En utställning om spel

av Dan Glimne

På Nordiska museet i Stockholm visas en mindre utställning om spel. Där finns ”olika sorters spelkort, schackpjäser av elfenben, fortunaspel, frågespel från olika tider och en enarmad bandit från 1970-talet. Det äldsta spelet är ett brädspel från 1600-talet och det nyaste är tevespelet Guitar Hero”, berättar utställningens ansvariga Karin Dern.

SCHACKPJÄSER ELFENBEN B

Du hittar mera information här

http://www.nordiskamuseet.se/utstallningar/spel

… och här:

http://www.nordiskamuseet.se/press/spel

Utställningen öppnar den 24 november, och är öppen fram till och med den 26 april 2015. Ett självklart besök att pricka in i almanackan!

byline

Carlsen i ledningen i schack-VM

av Dan Glimne

I dag spelades det åttonde partiet klart i VM i schack borta i Sotji i Ryssland, och resulterade i ännu en remi – liksom i det sjunde partiet. I det sjätte partiet i lördags var det dock Magnus Carlsen som lyckades tilltvinga sig sin andra seger hittills, varför ställningen nu är 4,5-3,5 mellan Carlsen och Viswanathan Anand:

STÄLLNING I SIFFROR

Enligt kommentatorerna var det en ”sliten” Magnus som i det åttonde anförde de svarta pjäserna och till sist lyckades tilltvinga sig en remi mot Anands attackspel:

På FIDE:s officiella sajt för matchen har man publicerat de två kombattanternas Elo-rating (ett mått inom schackvärlden för att mäta relativ skicklighetsnivå olika spelare emellan) och hur den ändrat sig det senaste årtiondet:

FIDE RATINGS

Därmed är i skrivande stund 2/3 av VM-matchen i schack avklarad – men mycket dramatik återstår, det kan nog schackgudarna se till…

byline

Det ultimata hasardspelet

av Dan Glimne
RYSK ROULETTE 1

Det var väl givet att jag förr eller senare här i Superbloggen, som ju tar Sveriges bredaste grepp över ämnet gambling och annat, skulle komma till det absoluta, totala, ultimata hasardspelet, det som det aldrig någonsin kommer att hållas ett svenskt mästerskap i: rysk roulette.

RYSK ROULETTE FILMEN DEER HUNTER

Som alla som sett filmerna ”Deer Hunter” (bilden) och ”L.A. Confidential” vet, spelar man detta mytomspunna spel genom att stoppa en patron i någon av de sex tomma kamrarna på en revolver. Sedan snurrar man på trumman så att den stannar i ett slumpmässigt läge, sätter revolvern mot tinningen och trycker av. Chansen är 1 på 6 att patronen hamnat mitt framför hanen och att man är historia. Hörs istället ett ”klick” räcker man revolvern till motståndaren, som snurrar på trumman på nytt och trycker av. Så turas man om tills den överlevande kan stoppa på sig insatserna.

Vem uppfann då detta ökända spel?

Det finns inga historiska belägg för att, som det så ofta påstås, fångvaktare i tsarens fängelser på 1800-talet tvingade straffångar att spela det medan de själva satsade pengar på utgången; eller för att uttråkade ryska officerare uppfann det som tidsfördriv.

Den äldsta referensen till ett snarlikt spel återfinns i romanen ”Vår tids hjälte” från 1840 av Mikhail Lermontov. I handlingen där är det en serbisk löjtnant som slår vad om att ödet bestämmer våra liv, och som bevis tar han ned en pistol från väggen, sätter den mot huvudet och trycker av. Den klickar, men sedan riktar han pistolen mot taket och trycker av på nytt: PANG! Löjtnanten stoppar på sig insatserna inför de andras häpna blickar.

Faktum är att spelet beskrivs första gången i novellen ”Russian Roulette” av Georges Surdez, i januarinumret 1930 av tidskriften Collier’s Magazine. I den novellen är det desperata ryska officerare, vanärade och utfattiga efter revolutionen 1917, som inför vänner och kollegor plockar ut en av patronerna i revolvern, och sedan sätter den mot tinningen och trycker av.

RYSK ROULETTE 2

Fem skott i trumman är dock något helt annat än ett. Det senare är ett spel, om än ett vansinnigt sådant; medan det förra i princip är självmord, där ödet dock ges en liten chans att ingripa.

RYSK ROULETTE 4

Varifrån författaren Georges Surdez fick spelet vet man inte. Kanske hittade han på det själv, inspirerad av Lermontovs roman. Ett snarlikt spel som dock verkligen utövades av ryska tsarofficerare, när de väl inmundigat stora mängder vodka, var Kucku vilket beskrivs i bland andra memoarboken ”Duellen” från 1905 av Alexander Kuprin. Då ställde sig en pistolbeväpnad officer på en stol mitt i rummet, varpå man släckte ljuset och de andra kröp omkring bland möblemanget och turades om att ropa ”Kucku!” Officeren på stolen sköt omkring sig i kolmörkret efter ljudet tills magasinet var tomt, och det gällde att undvika att bli träffad.

Och du tycker det är tufft att spela poker?

RYSK ROULETTE MED HUNDAR B

(Målning av konstnären Chuck Ballew)

Har rysk roulette spelats i verkligheten? Jodå, varje år kan man i tidningarna läsa om sådana tragedier världen över. En (ö)känd deltagare var den amerikanske bluesmusikern Johnny Ace, som på julafton 1954 avled i sitt omklädningsrum före en konsert efter att ha förlorat ett sådant ”parti” – för alltid, är bäst att tillägga. En annan som avled till följd av otur i rysk roulette var den ryske poeten Vladimir Majakovskij, den 14 april 1930. Jag har också ett antal tidningsklipp i arkivet, samt en löpsedel från Aftonbladet, som berättar om andra såväl svenska som utländska ”partier” rysk roulette med tragisk utgång. Oftast är det dessutom en blandning av alkohol och ungdomlig stupiditet med i bilden.

Den afro-amerikanske aktivisten Malcolm X återger i sin självbiografi att han i yngre dagar som ungdomsgangster spelade rysk roulette med sig själv som ende deltagare, inför sina äldre kriminella bossar för att demonstrera hur tuff han var. Han gjorde det dock med en smart strategi: gömde patronen i handen, i stället för att stoppa den i trumman, innan han började trycka av.

RYSK ROULETTE LEIKAS

En känd magiker som föll offer för ett parti rysk roulette på scenen var finländaren Aimo Leikas. En av höjdpunkterna i hans scenshow var att plocka sex patroner ur en låda innehållande en blandning av skarpa och lösa skott, och sedan fylla revolvern och köra igång. Leikas hade gjort numret under ett års tid utan incidenter, medan han påstod att han ”på telepatisk väg” kunde välja enbart lösa skott ur lådan, ända fram till den 10 september 1976 då de chockade åskådarna fick uppleva att ett skarpt skott brann av och ögonblickligen dödade honom. Leikas’ ”telepatiska förmågor” svek honom alltså för en gångs skull, i en bransch där man helt enkelt inte får ha en dålig dag på jobbet.

Symboliken och ikonografin i rysk roulette spänner över kultur- och nationsgränser. Energidrycken Monster gjorde en marknadsföringskampanj som drog på sig synnerligen hård kritik…

RYSK ROULETTE MONSTERREKLAM B

… medan både Rihanna och Ashelyn Summers skapat låtar som lånat in begreppet ”Russian roulette”:

RYSK ROULETTE RIHANNA B RYSK ROULETTE ASHELYN SUMMERS 2011

Som Lady Gaga sjunger i sin låt ”Poker Face”, att ”Russian roulette is not the same without a gun”! Ändå finns det till exempel ett chokladspel innehållande tolv praliner, varav elva utgörs av sådana med välsmakande innehåll medan den tolfte bjuder på en oförglömlig blandning av peppar och chilifrukter, och hela setet saluförs med slogan ”Go ahead – bite the bullet!”:

RYSK ROULETTE CHOKLAD

Du kan också få tag på en vodkaversion innehållande fyra till synes identiska små shotflaskor, som ni fyra deltagare snabbt sveper – och den av er som därefter sticker fram en skarpt grönfärgad tunga har förstås förlorat och får göra något lagom förnedrande, som till exempel att dansa i bara kalsongerna uppe på bardisken:

RYSK ROULETTE SHOOTERS

Vad sägs om den här maskinen slash konstinstallationen slash ingenjörsbygget från förra årets utställning i Sandown Park i Storbritannien, och som simulerar ett parti rysk roulette?

RYSK ROULETTE MODELLBYGGE SANDOWN PARK 2013 B

”Russian Roulette” är också namnet på en thriller av författaren Anthony Horowitz…

RYSK ROULETTE ANTHONY HOROWITZ B

… och på en spänningsfilm från 1975 med George Segal i huvudrollen:

RUSSIAN ROULETTE 1975 FILM GEORGE SEGAL

Frågan är dock om inte smaklöshetspriset tas av det japanska barnspelet ”Kaba Kick”, som ska laddas med ”plastkulor” varpå man turas om att trycka av:

RYSK ROULETTE JAPAN KABA KICK

Smäller det inte, får man poäng; och är det ”fel” kula, får man i stället en spark i tinningen av ett par plastfötter!

Inte oväntat finns rysk roulette som en nedladdningsbar app till din mobil:

RYSK ROULETTE ANDROID APP

Du kan också simulera spelet på andra sätt, till exempel genom att turas om att dra vita kulor ur en kulpåse tills någon får den enda svarta kulan; och själv har jag uppfunnit en enkel barspelsversion av rysk roulette som bara kräver två runda ölunderlägg och en penna.

RYSK ROULETTE MOSCOW 1982

Men som jag sa är det nog ett spel vi garanterat aldrig kommer att få uppleva ett SM i… och jag tillägger för säkerhets skull, och självklart, varningen ”Don’t try this at home. Or anywhere else.”

byline

Ett gyllene cashgame i London

av Dan Glimne

Årets avslutande Unibet Open spelas i London nästa vecka – och som vanligt blir det mängder av sidoevents och annat, inklusive kinapoker, ett Live Betting Championship, tävlingen Casino Challenge och till och med ett ”mästerskap” i enarmade banditer. Men en större nyhet denna gång är att man också arrangerar ett TV-sänt cashgame, den 24-26 november!

Bland deltagarna är en av svensk pokers mest högprofilerade spelare, Viktor ”Isildur1” Blom; fotbollskändisen Teddy Sheringham; brittiska pokerproffset Neil ”Badbeat” Channing; finska hockeylegendaren Esa Tikkanen, som under Unibet Open i Portugal för några år sedan satte europeiskt rekord när han under första speldagen bustade ut inte mindre än nitton (19!) motståndare; nederländaren Tim van der Riet, med en andraplats i Unibet Open i Madrid; svenske fotbollslegenden Tomas Brolin; tidigare Unibet Open-vinnaren i Cannes, Quentin Lecomte; den oförliknelige Micke Norinder; och så undertecknad, förutom ett antal andra namn med.

Här hittar du mera information:

http://spel.unibet.com/poker/viktor-isildur1-blom-soker-utmanare-till-direktsant-cashgame

Cashgamet kommer att arrangeras inför publik på Aspers Casino i Stratford i London, klockan 17.00-03.00 (svensk tid) varje dag den 24-26 november. Du kanske själv vill vara med? Klicka på länken ovan, så hittar du bland annat länkarna till livestreamen! Och får dessutom veta att den som vinner en pott med hålkorten 7-2 också får 1000 pund i form av guldtackor, varav detta arrangemang fått namnet ”Golden Cash Games”…

byline

Ställningen jämn mellan Carlsen och Anand

av Dan Glimne

I det fjärde partiet i VM i schack borta i Sotji i Ryssland, mellan regerande mästaren Magnus Carlsen från Norge och hans utmanare Viswanathan Anand från Indien, blev det remi. Ställningen just nu är alltså helt jämn, 2-2, efter en remi, en vinst för Carlsen, en vinst för Anand, och så nu en ny remi.

Skulle ställningen efter tolv partier fortfarande vara helt jämn kommer en serie partier den 27 november, och med betydligt kortare tid per sida än just nu, att få fälla utslaget. I dag är det en vilodag för kombattanterna, men i morgon stundar femte partiet där Anand anför de vita pjäserna och Carlsen de svarta. Vill du följa det partiet live kan du göra det här:

http://www.svt.se/sport/schack-vm-i-svt

Superbloggen fortsätter förstås att bevaka matchen!

byline

Norsk kontra svensk kulturpolitik…

av Dan Glimne

Från norskt håll kan vi konstatera att kulturminister Thorhild Widvey har skickat ut en högst officiell gratulation till den nyblivne silvermedaljören i poker-VM, norrmannen Felix Stephensen!

ALICE BAH

Men från vår egen kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP, bilden) är det knäpptyst: inte ens ett litet muspip av uppskattning över Martin Jacobsons fantastiska seger, fullt värdig en Bragdmedalj från Svenska Dagbladet i december…

byline

Fira med en freeroll i kväll!

av Dan Glimne

Var med och fira Martin Jacobsons triumf! Unibet bjuder på en extra freerollturnering i kväll:

Och i Rapport som börjar 19.30 på SVT i kväll är det ett inslag om Martin och hans seger i VM!

byline

Martin Jacobson nu nia på All-Time Money-listan

av Dan Glimne

I och med den blågula skrällsegern i natt ser All-Time Money-listan över inspelade turneringsvinster numera ut så här:

I ett svep gick alltså vår färske svenske världsmästare från 117:e till 9:e plats. Och vilken svensk som kommer närmast därunder? Det är vår gamle pokerikon Chris Björin, som med sina 5 535 050 inspelade dollar just nu ligger på exakt 100:e plats:

Låt oss inte i denna yra glömma av honom: även han förtjänar att hyllas för sina dubbla WSOP-armband, för att vara den förste svensk någonsin som tagit sig till finalbordet i VM, för sina många placeringar i pengarna… och för att Björin under så många år varit en förebild för en yngre generation.

byline

Intervju med Martin Jacobson

av Dan Glimne
INTERVJU MJ B

ESPN har för några dagar sedan publicerat en läsvärd intervju med Martin Jacobson:

http://espn.go.com/poker/story/_/id/11829023/wsop-2014-pressure-new-martin-jacobson

… och lite rörd blir jag när han i den intervjun uttryckligen nämner mitt namn och Pokerhandboken som skälet till att han en gång blev intresserad av poker.

EDIT: Detsamma säger hans mamma, i en intervju i Aftonbladet som du hittar här:

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/poker/article19846575.ab

POKERHANDBOKEN I AB-INTERVJU B

Det är en nervkittlande tanke, att backa bandet till 2005 där det någonstans i Stockholm sitter en 18-årig grabb med uppspärrade nyfikna ögon och slukar Pokerhandboken från pärm till pärm… samtidigt som han i det ögonblicket inte har en aning om att han en gång i framtiden kommer att bli världsmästare i spelet! Att därmed ha en liten, liten, liten andel – men ändå – i Martins VM-seger känns hedrande, och jag önskar honom allt gott i den fortsatta pokerkarriären.

byline

MARTIN JACOBSON ÄR VÄRLDSMÄSTARE I POKER!

av Dan Glimne

För första gången någonsin i ett inlägg här i Superbloggen saknar jag ord nog för att beskriva vad som just har hänt… vi tusentals som var vakna i natt och railade via nätet fick uppleva det största som någonsin hänt i svensk pokerhistoria. MINA DAMER OCH HERRAR, VI HAR EN SVENSK VÄRLDSMÄSTARE!

Martin Jacobson, 27-årig stockholmare som numera är bosatt i London, gjorde det oerhörda: spelade en superstabil poker som denna andra finaldag ledde till att han först slog ut Jorryt van Hoof som trea, och sedan norrmannen Felix Stephensen på andra plats! Här är den avgörande given i VM:

Och efter den såg det ut så här i WSOP:s rapportering:

Jag ska återkomma under dagen med mera material – men just nu konstaterar jag helt enkelt att detta var svensk pokers Big Bang. Blir det nu en pokerboom nummer två i Sverige? Hur kommer SVT och TV4 att hantera det här? På återseende…

byline
Sida 1 av 176
 • Tjänstgörande redaktör: Mia Carron
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Lena Widman
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB