Big 55 och Sydafrika!

av Diana Svensk

Halla alla!

download

 

 

Det blir bara ett superkort inlagg den har veckan – bestamde mig i sista sekund for att aka till Barcelona forra helgen och spela lite sides, sedan lyckades jag bli matforgiftad andra kvallen och lag hel dod i sangen resten av resa. Ja herregud.

I veckan – efter aterhamtning – har jag som vanligt lirat poker, har jobbat stenhart med analys av mitt cash game sa har verkligen varit inne i min egen bubbla. Daremot har jag lyckats klamma in lite turneringar pa kvallarna och fick i tisdags mitt forsta finalbord pa The Big 55 och cash pa 4k usd! Tjoa om nagon vill att jag gor en video av det. Som sagt ar inte lika bra pa turneringar imo men kan ju beratta hur jag tanker i olika situationer :)

I denna sekund sitter jag och vantar pa taxi for att aka till Arlanda, sa nasta gang jag skriver ett blogginlagg blir det fran Johannesburg. Kommentera garna nedan vad ni vill att det ska handla om! :)

 

Hors och ses snart,

D

Ett politiskt lotteri

av Dan Glimne

GUINEA PÅ KARTAN

Tack och lov bor vi här i en demokrati – desto större skäl till att gå och rösta i det stundande valet, och till att visa respekt för meningsskillnader och inte vandalisera andra partiers affischer, eller hur?

För det finns sämre länder. Mycket sämre länder, i detta avseende. Det är dags att göra en dykning ned till ett udda hörn av gamblinghistorien, och berätta om ett politiskt lotteri!

När den tidigare diktatorn över Guinea i Västafrika, Lansana Conte, avled den 22 december 2008 passade en militärjunta på att genomföra en statskupp redan nästa dag.

Det blev dock genast ett vilt gräl mellan några av kuppledarna om vem som skulle bli president, och de som inte kunde enas var kapten Moussa Camara, överste Sekouba Konate och en tredje officerare. För att göra upp utan skottlossning mellan deras respektive anhängare på militärlägret Camp Alpha Yaya Diallo kom de till slut överens om att ta en tom majonnäsburk, och i den lägga en hopvikt papperslapp med ordet PRESIDENT på, och så en mindre bunt blanka lappar.

MOUSSA DADIS CAMARA KAPTEN

Det blev Camara (ovan) som drog den vinnande papperslappen. Enligt en version av historien krävde Konates missbelåtna elitsoldater en förnyad dragning, och ännu en gång drog Camara vinstlotten. (Enligt obekräftade rykten, men inte helt osannolika, lär Camara ha förberett sig inför lotteriet genom att i ärmen på uniformsjackan ha några extra papperslappar med ordet PRESIDENT på.) Konate accepterade att bli vicepresident.

En ganska passande procedur, i ett land som enligt FN år ut och år in ligger i toppen på listan över världens mest korrupta länder…

AABYLINE DAN

Malmö Open

av Simon ”Dybban” Lindell
.
Jag är på plats i en stad med vingar. Visserligen stulna vingar, men de funkar bra ändå. Malmöborna pratar inte om något annat än fotboll idag. Och jag kan förstå dem. Hade inte Bjoelle och Plåtniklas varit så otroligt ointresserade av bollsport så hade jag varit och sett matchen på plats igår.
.
Jocke-Gais hade ju biljetter att sälja för bövelen!
.
Bjoelle får betala retroaktivt i rödvin eller något annat som han tycker om. Herregud vad den mannan älskar rödvin…
.
Spelade 5k sidoeventet igår på Malmö Open. Hur det gick kan ni läsa i veckans pokerkrönika HÄR.
.
Imorgon drar Main Event igång för 15k. Idag går PLO för 3k. Det har precis börjat. Jag suger verkligen på PLO. Det går ju liksom inte att folda när man har fyra kort. Än värre när man har kåk. Hur ska man kunna lägga en kåk?
.
Jag har sagt att jag inte ska spela, men cashgamet gick ok igår så jag kanske, kanske kostar på mig det som rekreation ändå. Annars blir det cashgame, vilket givetvis är det ekonomiskt korrekta alternativet.
.
Efter att ha spelat mycket cg i Göteborg ett par veckor är det kul att spela mot nya ansikten. Synd att det är så svårt att förstå vad de säger bara. Skånska borde få en egen ordbok.
.
Jag fick äran att se en del ”intressanta” spel igår. För att vara snälla kan jag kalla dem nyskapande och kreativa. Om man vill vara elak kan man ju kalla dem för ”i-längden-inte-så-vinnande”. Det är inte någon idé att försöka skriva några handanalyser, för de där händerna går inte att analysera…
.
Kul var det i alla fall. Återkommer om hur Main Event springer ut. Live-uppdateringar kommer finnas på poker.se skrivna av 52 kilo västeråsare…
.
byline.png

Spel, politik och den svenska valrörelsen

av Dan Glimne
POLITICAL MARKETING BOOK

Att valrörelsen är inne på upploppet mot den 14 september kan knappast ha undgått mina skarpsynta läsare. Därmed finns det anledning till att här i Superbloggen se efter vilka kopplingar det finns mellan spel och politik!

Spelandet har ALLTID varit förknippat med politik. Det är inte bara att man kan dra häpnadsväckande paralleller mellan de intellektuella och moraliska processerna samt övertonerna i bägge, utan de återspeglar sig också i varandra. Speltänkandet är en realitet inom politiken: därför ser och hör vi också nästan dagligen fraser som ”det politiska spelet” (se t.ex. boktiteln ovan), ”korten på bordet”, ”börja på ny kula” och ”ess i rockärmen” med flera. I Pokerhandboken ger jag flera exempel på kopplingar spel/politik – och så sent som i går kunde man på framsidan av Dagens Nyheter läsa rubriken JIMMIE ÅKESSON SOM SVARTE PETTER – INGEN VILL HA HONOM, med underrubriken ”Daniel Poohl skriver om SD som ’game-changers’”.

Spel i olika tappningar har inom och gentemot politiken fått tjänstgöra som verktyg, narrspegel, inspiration, pamfletter och mycket annat; och som sådant återfinns spelandet mycket riktigt långt bak i historien:

POLITISK ALLEGORI SVERIGE B

Ovanstående gravyr, som är från mitten av 1600-talet och kan ses på Statens Sjöhistoriska Museum i Stockholm, utgör en politisk allegori. Ytligt föreställer den ett brädspelsparti mellan danske kungen Kristian IV och svenske rikskanslern Axel Oxenstierna, med tullrättigheterna i Öresund i ”potten”: i bakgrunden ses till höger slottet Kronborg i Helsingör, och till vänster ses staden Helsingborg. I praktiken avser den dock att illustrera de vid den tiden mycket ansträngda relationerna och periodvisa krigen mellan de två länderna.

KARNIFFEL B

Ibland kan själva spelet i sig utgöra en form av politisk protest. Det äldsta kortspelet i Europa vars regler nedtecknats och därför bevarats är karniffel, som omnämns första gången 1426 i Bayern. Såväl världsliga som kyrkliga auktoriteter utslungade på medeltiden upprepade gånger bannor över just karniffel, och på många håll förbjöds det helt enkelt! I en predikan från 1496 går biskopen Johann Geiler i Kaisersberg till storms mot karniffel:

Vanliga kortspel, om än klandervärda i andra avseenden, återspeglar åtminstone en förnuftig samhällsordning så till vida att kungen slår obern, obern slår untern och så vidare. Men nu har vi ett kortspel kallat karniffelspiel, i vilket allt kastas över ända: treorna slår en ober, en fyra slår en unter, tvåan och sexan slår en kung. [Ober och Unter är i den tyska kortleken de två helmanliga klädda korten närmast under kungen, och svarar alltså mot dam respektive knekt. Dessutom gick trumfsjuan under smeknamnet djävulen, och slog även den kungarna.]

Biskopen ville helst bränna upp hela rasket, inklusive ”kungen, kejsaren, obern, baneret och djävulen”. Och inte undra på det: karniffel var inte något spel för överklassen; det utövades snarare av knektar och bonddrängar, eftersom det kortspelet hade klara politiska övertoner – kungen var ju inte längre det högsta kortet! – och blev storligen uppskattat bland de förtryckta lägre samhällsklasserna, inte minst som ett anarkistiskt nålstick mot överheten.

BRÄDSPELSPJÄS 1100-TAL ANGLONORMANDISK B

Vill man gå ännu längre tillbaka i den europeiska historien, hittar man t.ex. denna vackra handsnidade brädspelspjäs (ovan) från 1100-talet och av anglonormandiskt ursprung. Den föreställer en grupp män som knäböjer inför sin härskare – en kung? – och som gåva medför de dessutom ett får. Säkert har den pjäsen på sin tid erbjudit en klar politisk tolkning, som i dag dessvärre gått förlorad i historiens dimmor.

Men även seder och moraliteter (vilka förstås alltid har kopplingar till politiken, överheten och makten även de) har fått se sig återspeglas i spel. Just spel som man förmodas ”lära sig” något av, hittar man redan i forntiden – som till exempel det egyptiska senet:

SENET 1400-talet före Kristus B

Senet – exemplaret ovan är från omkring 1400-talet f.Kr. – var inte vilket sällskapsspel som helst för egyptierna: i stället var spelet ett sätt att förbereda själen inför livet efter detta.

Men låt mig hoppa framåt i historien igen, och ge ett antal exempel på spel som politiska vapen och verktyg! Omedelbart efter den franska revolutionen 1792 såg man till att publicera nya kortlekar i vilka kungar, damer och knektar eliminerats eftersom de förknippades med det gamla samhället som just välts över ända; de ersattes med bland annat filosofer, som t.ex. Rousseau här:

FILOSOF ROSSEAU

År 1888 publicerades den här kortleken i Storbritannien, med satiriska porträtt på dåvarande makthavare:

DEAKINS 1888 SPELKORT 2

Lägg för övrigt märke till att på de klädda korten ovan hade man redan hunnit införa den nuvarande typen av hörnbeteckningar, medan nummerkorten försetts med en annan typ!

På 1930-talet, medan det spanska inbördeskriget rasade och stormakterna hade ”kommit överens” om att inte blanda sig i det hela, kunde situationen återges av skämttecknaren Low i en brittisk tidning och i form av ett satiriskt pokerparti:

POKER SPANIEN 1937 B

Det var dock inte bara politiken som kunde angripas, utan även religionen – som på jokerkortet i denna sovjetiska kortlek från 1930-talet, avsedd att visa hur kapitalismen kontrollerar världsreligionerna:

RYSK ANTIRELIGIÖS JOKER 1930-tal

Under andra världskriget framställde ryssarna trots brist på papper och annat denna kortlek, med satiren riktad mot det nationalsocialistiska Tyskland:

HITLER SOM SPELKORT B

Watergateskandalen på 1970-talet resulterade i flera olika satiriska spel med politisk udd: detta har jag själv i mina samlingar!

WATERGATE KORTSPEL J

År 1982 besökte påven Johannes Paulus II staden Liverpool, något som inte var populärt i alla läger. Antikatolikerna ”firade” händelsen genom att trycka upp och dela ut ett enkelt tryckt vykort utformat som spelplanen till ett påhittat spel, Popopoly (= ”Påvopol”). Lägg märke till rutan märkt ”Vatican Roulette”… fem Non-Stop och ett p-piller!

POPOPOLY B

I Schweiz kunde den europeiska kreditmarknaden, ett nog så kärt ämne för våra politiker, år 2007 insiktsfullt nog illustreras som ett korthus:

KREDITMARKNADEN TYSKLAND 2007 B

Den tilltänkta vicepresidentkandidaten Sarah Palin från Alaska utsattes för detta satiriska spel i USA; ett antal bingobrickor där man medan hon uppträdde på TV kryssade av ett antal av hennes favoritfraser efterhand som hon spottade fram dem, och den som först fick fem i rad hade förstås vunnit:

SARAH PALIN BINGO CARD B

De spelanknutna satirerna över USA:s president Barack Obama är vid det här laget oräkneliga, som denna påhittade Monopolvariant…

OBAMOPOLY 2012 B

… och denna skämtteckning, ännu en gång med kortspelsmotiv:

AMERIKANSK SKÄMTTECKNING B

Här är för övrigt ett tärningsspel, ”Political Poker”, som en djärv entreprenör uppfann inför valåret 2012 i USA:

POLITICAL POKER

De politiska spelen har med modern teknologi blivit ännu mer sofistikerade. Man laddar hem och avnjuter Flashspel, som till exempel denna ”boxningsmatch” från 2010 mellan Susana Martinez och Diane Denish vilka bägge aspirerade på guvernörsposten i delstaten New Mexico:

NEW MEXICO

Martinez vann den fighten med 54% av rösterna – och flera andra spel har också lagts ut på nätet i samband med allehanda valkampanjer, som till exempel när kongressmannen Russ Carnahan från Missouri beställde fram ett Pac-Man-inspirerat spel i vilket hans motståndare Ed Martin jagades av diskutabla affärer ur sitt förflutna. Och här är en affisch från striden om guvernörsposten i delstaten New York, där republikanen Carl Paladino försökte framställa sin motståndare demokraten Andrew Cuomo i mindre smickrande dager med en referens till datorspelsfiguren Mario:

ALBANY POLITICAL GAME B

Sverige då? Här i vårt konfliktundvikande, konsensushängivna land har spelreferenserna varit mer tunnsådda – men det socialdemokratiska ungdomsförbundet skakade i alla fall fram en satirisk kortlek inför valet 1976:

SSU KORTLEK 1976

Själv designade jag för moderaterna inför valet 1998 på beställning en politisk tarotkortlek, och där den kände tecknaren Gideon Salutskij illustrerade mina idéer:

TAROT

Och nu senast har jag utanför Alliansvalstugan i min hemkommun gjort ett strategiskt tvåpersonsspel med plywoodplattor som man turas om att vända upp, och där den som kan vända upp den sista brickan har vunnit:

ALLIANSSPELET

Kvinnan i vita kläder på bilden som premiärspelade det under invigningen i fredags var för övrigt IT-minister Anna-Karin Hatt; och plattorna man vänder upp är logiskt nog försedda med argument för Alliansen, såväl på riksplanet som lokalt i kommunvalet.

Jo, det skulle gå att sätta ihop en tjock och välillustrerad bok om spelandet inom politiken, i alla möjliga betydelser – men här och nu får det räcka med ovanstående bildsvep!

AABYLINE DAN

Video # 2 – Hand recension

av Diana Svensk

Hallå!

Eftersom det var väldigt kul att göra en video förra veckan och att responsen var bra kommer här video # 2 där jag recenserar 7 händer jag spelat den senaste veckan. Ser fram emot att höra vad ni tycker om det här formatet!
Kram,
Diana
Under länken hittar ni  EV-calcen jag nämnde i videon! Säg till om det är någon som vill se en matte-video… Eller en video om något annat topic för den delen ;)

Edit: Tyvärr verkar ljudet vara lika dåligt som förra gången – körde med hörlurar den här gången men det verkar inte ha hjälpt :/ Skruva upp volymen på högsta nivå så får jag helt enkelt fixa en mick till nästa gång! Thanks for your patience! :)  

 

FORVANTAT EV

5BET SHOVE MED 22 VS VILLAIN

 

VILLAIN OPPNAR APROX. 60% AV ALLA HANDER

HAN FORSVARAR DRYGT 10% AV DEM GENOM 4BET (ALLTSA 6% AV ALLA HANDER)

HAN SYNAR EN 5BET SHOVE MED QQ-AA OCH AK (2,6% AV ALLA HANDER)

DET HAR BETYDER ATT HAN FOLDAR RESTERANDE GANGER, 3,4% AV ALLA HANDER ELLER EV FREKVENS AV 3,4/6 = 57%

 

NAR VI BLIR SYNADE HAR POCKET 22 34% EQUITY VS QQ+, AK.

 

VI RISKERAR 44,5 USD FOR ATT VINNA 100,25 MEN “KOMMER FA TILLBAKA” VAR EQUITY (POCKET 22 HAR DRYGT 34% EQUITY MOT QQ+ OCH AK, EN GANSKA VANLIG SYN-RANGE I POSITION), ALLTSA 0,34×100,25 NAR VI BLIR SYNADE = 34,1. DET BETYDER ATT VI BERAKNAR MED ATT FORLORA 34,1-44 = -10,4

 

NAR VILLAIN FOLDAR VINNER VI ALLA DODA PENGAR I POTTEN, I DET HAR FALLET 18,25 USD

 

BERAKNA EV

(SANNOLIKHET SCENARIO 1xEQUITY)+(SANNOLIKHET SCENARIO 2xEQUITY)

EFTERSOM VI TROR ATT VILLAIN KOMMER SYNA OSS CA 43% OCH FOLDA 57%, KAN VI RAKNA UT FOLJANDE

 

(18,25×0,57)+(-10,4×0,43)

 

=

 

10,4 – 4,5 = 5,9

 

VI BERAKNAR ALLTSA ATT VINNA 5,9 ELLER NASTAN 12BB! DET SKULLE BLI 120BB/100 HANDER. 5BET SHOVE BLUFF KAN ALLTSA VARA VALDIGT LONSAMT MOT RATT MOTSTANDARE MEN SE UPP SA ATT ANDRA INTE BORJAR EXPLOATERA ER TILLBAKA =)

Födelsedagsfirande i 14 timmar…i en spellokal

av Lina Olofsson

Så är äntligen EPT-säsongen igång igen! Sommaren är på tok för lång för den som älskar sitt jobb på touren men nu är äntligen säsong elva igång sedan igår och bloggandet är i full gång! Som vanligt bloggar jag på Starsbloggen vilket är mycket intressant eftersom jag själv inte kan se vad jag bloggar. Går inte att komma åt något annat än spanska PokerStars här men jag hoppas de tär till belåtenhet för er läsare!

Många sköna svenskar på plats. Känns som att halva Stockholms pokervärld är här vilket kanske inte är så konstigt när en av klubbarna skickat typ 20 personer. Superkul och Emma Wikberg som jag lärt känna sedan jag började spela ledde faktiskt Estrellas efter dag 1. Hon är nu i pengarna liksom cirka 350 andra och har nästan tre gånger average! Heja Emma! Hoppas det blir finalbord för denna grymma tjej!

EPT11_BCN_ESPT_Emma_Wikberg

Det är min födelsedag idag och hur kan man spendera den bättre än i en svettig spellokal i Barcelona? Haha nä men helt ärligt så är det inte en på tok för dålig födelsedag när man får kolla på elitpoker på första parkett och dessutom ska gå ut och käka med lite goda vänner senare så jag kan inte klaga!

Högt och lågt inom gambling

av Dan Glimne

Tittade häromdagen i lådan där jag förvarar diverse souvenirmarker från olika kasinon och annat, och kunde konstatera att den med lägsta valören är på 0,05 (!) medan den med högsta valören är på 1 miljard…

SOUVENIRMARKER

Någon som har eller har sett marker med högre eller lägre? :-)

AABYLINE DAN

Lite städning i tärningssamlingen…

av Dan Glimne

Delar av denna lördageftermiddag går åt till att städa i husets bakre regioner – inklusive att sortera upp ett antal plastpåsar med de senaste årens fynd till tärningssamlingen, sådant som jag hittat i butiker, på loppis, mässor och annat…

BILD T 1

Vad sägs om dessa, för ”Naughty Nights”?

BILD T 4

Som synes går sexsidiga tärningar att variera ordentligt i utformningen:

BILD T 2

Nå, solglasögon med tärningsmotiv då? Inköpta i Las Vegas, självklart…

BILD T 5

Här en tämligen snygg version av pokertärningar, med bägare och allt:

BILD T 7

En ring som simulerar en 20-sidig tärning – sätt den på fingret och ge den yttre delen en rejäl snurr!

BILD T 6

Och vill du låta slumpen diktera vad du vill ha på din pizza, kan du slå med dessa tärningar innan du beställer:

BILD T 3

Nu ska alla de där föremålen in i kartongerna med huvudsamlingen – någonstans mellan en halv och trekvarts kubikmeter – enligt mitt sorteringssystem. Trevlig helg på er, alla ludofiler och chartister!

AABYLINE DAN

Drömmar om speldjävulen?

av Dan Glimne

Har du drömt om spel i sommar? Under min semester råkade jag i en secondhandbutik ute i skärgården faktiskt springa på en bok om drömtydning:

DRÖMBOK A

Nej, jag är inte det minsta lagd åt tarotspådomar, astrologi, kristallhealing och liknande esoterisk smörja för människor som borde veta bättre – men nyfiken som jag är slog jag ändå upp vad författarduon hade att säga om drömmar om spelkort och kortspel:

DRÖMBOK BAKGRUND KORT

Ajaj, ”ekonomiska motgångar”? ”Vårdslöshet och/eller bedrägeri”? Jag gick vidare och slog även upp vad det förmodas betyda om man i stället drömmer om tärningsspel:

DRÖMBOK TÄRNING

Nähä, inte heller det lät ju så särdeles uppmuntrande. Nå, domino då?

DRÖMBOK DOMINO

Man får onekligen intrycket av att författarna har en genomgående negativ syn på detta med spelande, och i synnerhet när ekonomiska faktorer är inblandade… samt blir påmind om den syn på spel och dobbel som återspeglar sig i några klassiska svenska ordstäv och talesätt:

”Spela kort och tärning, det är satans gärning.”

SPELDJÄVULEN B

”Dåren vinner alltid första spelet.”

”Falsk mans spel är ärlig mans död.”

”Yvs icke över lyckan, hon vänder snart nog ryggen till.”

”Unga spelare gör gamla tiggare.”

”Ingen vän i spel.”

”Lotterisedlar äro inträdeskort till helvetet.”

SPEL MODERN PSYKOLOGI B

… och inte heller får man i sammanhanget glömma det lika klassiska som nedlåtande latinska citatet av Publilius Syrus:

”Aleator quanto in arte est, tanto est néquior.”

["Ju skickligare en spelare är, desto ohederligare är han" – och detta sagt för över 2000 år sedan!] Som synes ovan har till och med tidskriften Modern Psykologi i år ägnat ett nummer åt just temat speldjävulen. Om det är veckans lästips får du själv avgöra, men säkert finns ett och annat intressant där att ta till sig.

AABYLINE DAN

Spelbegivenheter i London

av Dan Glimne
MSO

Den sant och brett spelintresserade bör genast boka sin flygbiljett till London: nu på söndag börjar årets Mind Sports Olympiad, en spelfest av rang. På

http://www.msoworld.com/

hittar du mera information om var och när och hur, och här har du schemat i sammandrag:

MSO SCHEDULE

Som synes bjuds det mellan den 17 och 25 augusti på turneringar i schack, backgammon, bridge, Othello, go, Rummikub, renju (”luffarschack” med internationella tävlingsregler), Mastermind, Monopol, oware (”kalaha”) och en del annat… och jodå, även i poker, både som hold’em, mörkpoker, London lowball och sjukorts stöt.

Åren 1999-2005 var jag huvuddomare där varje år, och kan vittna om en mycket trevlig tillställning i god anda och med många entusiastiska och återkommande deltagare! Det är där som jag fick storstryk i en underhållande match i oware av dåvarande världsmästaren Trevor Simon från Antigua; och åtskilliga är de celebriteter som gästat MSO!

LONDON BOARD GAMES CAFE

Och apropå London kommer, om allt går som planerat, stadens första ”board games café” med namnet Draughts (det engelska ordet för damspel) att slå upp dörrarna i stadsdelen Hackney i september. Bakom det projektet ligger Toby Hamand som planerar att ha 500 (!) olika spel tillgängliga för medlemmar och gäster, och du kan läsa om finansierings- och medlemsvärvningskampanjen här:

https://www.kickstarter.com/projects/1807185846/draughts-londons-first-board-game-cafe/posts/940540

Om inte annat så kan det vara värt att göra ett besök där när du är i London nästa gång! Vilket för min del kommer att vara i slutet av november, då årets avrundande Unibet Open hålls i staden…

AABYLINE DAN
Sida 1 av 167
 • Tjänstgörande redaktör: Mia Carron
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Lena Widman
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB