Poker lagligt i Norge! I varje fall nästan…

av Dan Glimne

Har man sett på f-n, för att säga det rätt ut: nu har den norska regeringen via kulturdepartementet – alltid kul att se ett officiellt erkännande av poker som en kulturyttring, för övrigt – infört ändringar i landets spellagar så att ett norskt mästerskap i poker för första gången ska få hållas på norsk mark! Och inte nog med det, man tillåter också hela fem ”regionale kvalifiseringsturneringer”, samt godkänner tre olika former av turneringspoker! Se detta officiella pressmeddelande:

http://www.regjeringen.no/nb/dep/kud/pressesenter/pressemeldinger/2014/Poker-NM-og-private-pokerlag-blir-tillatt.html?id=772472

”Fram til i dag har poker-NM vært arrangert i utlandet. I fremtiden vil dette mesterskapet kunne avholdes i Norge”, lovar kulturministern Thorhild Widwey och hänvisar till ”den alminnelige rettsoppfatningen” på området.

Självklart jublar det norska pokerförbundet, och dess ordförande Sigurd Eskeland komenterar ”Dette er en god start, og et viktig steg på veien mot en bredere legalisering”:

http://norskpokerforbund.com/

Det var med andra ord inte en dag för tidigt – och det i ett land där man på flygningarna till Oslo får höra ”Detta är er kapten som talar: vi landar strax på Gardermoen, så vänligen ställ tillbaka klockan femtio år”… nej, jag skojar på den punkten. Men jag misstänker att attitydändringen ännu inte sträcker sig så långt som att tillåta deltagare med sponsorkläder på sig.

Då kanske man inom en överskådlig framtid även kan få se fram emot premiären på Oslos första legala kasino? Den 17 maj 2018, kanske?

byline

Spel och politik – ett återbesök i ämnet

av Dan Glimne

Före valet i september hade jag här i Superbloggen en serie om hur spel använts och (miss)brukats inom politiken – det är bara att bläddra tillbaka, så hittar du mitt halvdussin inlägg i ämnet! Och det är ett i princip outtömligt ämne, som helt nyligen aktualiserades igen. I Egypten för några veckor sedan började denna bild av ett Monopolbräde cirkulera, på sociala media som Twitter och Facebook:

EGYPTISKT MONOPOL GO TO JAIL B

Självfallet var bilden avsedd att symbolisera den nästintill totalitära regimen där, med förtryck och polisbrutalitet – och mycket riktigt regerade allehanda repressiva krafter genast, och krävde såväl stopp för att sprida bilden som ingripanden mot de egyptier som gjorde det.

Men som en något mildare kontrast kan jag visa upp ett nederländskt spel från 1800-talet, nämligen Boerenschroom; namnet översätts närmast med ”bondens skräck”:

BOERENSCHROOM

Någon okänd uppfinnare skapade detta ”protestspel” efter införandet av den kritiserade skattereformen 1821, genom den dåvarande impopuläre finansministern Cornelius Appelius, och som slog hårt mot i synnerhet bondebefolkningen. Spelet innehåller två tärningar (med S och B och i övrigt blanka sidor respektive prickar), samt åtta kort föreställande en advokat, en bokhållare, en borgmästare, en sekreterare, en skogvaktare, en skatteindrivare – det är just det kortet som har öknamnet bondens skräck – och så två kort med bönder. Man är 2-8 deltagare, och turas om att slå med tärningarna och betala ut eller kassera in ”poängpluppar” beroende på vilka kort man har framför sig just då. Självfallet är spelet riggat så att det gynnar korten ur de övre samhällsklasserna, främst den som har skatteindrivaren, medan det slår hårdare mot bönderna.

Det förtjänar att påpekas att Boerenschroom blev oerhört populärt i Nederländerna efter att det uppfanns på (troligen) 1840-talet, och fanns i tryck i ständigt nya versioner ända in på 1960-talet!!

Om traineeregeringen Löfven och finansminister Magdalena Andersson aviserar ännu fler skattehöjningar utöver de hittills ”utlovade” miljarderna kanske det blir dags för en moderniserad svensk version av Boerenschroom, vem vet…

byline

Svenska mästerskapet i cribbage!

av Dan Glimne

Trevligt nog utökas nu floran av kortspel i vilka du kan bli svensk mästare: och det är det gamla engelska cribbage – vilket daterar sig tillbaka till 1600-talet och således slår poker och bridge med hästlängder när det gäller anorna – som det nu ”för första gången i världshistorien” hålls ett SM i, den 23 november i Malmö. Mera information hittar du via Svenska Cribbageförbundets hemsida:

http://www.cribbage.se/start

Man framhåller därifrån att detta premiär-SM är i all anspråkslöshet, och att alla är välkomna! Du behöver alltså på intet sätt vara specialist på cribbage, men lite grundkunskaper måste du förstås komma dit med för att slå dig ner.

Då gäller bara att Lotteriinspektionen inte får för sig att förklara även cribbage för illegalt, vilket ju hände med kortspelet vira – se mina två inlägg här

http://bloggar.aftonbladet.se/superbloggen/2013/11/kortspelet-vira-olagligt-enligt-nytt-beslut-fran-li/

och här:

http://bloggar.aftonbladet.se/superbloggen/2013/11/mera-om-vira-poker-och-lotteriinspektionen/

Det kan alltså bli ett mera spännande SM än vad arrangörerna tänkt sig, med påhälsning av ordningsmakten och rubriker i Sydsvenskan nästa dag… :-)

byline

Ubåtsjakt med papper och penna

av Dan Glimne
UBÅT

Med anledning av den pågående ubåtsjakten i skärgården utanför Stockholm får jag kanske tipsa om det spel med papper och penna som jag uppfann för ett antal år sedan, och som varit publicerat i bland annat min bok ”Nya Spel”? Jag låter två foton av de sidorna redogöra för reglerna:

Lycka till med jakten! Ovanstående spel av mig får väl ingå i träningen för blivande officerare i den svenska flottan… :-)

byline

Mera om EU-domstolen och stämningen mot Sverige

av Dan Glimne

Äntligen – för första gången på över en månad kunde jag sova utan att låta väckarklockan ringa för att jaga upp mig till ett möte, en ny flight från Arlanda eller whatever. I stället har jag inför poker-SM nästa vecka dragit mig tillbaka ensam till Huset vid Världens Ände för några dagar, och kan just nu mellan regnskurarna se ett blygrått Atlanten rulla in mot granitklipporna… det känns rofyllt för själen, men nu är det dags att komma ifatt på saker och ting att redovisa!

Och överst på listan står förstås uppföljningen till vad jag hann med i form av en newsflash här, medan jag bevistade den årliga Spelakademin i Visby:

http://bloggar.aftonbladet.se/superbloggen/2014/10/newsflash-sverige-stamt-infor-eu-domstolen/

EU ONLINESPEL B

Hotet – många som vill se ändringar på den svenska spelmarknaden har dock snarare sett det som ett löfte – om en stämning som EU hållit upp framför Sverige under flera år blev nu alltså verklighet. De ”folkhälsoskäl” som man från diverse svenska regeringars sida gång efter annan pekat på, som skäl till det så kallade spelmonopolet, har helt enkelt genomskådats av EU:s jurister och kommissionen i Bryssel har nu tröttnat på krumbukterna.

Nej, Sverige har sedan flera år inte ett ”monopol” av skälet att motverka problemspelande: att Svenska Spel är en av landets största annonsörer (betänk att de lägger nästan en halv miljard per år i reklam, dubbelt så mycket som idrotten får i bidrag av samma bolag!) samtidigt som staten är notoriskt njugg med att anslå pengar till behandling av människor med spelproblem, rimmar mycket illa. Hade Systembolaget tillämpat samma marknadsföringsstrategier som Svenska Spel, kan du lita på att den mediala proteststormen överträffat det mesta du sett i den vägen! Här är en läsvärd ledare i Expressen/GT, där sådant tänkande i kritisk ton omnämns som ”sagor för vuxna”:

http://www.expressen.se/gt/ledare/ledare-spelet-ar-forlorat/

Även Dagens Industri ställer sig på frihetens och förnuftets sida, välkomnar stämningen, och noterar att ”den svenska spelpolitiken varit misskött i nästan 20 år, oavsett färg på regering”:

http://www.di.se/artiklar/2014/10/18/debatt-ratt-att-stamma-sverige/

Det som stämningen gäller, och som EU-domstolen kommer att behandla, är (a) sportspel via nätet, och (b) onlinepoker, för vilka reglerna varit ”varken systematiska eller konsekventa” enligt EU-kommissionen. På just de två punkterna har som bekant det svenska monopolet gjort nästintill sitt yttersta för att hålla ”utländska aktörer” borta, för att i stället slå vakt om statens inkomster. Att Svenska Spel numera pytsar in över 5 miljarder årligen till statskassan har förstås fått det att vattnas i munnen på tidigare Anders Borg, och nu Magdalena Andersson.

Vilken har då den omedelbara reaktionen blivit, från ansvarigt håll inom den nytillträdda regeringen? Förundransvärt nog en förnuftig sådan: civilminister Ardalan Shekarabi, som har spelfrågorna på sitt bord, meddelade tämligen omgående att han ”vill bryta upp monopolet och omreglera till ett licenssystem”.

EU OCH SPELANDET

Det är välkommet. Låt oss hoppas att han har tillräckligt med mod för att driva det, och inte blir nedbrottad av äldre och mera betongkonservativa regeringskollegor som vill göra ett sista desperat försök att begrava frågan i ännu en utredning. Få ärenden i modern tid i det politiska Sverige har utsatts för så många utredningar som just spelfrågan. Som ett resultat av det har – och detta är viktigt att påminna om – Riksrevisionsverket, som har i uppdrag att granska all statlig verksamhet, för inte så länge sedan och rejält sågat det förkättrade spelmonopolet, samtidigt som man utan att darra på målet deklarerade att den svenska spelmarknadsregleringen inte på långa vägar nått målet att begränsa spelandet, och därför misslyckats som socialt skydd.

Äntligen har alltså EU-kommissionen hållit upp det röda kortet. Men vilka blir de sannolika följderna av att regering och riksdag under innevarande mandatperiod, alltså 2014-2018, verkligen omreglerar till en licensmarknad om man nu får tro på Shekarabi?

Det beror förstås på utformningen av licensmodellen – men nog öppnar sig intressanta perspektiv. En Lotteriinspektion med rejäla befogenheter, riktade mot de bolag som vägrar skaffa en licens? Äntligen anständiga anslag till behandling av spelmissbrukare? ”Bettingbutiker” som drivs av Unibet, Bet365, Ladbrokes och ett antal andra större aktörer? Och i förlängningen fysiska pokerrum i större städer, som tar upp konkurrensen med Cosmopol? EPT, Unibet Open och WPT här i Sverige? Ett ”Battle of Stockholm”? Och kanske ä-n-t-l-i-g-e-n slipper vi dubbla ”SM” och får till sist ETT fullt legalt SM i poker på svensk mark, där deltagarna får uppträda i sponsorkläder som i vilken tennisturnering eller motorsporttävling som helst?

Här finns som sagt möjligheter för oss spelare; och vad gäller spelansvarsfrågan hoppas jag inom kort här kunna bjuda in som gästskribent en person med lång och gedigen erfarenhet av ämnet, och därför kan ge belysande inblickar. All anledning att återkomma, således!

byline

Va galen – bli bäst!

av Simon ”Dybban” Lindell
.
När Johnny Wahlqvist var 11 år bestämde han sig för att bli starkast i världen.
- Tänk realistiskt, sa folk i hans närhet.
- Ja, men det är ju det jag gör! svarade Johnny.
 Han tittar på mig och skrattar.
- Ska man hålla på med det här och bli bäst så måste man vara lite galen.
 .
I hans ungkarlslägenhet i Simrishamn försår man direkt vad Johnnys liv cirklar runt. Styrkelyft. Tv:n är en tjockis från 80-talet. Det är VHS som gäller vid filmtittande. Mitt i rummet står en träningsbänk. Johnny är 42 år, men har fortfarande kvar sina första vikter som han startade med för 30 år sedan.
- Det är nostalgi. För att bli riktigt stark måste man leva i karga förhållanden, förklarar han.
.
I hjärtat av lägenheten står bokhyllan som är resultatet av allt slit. Nej, det är inte själva bokhyllan i sig som säger något, utan det som finns i den. Hundratals medaljer och pokaler.
 .
Som 11-åring bestämde han sig för att bli starkast i världen. 25 år senare, 2008, blev han det genom att lyfta över 330 kilo i bänkpress och vinna VM-guld. Jag själv har 42 kilo i personligt rekord…
 .
Innan dess hade han redan blivit överlägsen i Sverige. Idag har han 18 SM-guld på meritlistan.
 .
Vad man än håller på med så tror jag att man alltid kan lära sig av de bästa, vad än de bästa är bäst i.
- Man måste våga vara lite nydanande. De säger att man ska träna si eller så, men man har sin egen sammansättning i kroppen som man måste lyssna på, säger Johnny när vi sitter på en bänk i gymmet och eftersvettas.
 .
Det är inte den som tränar mest som alltid blir bäst, utan den som tränar smartast. Det gäller även i poker.
.
I går släpptes det första avsnittet av ”Bäst i Sverige”. Där hälsar jag på fem svenska mästare för att ta reda på hur det är att vara bäst. I första avsnittet får vi träffa tyngdlyftningssveriges svar på Zlatan. Och bufféernas skräck. Johnny Wahlqvist.
.

.

2014-10-13-2143_543c2b72ddf2b37e87d4ce51En stark och en svag.

byline.png

NEWSFLASH: Sverige stämt inför EU-domstolen

av Dan Glimne
EU-DOMSTOLEN-3

Snackisen här under den pågående Spelakademin i Visby är att nu har hotet om stämning blivit verklighet: i dag lämnas en stämning in nere i Bryssel, som kommer att tvinga Sverige till EU-domstolen i spelfrågan.

För några veckor sedan skrev jag just om hotet:

http://bloggar.aftonbladet.se/superbloggen/2014/08/en-politisk-handgranat/

Mera specifikt kommer stämningen att gälla poker samt sportsbetting, och den spelpolitik som Sverige drivit hittills gällande dessa. Fler detaljer än så har jag inte just nu, utan ber att få återkomma snart!

byline

Mahjong, korruptionsskandaler och yxmördare

av Dan Glimne

Nyligen publicerade den kinesiska centralregeringen en rapport om de ”åtstramningskampanjer” mot illegalt hasardspelande som pågått i landet sedan 2013. Enligt denna har över 7000 ämbetsinnehavare, kommunistpartimedlemmar och tjänstemän, från över 30 städer och provinser, åkt fast. De flesta har redan dömts, med påföljder varierande från stränga varningar och uppåt till ”administrativa straff” (läs: höga böter, långa fängelsedomar och självklart också sparken från sin tjänst), medan ett litet fåtal getts dödsstraff för korruption och förskingring.

KINA ATTACK PÅ GAMBLING

Rapporten namnger också några av de värsta syndarna: Cong Jun, generaldirektör för socialdepartementet i Liuzhou i Guangxi Zhuang-provinsen, arresterades i maj i år för att ha förskingrat 3 miljoner yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor) av offentliga medel i syfte att finansiera sin vadslagning på fotboll; och Lu Shengle, högste finansiellt ansvarige i staden Liangjiang, förskingrade på samma sätt över 3,2 miljoner yuan för att kunna betala sina gamblingskulder.

De värst ”drabbade” provinserna är Zhejiang, Guizhou och Guangdong, där tusentals tjänstemän fällts för att ha spelat på arbetstid eller för andra försyndelser. Och det spel som figurerar oftast i rättsfallen är inte oväntat mahjong, om vilket kineserna själva ironiskt brukar säga att ”en miljard kineser spelar det medan resten tittar på”.

MAHJONG

Just när det gäller mahjong kan man i rapporten från centralregeringen urskilja två huvudinriktningar: tjänstemän (och, självfallet, även -kvinnor) som förskingrar offentliga medel för att kunna spela mahjong om höga insatser, och tjänstemän som via mahjongpartier med lokala affärspampar och företagare ser till att i praktiken ta emot mutor, genom att dessa senare avsiktligt förlorar ansenliga belopp till tjänstemännen. En kinesisk tidningsartikel nämner så höga belopp som 100 000 yuan under en enda sittning.

MAHJONG YXATTACK KINA

Och som om inte det vore nog, dominerades kinesiska media i juni i år av nyheten att tre män beväpnade med yxor gått till attack mot spelarna på en mahjongklubb i Xinjiang. Attacken fångades på film av klubbens övervakningskameror:

http://www.scmp.com/news/china/article/1534585/video-dramatic-moment-chop-attackers-are-brought-down-mahjong-players

Kaos utbröt när spelarna försökte försvara sig och lyckades jaga iväg de tre männen, vilka hanns upp i en park utanför dit även polisen anlände. Två av de yxbeväpnade angriparna dödades – oklart om det var av polisen eller de förföljande spelarna. Enligt vissa rapporter ska attacken haft politiska motiv.

Onekligen kan det gå dramatiskt till i spelvärlden…

byline

Ett båtnamn på spel…

av Dan Glimne

Denna morgon får jag per mejl från vännen Jolon O. två bilder med båtnamn som jag bara inte kan undanhålla mina läsare! Dels fotograferade han i Fort Lauderdale i Florida denna båt, med ett namn så pampigt att man för ett ögonblick undrar hur ”finansieringen” av den gick till…

BÅTNAMN ROYAL FLUSH

… och dels såg vi bägge två i somras denna båt ute i en hamn på en av öarna i västkustens skärgård:

BÅTNAMN VÅGRÄTT 3

Mera Göteborgshumor än så blir det knappast för den seglings- samt korsordsintresserade… :-)

byline

En vadslagning på operascenen

av Dan Glimne

Tidigare här i Superbloggen har jag recenserat världens enda opera med poker som tema, nämligen ”Flickan från Västern” av Giacomo Pucchini – se

http://bloggar.aftonbladet.se/superbloggen/2011/12/poker-pa-kungliga-operan-1/

Spel av annat slag förekommer dock självklart i flera andra klassiska operor: liksom i många av dagens Hollywoodfilmer äger handlingen rum i verklighetstrogna miljöer, och spel är ju en ständig följeslagare i vårt mänskliga DNA.

COSI FAN TUTTE AFFISCH 1790 B

”Così fan tutte” (vilket kan översättas från italienskan med ”Så göra alla [kvinnor]” – eller för att återge den kompletta titeln, ”Così fan tutte, ossia La scola degli amanti” = ”Så göra alla kvinnor, eller Skola för älskande”) är en av Mozarts mest kända operor. Med librettot författat av Lorenzo da Ponte hade den operan urpremiär den 26 januari 1790 på Burgtheater i Wien; du hittar originalaffischen återgiven ovan. Och huvudämnet för denna opera, och runt vilken intrigen utspinner sig, är faktiskt en vadslagning!

Miljön är Neapel i slutet av 1700-talet, alltså nutid för Mozart själv. Operan inleds med att de två unga officerarna Ferrando och Guglielmo medan de sitter på ett kafé skryter om att deras respektive fästmör Dorabella och Fiordiligi – som är systrar – kommer att vara dem ”evigt trogna”.

På kaféet ansluter den äldre och mer luttrade Don Alfonso, och föreslår med anledning av deras skryt ett vad: att han kan bevisa för dem att deras fästmör, i likhet med alla kvinnor, är notoriskt nyckfulla och redo att bedra dem. Vadet accepteras ivrigt av Ferrando och Guglielmo, och man kommer överens om villkoren: de två unga officerarna ska låtsas att de måste ge sig iväg för att kriga, varpå de ska återkomma i förklädnad och försöka förföra varandras fästmör. Den spydige Don Alfonso är så säker på att vinna vadet att han i slutet av den första akten till och med sjunger en ariosa, med titeln O poverini, per femmina giocar cento zecchini? (= ”O edra stackare, att ni verkligen satsar hundra sekiner på en kvinna?”)

COSI FAN TUTTE B

Don Alfonso försäkrar sig via en muta om hjälp från uppasserskan Despina, som därför beredvilligt ger Dorabella och Fiordiligi – vilka vid det här laget lider allehanda kval i tron att deras fästmän begett sig till fronten – rådet att de ska ta sig nya älskare som tröst. Återkommer på scenen gör nu Ferrando och Guglielmo, förklädda till ”albaner” med kraftiga lösmustascher och dito skägg, och börjar uppvakta de två kvinnorna… vilka till sist faller, först Dorabella som låter sig förföras av Guglielmo, och sedan Fiordiligi som ger efter inför Ferrando. De två unga officerarna har nu fått bevisen för hur lösaktiga deras fästmör egentligen är, och nedstämda betalar de till Don Alfonso för vadet.

COSI FAN TUTTE A

Den senare – efter att ha fått sina pengar – gör nu överraskande helt om, och förmanar Ferrando och Guglielmo att förlåta sina fästmör; när allt kommer omkring, så ”così fan tutte” – ”alla kvinnor gör så”. Scen fyra i andra akten börjar till och med som ett dubbelbröllop för de två systrarna och deras ”albaner”, varpå de två officerarna demaskerar sig för att visa att de i själva verket är Ferrando och Guglielmo. De två systrarna inser häpna och skamsna att de blivit lurade; men i slutet av föreställningen förlåter alla varandra, och lär sig acceptera livets oundvikliga goda och dåliga stunder.

COSI FAN TUTTE C

”Così fan tutte” innehåller dessutom vad som kan anföras vara operavärldens allra vackraste musikstycke, den sublimt sköna terzetten Soave sia il vento av Mozarts hand och som du bara måste lyssna på:

http://www.youtube.com/watch?v=gMY3Ou9L5xE

Operans intrig och huvudämnen – vadhållning, sexuell otrohet och ett visst mått av misogyni – var nervkittlande men inte speciellt kontroversiella på Mozarts tid. Under 1800-talet och första halvan av 1900-talet stramades dock den allmänna moralen åt och dessa ämnen ansågs som betydligt mindre aptitretande, varför ”Così fan tutte” uppfördes allt mera sällan och nästan glömdes bort. Först efter andra världskriget kunde den återta sin rättmätiga plats på operahusens mainstreamrepertoar. Gå gärna och se den någon gång, det är den värd!

Som en avslutande men mindre tilltalande detalj i sammanhanget kan jag nämna att kompositören Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), som var lite väl förtjust i spel om pengar, faktiskt dog med cirka femtusen gulden i spelskulder: de flesta av dessa uppkomna i biljard samt i kortspelet tarock…

byline
Sida 1 av 172
 • Tjänstgörande redaktör: Fredrik Palmqvist
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Lena Widman
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB