-reglerna ovan.

 

Betalning

Har en spelare vunnit genom att ta minst tre stick, tar han eller hon hand om hela potten.

Om två eller flera personer tar hem lika många ”flest stick”, blir det oavgjort i den handen. Pengarna i potten ligger kvar, och potten fylls på i nästa hand med nya antar från alla deltagare. Med t.ex. fyra aktiva spelare kan det bli oavgjort med 2-2-1-0 i stick; med fem spelare kan det bli oavgjort med antingen 2-2-1-0-0 eller 1-1-1-1-1; etc.

En spelare som bestämde sig för att gå med och spela, men sedan inte tog något stick, har ”gjort en bourré” och måste lägga lika mycket som just då ligger i potten (varefter potten går till vinnaren, eller ligger kvar om blev oavgjort). Exempel: Sex spelare, fyra bestämde sig för att gå med efter given, det ligger alltså 6+4=10 kronor i potten efter antarna, och sticken fördelade sig 2-2-1-0. Den som tog 0 stick måste nu lägga 10 kronor i potten. Det ligger därefter 20 kronor där, och inför nästa hand fyller alla på med en ny ante så att det nu ligger 26 kronor i potten!

Samma straff, att efter en färdigspelad hand matcha vad som just då ligger i potten, tilldöms också en spelare som brutit mot någon av de ovanstående reglerna.

Given förflyttar sig ett steg medsols för varje hand, som kutymen är i de flesta kortspel.

Det kan alltså bli dyrare och dyrare att gå med, men sedan inte ta något stick – vilket kräver ett sunt omdöme när det gäller huruvida du har kort för att gå med och spela eller inte. De aningen komplicerade följderna av principen att man i varje stick om möjligt måste spela för att vinna det, framtvingar också en intressantare spelföring.

BOO-RAY 2

Som synes finns bourré även i olika kommersiellt utföranden, under namn som Booray och en del annat!

Allt som allt kan jag rekommendera bourré som ett intressant alternativ till poker då och då, när det gäller kortspel om pengar (och jag understryker ännu en gång att det ska vara insatser på en sådan nivå att man har råd med de förluster som kan uppstå om saker och ting går emot en). Självklart går det också att spela bourré för det rena nöjets skull: alla startar med låt oss säga 100 enheter var, och efter ett överenskommet antal händer (eller så snart en spelare gått bankrutt) ser man vem som just då har flest marker.

Mycket spelglädje!

byline

Kinesisk pokers svarta fredag

av Dan Glimne
JIANGSU WUTAISHAN SPORTS CENTER

Nu är det officiellt från kinesiska myndigheters sida – pokerturneringen APPT Nanjing Millions är föremål för en större brottsutredning gällande ”illegalt hasardspel”, vilket med högsta sannolikhet kommer att sluta med fängelsedomar och andra straff för ett antal inblandade.

Enligt vad som sagts i kinesiska media var det ”bekymrade lokalbor” som tipsade polisen om eventet på Jiangsu Wutaishan Sports Centre (bilden ovan), vilket sedan skulle ha föranlett razzian. Det låter osannolikt som utlösande faktor, eftersom nyhetskanalen CCTV 13 dagarna före Nanjing Millions hade haft ett längre inslag där APPT-turneringarna under 2015 förevisades… och nyhetsuppläserskan kritiskt ställde frågan om varför Nanjing Millions var den enda som arrangerades på ett sportcentrum, och inte inne på ett kasino:

NANJING CCTV 13 B

I samma nyhetsinslag antyddes dessutom att varje spelrelaterad ”händelse” från vilken profiten är större än 5000 yuan är att anse som illegal hasard, och man visade också citat ur existerande lagverk:

CCTV 13 SPELLAGAR

Det är i så fall ett mått som har uppfyllts med råge. Med över 2300 startande i huvudeventet som vardera betalat 3000 yuan, och givet arrangören PokerStars’ normala vinstmarginal som enligt källor är 13%, uppgår bruttoförtjänsten till runt 900.000 yuan – motsvarande långt över en miljon svenska kronor.

PokerStars har svarat med att officiellt distansera sig från eventet, och i ett uttalande för WGM säger man så här vilket jag låter vara oöversatt:

After three very successful days of tournament poker, the organizers of the Nanjing Millions decided to postpone the event in order to address questions from local authorities. The tournament was sanctioned by the local government through the Jiangsu Provincial Chess Sports Association and held at the Jiangsu Wutaishan Sports Centre, an official Olympic venue. The event itself was organized and operated by a local poker operator, Star Poker Club, and sponsored by APPT China. We are in contact with Star Poker Club and are seeking additional details. The organizers have issued a statement apologizing for the inconvenience and plan to resume the tournament in the near future.

Huruvida PokerStars klarar sig undan med detta återstår att se men är inte troligt: varumärket APPT ägs av dem, de har skickat ut mängder av pressmaterial och releaser rörande just Nanjing Millions, och PokerStars-logotypen fanns med på samtliga bord i turneringen – som här, där den mycket kände kinesiske musikern Wang Feng (förlovad med skådespelerskan Zhang Ziyi, känd från bland annat filmen Crouching Tiger, Hidden Dragon) deltog i en välgörenhetsturnering dagen före huvudeventet:

WANG FENG

Flera andra nationella celebriteter fanns också på plats i Nanjing, som Qiu Jian som tog olympiskt guld i skytte 2008, och Chen Qi som tog olympiskt guld i bordtennis 2004.

Påståendet från PokerStars att Jiangsuprovinsens schacksportförbund officiellt hade sanktionerat pokerturneringen Nanjing Millions, har redan gjorts värdelöst av ett uttalande från högsta möjliga officiella nivå i sammanhanget: Guo Yujun, generaldirektör för Schacksportcentrum som sorterar direkt under Statens Allmänna Sportadministration. Yujun har nu sagt att Schacksportcentrum ”aldrig har arrangerat eller godkänt några Texas hold’em-event i någon form, live eller online; aldrig har erkänt sådana i sitt nationella sportprogram; och att” – vilket är allvarligast – ”Ministeriet för Allmänhetens Säkerhet redan har Texas hold’em på sin lista över brottsliga handlingar.”

Vad exakt säger då det kinesiska lagverket om hasardspel? Brottsbalken från 1997 specificerar tre olika brottsliga handlingar: att öppna en lokal för hasardspel; att samla en grupp om 20 eller fler människor i avsikt att ägna sig åt hasardsapel; och att ha hasardspel som yrke. Den förstnämnda handlingen kan medföra påföljder om allt från ”övervakning” och ända upp till tio års fängelse, medan de två andra kan ge upp till tre års fängelse.

PokerStars lägger tills vidare locket på vad gäller den personal som de haft på plats, med hänvisning till deras ”säkerhet”. Representanterna från den lokala Star Poker Club, som stått som officiell medorganisatör, befinner sig dock enligt nyhetsbyrån Xinhua News i ”officiellt polisförvar [...] misstänkta för hasardspel och brottsliga handlingar.”

Man kan nog tveklöst förutsätta att det inte är några ”bekymrade lokalbor” som initierat den här händelsekedjan; snarare har kinesiska myndigheter och makthavare sett med misshag på pokerns explosionsartade framväxt i två större turneringar inne i Fastlandskina, och nu beslutat sig för att det får vara nog. Kinas nationella TV-bolag CCTV samt ett otal lokala lokala medier, såväl digitala som tryckta, har rapporterat ingående om razzian mot APPT Nanjing Millions; och därmed, eftersom säkert över en miljard kineser nåtts av nyheten, är nu den brottsmålsutredning som initierats ett rejält prestigeärende för polisen och åklagarmyndigheterna.

Det säger också en del om den officiella attityden att nyheten om den nu igångsatta brottsmålsutredningen inte bara har fått stort utrymme i statliga media, utan också rapporterats i ett tonläge som enligt källor får beskrivas som någonstans mellan strängt och hånfullt gentemot poker. PokerStars’ officiella uttalande om att pokerturneringen har ”skjutits upp” kommer att visa sig vara grusade förhoppningar, inget annat.

SVARTA FREDAGEN

Poker, som hittills befunnit sig i en gråzon vad gäller de kinesiska hasardspelslagarna, kommer nu dessvärre och med högsta sannolikhet att officiellt bli förbjudet i Kina under överskådlig framtid, med Macau som enda undantag. Att man under 2014 lyckades hålla två storturneringar tack vare godkännande från och samarbete ihop med lokala myndigheter och organisationer, visar sig nu i backspegeln ha utgjort ett kortvarigt undantag. Makthavarna i Peking har brutalt satt ned foten, de statliga nyhetskanalerna har rapporterat vad de har blivit tillsagda – och kinesisk poker fick den 17 april sin egen svarta fredag, med förfärande följder.

byline

FLASH: Storturneringen APPT Nanjing Millions avbruten av kinesisk polis

av Dan Glimne
BREAKING NEWS

Den som läst mitt reportage från Macau i senaste numret av Poker Magazine…

http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=p897bkg6&gInitPage=1

(scrolla fram till sid 58-63)

… kunde konstatera att det i Fastlandskina, alltså borta från Macau och ön Hainan, under 2014 hållits några pokerturneringar som dragit stora deltagarsiffror.

Men just som man var på väg att dra slutsatsen att poker i Kina inte bara etablerats utan också var på stark frammarsch, kom alldeles nyss nyheten att storturneringen APPT Nanjing Millions – där man redan i tisdags inledde med några mindre event – i eftermiddags utsattes för en räd av kinesisk polis, som abrupt avbröt tillställningen och lät utrymma lokalen:

SKYLT

Dörrarna till Wutaishan Sports Center blockerades och ovanstående skylt sattes upp. Ungefärlig översättning: ”På grund av att APPT Nanjing Millions-turneringen misstänks för illegalt hasardspel, har polisen nu inlett en undersökning och eventet har upphört. All berörd personal måste snarast registrera sig [på angiven plats] och samarbeta med polisen om undersökningen.”

Alla deltagarna tvingades ut på gatan som visas av denna bild som lades upp på Weibo, den kinesiska motsvarigheten till Twitter:

PÅ GATAN

Starten på huvudeventet var dock en stor succé, med över 2300 startande – den näst största deltagarsiffran någonsin utanför Nordamerika – som tvingade organisatörerna att lägga till en extra dag 1:

TURNERING

Turneringsledningen, från PokerStars samt City of Dreams i Macau, greps av kinesisk polis i samband med räden; men det är ovisst om de i skrivande stund sitter häktade eller inte.

PÅ GATAN 2

Vad utfallet av detta sensationella tillslag blir är för tidigt att uttala sig om – men risken är stor att det nu under överskådlig tid dessvärre inte blir några fler pokerturneringar i Fastlandskina. Jag lovar att återkomma i ärendet!

byline

En värdefull analys av spelmarknaden

av Dan Glimne

LOTTERIINSPEKTIONEN RAPPORT 2014

Den som vill få en seriös, sifferbaserad, sanningsenlig beskrivning av spelmarknaden – till skillnad mot politiskt och myndighetsmässigt önsketänkande, alltså – rekommenderas den här rapporten från Lotteriinspektionen:

http://www.lotteriinspektionen.se/Global/Broschyrer/Spelmarknaden%202014webb.pdf

”Det är vår förhoppning att denna rapport ger en ökad förståelse av hur spelmarknaden ser ut i dagsläget och vad som kan komma att ske i framtiden inom området”, skriver LI:s seniorrådgiverska Maria Wennerberg Sedigh i förordet – och det sammanfattar mer än väl ambitionerna hos denna publikation. Avsätt en halvtimme, klicka på länken och läs!

byline

SvePofs Ulf Engström får ordet, igen:

av Dan Glimne
SVEPOF LOGO

I går gick Svenska Pokerförbundet ut med ett mejl till sina medlemmar. Detta mejl är av sådant intresse att jag återger det nedan; så varsågod, SvePofs ordförande Ulf Engström får bli gästskribent ännu en gång här i Superbloggen:

- – - – - – - – - – - -

Hejsan!

Hur kan vi vara till nytta för dig? Det är den viktigaste frågan jag kommer att arbeta med under det här året och jag hoppas att jag kan få din hjälp.

Jag heter Ulf Engström och jag är sedan några veckor ny ordförande i Svenska Pokerförbundet, där du är, eller i alla fall nyligen varit, medlem. Jag och de andra i styrelsen har redan satt igång arbetet, men vi saknar några ingredienser för att lyckas. Vi behöver medlemmar och vi behöver veta vad medlemmarna vill att vi ska göra. Vi hoppas att ni är redo att assistera oss i bägge delarna direkt. På http://svenskapokerforbundet.se/bli-medlem/ fyller du i och betalar ditt medlemskap och dina önskemål på vad vi kan göra skickar du till medlem@svenskapokerforbundet.se

Förutom att finnas till för er medlemmar består verksamhetsplaneringen så här långt att tillsammans med Poker Event arrangera SM online och live. Självklart kommer vi att som tidigare år arrangera en frirulle med tickets för våra medlemmar, dock har vi inte detaljerna riktigt klara ännu. Det vi vet i skrivande stund är att årets SM kommer spelas på Malta 4-9 november 2015. Preliminärt spelschema finns på www.pokersm.com. Ytterligare information kommer att läggas upp, både på den sidan och på vår egen hemsida.

Vi kommer även satsa på det politiska arbetet, vilket vi ser som ett huvudsyfte med förbundet. När Apple bestämt sig för att vägra svenska användare att ladda ner pokerklienter via AppStore måste vi alla tänka till. Detta kanske inte drabbar så många, så vi kanske rycker på axlarna. Men tänk om Microsoft plötsligt går ut och säger detsamma? Tänk om vi vaknar upp en dag och bara kan spela poker mot svenska spelare på Svenska Spel? Eller om reglerna blir ännu hårdare mot hobbyspel på föreningsdrivna klubbar och tillslagen duggar tätt? Svenska Pokerförbundet har en viktig roll här och jag är beredd att jobba hårt och smart med dessa frågor. Och ju fler medlemmar vi är, desto starkare blir vår röst. Så betala inte bara din avgift, se också till att värva en vän och berätta för oss vad du vill att vi ska göra.

Lycka till vid borden!
Ulf Engström Ordförande

 

P.S. Du gillar väl oss på Facebook

www.facebook.com/svepof

och följer oss på Twitter?

http://www.twitter.com/svepof

 

- – - – - – - – - – - -

byline

Ove Sundbergs Las Vegas tips, del 1

av matpok

Las Vegas – staden som aldrig sover.

Här kan man ha hur kul som helst utan att i princip behöva betala någonting.

Här kan man ha det väldigt tråkigt fastän man betalade hur mycket som helst.

Några av er kanske planerar er första Las Vegas resa men avskräcks över den höga sedelkursen.

$1 är idag uppe i hela 9,26 och förra året kostade samma dollar 6,92.

Dollarn har alltså blivit 34% dyrare – vilket givetvis kommer att märkas i plånboken.

Jag vill givetvis inte att ni hoppar över att åka till Las Vegas pga att dollarn har blivit så mycket dyrare, jag vill därför ge er några tips på hur man kan komma lite billigare undan.

Först och främst:

1. Växla inte in dollar innan du åker. Åtminstone minimalt. Ta ut pengar på plats och du får en mycket bättre kurs. Runt 4-5% billigare än den kurs du får hos Forex.

Sedelkursen är bedrövlig.

Jag brukar själv alltid köpa in mig i några WSOP turneringar via min svenska bank eftersom jag vill ha rejält med cash på plats.Jag får då den aktuella kursen som du kan se på TextTv sidan 230 och du sparar då ca 6-7%.

Jag köper tex in mig in i en $5000 turnering via banken och tjänar ca 2500SEK på det – än om jag hade köpt dollar i Sverige.

Väl i Las Vegas så hämtar jag ut turneringsbiljetten/biljetterna till den/de WSOP event jag har tänkt att köra och avbokar samtidigt min $5000 WSOP event på samma ställe och får dessa pengar cash i handen.Man kan föra över pengar direkt till hotellet, men det har jag aldrig gjort.

2. Hotell kan vara riktigt dyrt, men det kan vara riktigt billigt också. Hotellpriser är en färskvara och priserna kan variera från en dag till en annan.

Upp till 100% dyrare för samma hotell och period.Jag brukar boka mina flygresor och hotell väldigt tidigt, redan i januari.

Jag brukar boka via Hotels.com och se till att jag kan avboka hotellet kostnadsfritt närsomhelst. Sedan letar jag runt på många olika siter och sökmotorer och eftersom hotels.com har prisgaranti – så kan jag få ned priset om jag hittar ett billigare alternativ.

För Hotels.com är i grunden oftast dyrare än de hotell som jag hittar på andra siter. Dock så måste siten som du vill prismatcha mot ha samma avbokningsregler för att prisgarantin skall gälla.

Ofta hittar jag en site som är 25 – 50% billigare än Hotells.com, men där du har samma avbokningsregler.

Att tänka på när du är inne på Hotells.com är att man där visar totalpriset. Man har även med ”resort-fee” som du inte kommer undan. Den kan ligga på $20 – $30 dagen. Denna avgift betalar du dock först vid hotellet. Denna avgift brukar de andra hotellsiterna INTE skylta med.

Sedan får du nästan 10% om du bokar på Hotells.com – då du 10:e natt gratis.

(Nästan för att om dina 10 genomsnitt nätter kostar tex 1000kr plus skatt 120kr, så får du bara tillgodoräkna dig 1000kr och inte 1120kr som du faktiskt har betalat)

Men i resort-feen ingår Wi-Fi och gym. Just internet kan vara dyrt och kostar runt $15 – $20 om dagen ifall du köper hotellets WiFi.

Jag brukar ändå tidigare alltid köpa WiFi (innan införandet av resort-fee) så för mig spelar resort-feen därför ingen större roll.

Skall du vara där en längre period, mer än 2 veckor så kan det löna sig att köpa ett kontakort där du kan surfa gratis. Tänkte göra det i år för första gången.

Jag kommer i år att nästan vara 4 veckor i Las Vegas. Första veckan bor jag i Downtown (Gamla, hederlig och riktiga Vegas om många missar) Jag bor på Plaza – ett hotell jag aldrig har bott på. Jag brukar försöka testa olika hotell.

7 nätter för ca 2800,-

Det är en nyrenoverat hotell och som har en liten pool. Det är skönt att ligga i solen någon timma om dagen så att man inte ser helt blev och sjuk ut.

Annars kan jag rekommendera Golden Nuggett. Ett 5 stjärnigt hotell för 400 – 500kr natten för ett dubbelrum.

När det gäller hotell på Strippen så är Flamingo riktigt bra. Rummen är lite slitna och inte så märkvärdiga men det är en hög partyfaktor på hotellet, billigt, har en gigantisk pool, samt ligger perfekt på Strippen. Ja det absoluta bästa läget.

Ett hotell många brukar boka när man åker till Las Vegas för första gången – för att det är billigt och ett högklassiskt hotell (som jag aldrig har bott på) är Luxor.

Det ligger helt i söder på strippen – lite off – men som sagt är priset bra. En vecka här (1 juli – 7 juli) kostar under 4000kr för ett dubbelrum.

Jämfört med Flamingo som är ett slitnare hotell, men som kostar under samma period 1000kr dyrare.

Mitt emot Flamingo har du Bellagio. Känd från Ocean 11 filmerna. Perfekt läge och ett underbart hotell, men här kostar samma vecka 10000kr.

Ett riktigt fynd just denna vecka (1 juli – 7 Juli) är Westgate – som ligger vid Planet Hollywood. Ett fint hotell och mer centralt än Luxor. Har betalar du i dagsläget under 3000kr.

(Tänk då att det är 34% dyrare dollar än förra året, så det är ändå inga mördar priser)

Stripp

KLICKA PÅ BILDEN SÅ BLIR DEN STÖRRE

Orkar man inte gå kan man åka Monorail. Rött är gratis, de gröna kostar ca $5 för ett åk, oavsett hur långt du åker.

Min personliga favorit och som jag har bott på de senaste 5 åren är Pallazzo. Hotellet ligger mer norr ut på strippen och här får man normalt betala 12500,- för en vecka. (1 juli – 7 juli)

Här har man grymt bra poker och bra shopping för damen.

Ett tips är – som jag alltid brukar köra – är dollar tricket och det funkar varje gång för mig.

Jag bokar in på The Venetian – som är lite äldre än Pallazzo – men hotellen sitter ihop. Dock har dom sina egna hotellentréer och incheckningar.

En vecka samma period kostar på The Venetian 11900kr. (Normalt brukar det vara större skillnad i pris.) Du lägger $20 i passet och frågar om upgrade till Palazzo med rum på 43-44 våningen när du checkar in. 

Vips för du ett lite större rum på Palazzo, med utsikt och du sparar denna vecka ca 500kr. 

(Förra året sparade jag ca 4000kr på detta tricks, men då bodde jag 3 veckor på Pallazzo.) 

Dollartrickset brukar fungera överallt – i alla fall på Flamingo (även om Dybban på något sätt lyckades bli ”utskälld”), Palazzo/The Venetian, Harrahs, Mirage. 

Men det kostar inte att prova för om det inte går, så tar dom inte pengarna. 

När jag skulle undersöka vilket hotell på Strippen/Downtown som idag var absolut  billigast så såg jag att West Gate helt plötsligt hade blivit 400kr billigare än för några minuter sedan.  Så vi snackar verkligen om färskvara.(Själv går jag in minst engång varje dag) 

Absolut billigaste hotellet denna vecka är just Plaza som ligger i downtown. (Hotellet som jag bor första veckan på) 

Ett dubbelrum, en vecka kostar 1690kr. (Dock tillkommer resort-fee på $17 om dagen) 

Det dyraste hotellet denna period (1 juli – 7 juli, när jag tittar idag 16 april) är:

El Cortez. Ett sketet hotell i Downtown och priset är över en halvmiljon.

Klicka på BILDEN nedan så blir den större

HotellBYLINE-MATTIAS-2

 

Macanesiskt mörker

av Dan Glimne

MACAU ELAVBROTT

De personer som i går befann sig inne på Macaus kasinon vid 11-draget på förmiddagen fick sig en rejäl överraskning – strömmen försvann i nästan hela staden när ett elavbrott blev så gott som totalt.

    Visserligen har alla de stora gamblingetablissemangen backupgeneratorer, men det tog ett tag innan dessa kom igång och delvis skingrade kolmörkret. Och man kan inte låta bli att undra över exakt vad som hinner hända här och var, eftersom säkerhetskamerorna just då under elavbrottet är ”blinda”; det är sådana stunder som prövar människors karaktär. Mycket riktigt hann en del spelmarker försvinna från borden, och några av lyxbutikerna inne i kasinonas shoppinggallerior blev utsatta för stölder – förutom att folk satt fast i hissar överallt. Säkerhetsvakter och annan personal såg till att tömma lokalerna på folk och eskortera dem ut på gatorna, men hela incidenten som varade i cirka en halvtimme diskuteras nu vilt i lokala medier.

    Det var dessutom det andra stora elavbrottet på kort tid; det förra inträffade för bara två veckor sedan. Inte oväntat riktas från en del håll stark kritik med lokalregeringen i Macau, som träffat avtal med bolag inne i Fastlandskina om att importera det mesta av elen. Det lokala bolaget CEM (Companhia Electricidade de Macau) står för bara 9% av stadens behov.

    Moderna kasinon skyr sällan några kostnader när det gäller säkerheten; men en sak som det är svårt att bemöta effektivt är ett totalt och långvarigt elavbrott. Det ska bli intressant att se vilka åtgärder man nu kan tänka sig att vidta.

byline

Sida 1 av 193
 • Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB