Ur askan in i elden

av Simon ”Dybban” Lindell

Jag har alltid varit en flitig läsare av våra svenska pokertidningar. Ofta har jag varit besviken när jag läst klart. Mycket på de schablonmässiga reportagen av alla pokerproffs. Det känns ibland som att man ställer samma frågor till allihop och får olika varianter på samma svar. Och genom foton har man sett unga män med nystrukna skjortor posera framför en dyr bil eller i ett lyxigt hus. Vilket gjort att det räckt med att ha läst en intervju för att ha läst alla.

Genom åren har man även känt av en motivationsbrist då förnyelse och nya initiativ lyst med sin frånvaro. Det har varit lätt att åka i gamla hjulspår.

Det var ändå tråkigt när First Poker slog igen butiken för några år sedan. Och nu slutar även Pokermagazine med sin papperstidning.

Men jag ser  ljus i tunneln. Den nya ägaren Micke Norinder har valt att göra om tidningen till en gratis E-tidning. Det tror jag är rätt väg att gå i en tid då papperstidningar lider något fruktansvärt.

Norinder, som jag lät bluffa bort min 10-hög med sin 5-hög under Christmas Poker Week för att jag är så snäll mot äldre, kan förhoppningsvis få lite ny fart på skutan. För Sverige behöver givetvis en tidning om poker. Och Pokermagazine har alla möjligheter att bli bra, med sin i grunden snygga layout.

Tidningens största tankenöt blir bara hur man når nya höjder och hittar nya infallsvinklar?

Den första tidningen kom ut nyligen, med en inte alls så fet Ronaldo på framsidan, och finns på Pokermagazines hemsida. Mycket är sig likt, men jag tycker mig ändå skönja en nystart och lite mer ”riv”. En rolig detalj är att man med den nya tekniken kan lägga upp klipp på händer och intervjuer direkt i tidningen, vilket gör den mer levande. Det ska bli intressant att se hur man väljer att utveckla tidningen vidare.

Det mest häpnadsväckande i premiären var väl Lina Olofssons sågning av den egna styrelsen i Pokerförbundet och information om att förbundet nu riskerar att läggas ned.

Förutom att otack har varit förbundets lön för allt hästjobb, så verkar det till sist som den egna styrelsen blir förbundets fall. De är inte överens om hur det ska drivas. Lina verkar vilja söka en mer proffsig ledning med lön till en eller ett par anställda, medan andra i styrelsen anser att det ska drivas helt på ideell basis. Och där tar det stopp.

Själv anser jag att det visst kan vara ok att betala ut lön till exempelvis en ordförande. Men då krävs det att ett par kriterier uppfylls. För det första bör förbundet givetvis ha de ekonomiska resurser som krävs. Och för det andra så måste det finnas klara regler, direktiv och uppföljningskontroller när det gäller eventuella jäv-situationer.

Å ena sidan är det en fin tanke att arbetet sker ideellt och med förbundets svarta historia i bagaget så slipper utomstående även bekymra sig för eventuella ekonomiska missförhållanden. Å andra sidan blir det givetvis svårare att få förbundet att lyfta med endast gratis arbetskraft. Då krävs det verkligen att man hittar ett gäng trogna eldsjälar. Och jag vet att även den största eld kan slockna snabbt om den inte får rätt bränsle.

Hur som helst önskar jag både förbundet och Pokermagazine lycka till!

byline.png

NEWSFLASH: 1000 spelare får betalt i WSOP Main Event!

av Dan Glimne
WSOP LOGGA A

Alldeles nyss presenterade WSOP-ledningen en ny utbetalningstabell för årets VM/Main Event – förstapriset sänks till ”bara” 8 miljoner dollar, samtidigt som man garanterar att ett minimum av 1000 spelare cashar!

http://www.wsop.com/news/2015/Jan/5172/WSOP-Announces-2015-Main-Event-Payout-Change.html

Om det nu i år skulle bli t.ex. exakt lika många startande som förra året, alltså 6683 stycken, kommer för övrigt the November Nine att casha in enligt denna tabell:

1: $8 000 000

2: $4 663 527

3: $3 500 000

4: $2 750 000

5: $2 000 000

6: $1 500 000

7: $1 250 000

8: $1 100 000

9: $1 000 000

… men givetvis kommer utbetalningstabellen att slutgiltigt anpassas efter startfältets storlek.

Och skälet till denna tämligen omfattande ändring, att hela 15% istället för bara 10% kommer ITM? Med största sannolikhet den brett upplagda enkät från WSOP-ledningen som nyligen spreds bland annat via Twitter och andra s.k. sociala medier, och där en stor majoritet tydligen röstat för att flera ska kunna hamna i pengarna. Som sagt, det blir ett spännande VM även 2015…

byline

Poker Magazine tillbaka som onlinetidning

av Dan Glimne
POKER MAGAZINE NR 1 2015 OMSLAG B

Ryktet om Poker Magazines död visade sig vara betydligt överdrivet – nu har den återuppstått som onlinetidning, och det första numret kan du ta del av här:

http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=pgqmzqn6&gInitPage=1

(Jo, den temporärt krångliga webbadressen kommer att ersättas med en enklare och mera logisk snart, är det tänkt.)

I detta kan du läsa om hur Martin Jacobson upplevt livet som världsmästare; ett reportage från PCA Bahamas; ett inlägg från Lina Olofsson om varför Svenska Pokerförbundet nu riskerar att läggas ned; och mycket annat aktuellt och intressant!

byline

Show me the money!

av Dan Glimne

När jag läser igenom pressens efteranalyser av Guldbaggegalan i måndags kväll, konstaterar jag att regissörerna Ruben Östlund (Turist) och Roy Andersson (En duva satt på en gren och funderade på tillvaron) tydligen inför den hade slagit vad sinsemellan om vems film som skulle ta hem flest utmärkelser.

Den ”matchen” slutade 6-1 och kostade Andersson 10 000 kronor…

byline

Årets WSOP närmar sig

av Dan Glimne

Hade du tänkt besöka Las Vegas i sommar för att på ena eller andra sättet vara med i World Series of Poker, planetens största pokerevent, så kan det vara dags att redan nu planera vilka turneringar du vill spela.

Du hittar mera information via den officiella sajten

http://www.wsop.com/2015/

där det också finns en länk till en lista med datum och mycket annat.

Så vad bjuder man då på för attraktioner? Den 27 maj drar serien igång, och håller på till och med den 14 juli då årets November Nine är utsedda och klara och tar en paus. Men innan dess börjar redan den 29 maj eventet Colossus, som vid sidan om VM har getts status av årets flaggskeppsevent från ledningens och PR-avdelningens sida:

COLOSSUS

Eventet går över två startdagar, har det lägsta inköpet i WSOP-sammanhang på hela tre årtionden – bara 565 dollar – och man garanterar en prispool på hela 5 000 000 dollar, vilket torde borga för ett rekordartat startfält. Och inte nog med det: man har två starter bägge dagarna, vid 10.00 och 16.00, och erbjuder återinköp. Man gör inte någon hemlighet heller av att man siktar på ”the largest field ever to play in a live poker tournament”, vilket innebär att deltagarrekordet på 8773 startande från Main Event 2006 nu ska övertrumfas… och det helst med bred marginal.

MILLIONAIRE MAKER

Den 5 och 6 juni är det så dags för en upprepning av förra årets succéturnering, Millionaire Maker som då drog 7977 startande – pokerhistoriens deltagarmässigt näst största liveturnering genom tiderna. Man garanterar ett minimum av en cool miljon dollar till segraren… och det tål att påminna om att förra årets vinnare, Jonathan Dimmig, kammade hem 1 319 587 dollar för sin prestation.

Andra event värda att notera är Ladies Championship med start 25 juni; och ännu en gång har man gjort sitt bästa för att hålla hugade män borta genom att sätta det formella inköpet till 10 000 dollar, men ”med 90% rabatt för kvinnor”. Den 28 juni startar One Drop High Roller med det största inköpet i årets WSOP, 111 111 dollar; och ”i slutet av juni” (datum ännu ej spikat) är det premiär för Super Seniors Event med ett inköp på 1000 dollar och en nedre åldersgräns på 65 år för att anmäla sig.

Och den 5, 6 och 7 juli är det så dags att starta i Main Event, fortfarande för varje blågul pokerkrigare med Martin Jacobsons sanslösa triumf förra året dansande på näthinnan som ledstjärna och lockande hägring:

Ännu en gång har man utfäst garanti på 10 000 000 dollar till vinnaren, vilket dock kritiserats för att resultera i en lite väl topptung prisstruktur. Men hur långt kommer vår regerande världsmästare att nå i år? Får vi en svensk på finalbordet eller inte? Lite på en rafflande pokersommar – och på att jag avser att vara på plats och rapportera dagligen därifrån!

byline

Titanic Thompson – ett ”återbesök”

av Dan Glimne
Titanic Thompson

I åtskilliga inlägg här i Superbloggen har jag berättat om den legendariske ”Titanic” Thompson (1892-1974), och då främst hans hustlingartisteri när det gällde golf och biljard. Men Titanic var också en mästare på att ”uppfinna” och erbjuda eleganta vadslagningar, som till synes var omöjliga att vinna.

En dag året 1912, då han körde in mot staden Joplin i delstaten Missouri, passerade han två män från vägverket som höll på att sätta upp en skylt med texten JOPLIN 20 MILES. Samma natt återvände han, grävde upp skylten och flyttade den fem miles närmare staden.

JOPLIN VYKORT

Dagen efter – något som var planerat redan i förväg – var han på fisketur med två medgamblers, ”Hickory” McCullough och ”Beanie” Benson. På vägen hem mot Joplin ordnade Titanic så att det blev naturbehovspaus vid den flyttade skylten, och när han klev in i bilen igen låtsades han få syn på den och skakade på huvudet. ”Vägverket vet inte vad dom gör”, sa han. ”Den där skylten står helt fel, det kan inte vara på sin höjd mer än femton miles in till sta’n.”

”Sådana missar gör helt enkelt inte vägverket”, replikerade vännerna. Som de gamblers de var blev det givetvis vadslagning om saken. Det kostade dem elvahundra dollar – och sägs ha varit sista gången någonsin som Hickory och Beanie satte emot Titanic i ett vad.

Vid ett annat tillfälle skulle Titanic resa med tåg mellan två städer, och ”råkade” hamna i samma kupé som en välbeställd affärsman som han visste gärna slog vad om både det ena och det andra. Titanic styrde in konversationen på hästar, och förklarade sig villig att satsa fyrahundra dollar på att de skulle se fler än tjugo vita hästar genom tågfönstret under resan. Givetvis hade Titanic känt till affärsmannens resa i förväg, och mutat en ranchägare ordentligt för att se till att denne stod med en hel flock vita hästar vid en järnvägsövergång…

VALNÖTTER

En tredje gång, året 1917, satt han på en trappa utanför en speceributik i den lilla staden Hot Springs i Arkansas och mumsade på valnötter i kvällningen, en hel påse som han köpt i affären. Ägaren kom ut och pratade med honom, och medan Titanic bjöd denne på valnötter då och då pekade han på trevåningsbyggnaden mittemot och undrade om det var möjligt att kasta en valnöt över taket på den.

”Omöjligt”, svarade speceributiksägaren. Inte ens basebollstjärnan Ty Cobb skulle klara av det. Resultatet blev att Titanic fick odds på 3 mot 1 för bravaden, 300 dollar från ägaren mot 100 som Titanic själv halade upp.

Titanic höll fram påsen under näsan på ägaren. ”Välj själv vilken jag ska kasta”, sa han. Ägaren plockade upp en och gav till Titanic. Denne satte ifrån sig påsen, höll nöten i handen, tog två kliv ut på gatan för att ta sats – och hivade den med bred marginal över takåsen. Det var bara att betala för den häpne speceributiksägaren…

… som givetvis inte hade en aning om att Titanic brukade ha en eller flera blyfyllda valnötter med sig vart han än reste, och var specialist på att blixtsnabbt byta valnöt i handen i samma ögonblick som han vände sig bort för att ta sats.

Jag har sagt det förr och säger det igen – när kommer Hollywoodfilmen om denne gamblinglegend?

byline

Ett kejserligt tärningsspel

av Dan Glimne

Kinesiska tärningar 2

Om du någon gång sett kinesiska tärningar – vilket är mycket troligt, majoriteten av världens tärningar tillverkas i Kina så du kommer även att hitta mängder av sådana i butiker överallt i västvärlden – så kanske du lagt märke till några egenheter: att både 1:orna och 4:orna är röda.

Varför det? är en berättigad fråga.

Beträffande att 1:orna är röda har det en historia mycket långt tillbaka i Kinas historia, och anses vara för att ettor i vissa spel räknas som högre än sexor. Dessutom har ettorna koppling till att symbolisera kejsaren och hans ämbete, förutom att rött alltid ansetts vara en lyckobringande färg inom den kinesiska kulturen. Notera också att ettan många gånger utgörs av en extra stor prick, sannolikt för att kompensera viktminskningen från de sex prickarna på sidan med 6:an. Även de gamla kineserna lade säkert märke till att det ”obalanserar” en tärning, om man tar bort olika mängder material på motstående sidor av en kub.

Men bakom att just fyrorna är röda finns en intressant berättelse, som faktiskt av de flesta historiker anses vara sann.

KINAS KEJSARE SPELAR TÄRNING

Enligt denna berättelse ska kejsaren Hsuan Tung (modern transkription: Xuān Zong, år 810-859) av T’angdynastin en gång ha varit inbegripen i ett spelparti mot sin favoritkonkubin Yang Kuei-Fei, och råkat ut för att det enda kast som just då kunde rädda honom och ge honom segern var att slå tre fyror. Hsuan Tung kastade – och en av de tre tärningarna visade genast en fyra, medan de två kvarvarande fortsatte att snurra. ”Fyra, fyra!” ropade kejsaren upphetsat – och de två tärningarna stannade till slut, bägge med fyrorna uppåt! Den eunuck som var närvarande föreslog att något borde göras för att fira denna extraordinära tilldragelse; varpå Hsuan Tung lät utfärda ett påbud att från och med nu skulle alla tärningar som tillverkades i kejsardömet ha röda fyror, alltså samma lyckofärg som på ettorna.

Ett indicium som stärker denna berättelse är att på japanska tärningar – och Japan ”importerade” på 700-talet sexsidiga tärningar från Kina som en kulturell nymodighet, alltså före kejsar Hsuang Tungs regeringstid – är 1:orna röda, medan 4:orna har samma färg som alla de andra prickarna! Och än i dag, 1200 år senare, gäller som synes det kejserliga påbudet i Kina… om än numera snarare av tradition än genom lag.

Om spelet som spelades mellan kejsaren och hans favoritkonkubin har berättelsen dock beklagligtvis inget att säga. Kanske var det liubo, som på bilden ovan?

byline

Vadhållning som konst

av Dan Glimne
SvD LITOGRAFI FRANZEN

I dagens Svenska Dagbladet erbjuder man sina prenumeranter att köpa denna litografi av den kände konstnären John-Erik Franzén – men det verkligt intressanta ur Superbloggläsarnas synpunkt bör vara att litografin faktiskt illustrerar ett föremål för en udda vadhållning! Så här skriver konstnären själv i anslutning till bilden:

”Vid ett besök i Los Angeles 2005 kom jag att hamna på en bilträff i Fountain Valley i södra Los Angeles där en lokal bilklubb ordnat med en träff. Bilen på litografin ägdes av klubben och är en Chevrolet coupé från 1947. Publiken inbjöds till vadhållning och fick gissa hur länge motorn håller om man tömmer den på olja och sätter gasen i botten? Om jag kommer ihåg rätt så höll den i 3 minuter och 15 sekunder innan den med ett tjut gav upp andan. Området fylldes med rök och en motorbrand uppstod. Det hela var dramatiskt och bidrog till upphetsningen hos publiken. För mig framstod bilen som en uppenbarelse när röken började att skingras.”

Så kan alltså en vadhållning inspirera ett konstverk – förvisso inte första gången i konsthistorien, men ändå! Kanske något att ha på väggen för den gambling-, bil- och konstintresserade?

byline

Japanska gangsters och hasard

av Dan Glimne

De flesta har numera hört talas om yakuza, den japanska motsvarigheten till maffian…

YAKUZA GRUPPBILD B

… och som i modern tid glorifierats för bland annat medlemmarnas extrema tatueringar, samt inte minst i ett antal olika videospel:

YAKUZA PLAYSTATION B

Historien bakom yakuza är alldeles för komplex för att få plats här; men medan yakuza i samhället skiljer mellan sig själva och katagi, ”utomstående”, så finns det även olika grupperingar inom yakuza varav en av de största är bakuto: hasardspelarna.

Intressant nog kommer själva ordet ”yakuza” från en gamblingspelterm: och den är hämtad ur hasardkortspelet oicho-kabu, som oftast spelas med kabufuda-kort vilka ser ut så här:

KABUFUDA LOGO

Kabufudakort är betydligt mindre än vanliga västerländska spelkort, bara omkring 60×30 millimeter, och gjorda på tjock, oböjlig kartong som kräver en speciell blandningsteknik: den så kallade Asian shuffle. Leken omfattar 40 kort, fyra identiska uppsättningar om tio kort vardera numrerade från 1 (högst upp t.h.) till och med 10 (längst ned till vänster – en knekt, influerad av portugisernas kortlekar via handelsutbytet en gång på 1500- och 1600-talen). Jo, räkna antalet ”stavar” på de olika korten!

KABUFUDA LAYOUT B

Oicho-kabu (おいちょかぶ) är traditionellt japanskt, men klart influerat av baccarat: det gäller att komma närmare summan 9 än vad dealern gör, och med tre kort. Alla kort räknas efter sitt värde (1-10), men bara den sista siffran gäller: har du en 6:a och en 8:a och en 1:a är du uppe i 5, inte i 15. Två identiska kort, till exempel två 4:or, räknas tillsammans bara som värdet för ett av korten: två 4:or på handen räknas alltså som 4, inte 8.

Den allra sämsta handen i oicho-kabu anses vara 8-9-3 (som har värdet 0)… och vars öknamn, när det uttalas med de traditionella slangorden som de olika korten har i spelet, är just ”ya-ku-za”! Eftersom den handen är värdelös i spelet, kom namnet på den att omkring sekelskiftet 1900 genom bakuto lånas in till att bli en självironisk beteckning på hela organisationen.

I såväl filmer som videospel om yakuza figurerar regelbundet olika hasardspel: sådana har en symbolisk signifikans när det gäller att visa mod och stoiskt underkasta sig sitt öde. Det vanligaste bland dessa spel – även i verkligheten – är tärningsspelet cho-han bakuchi, oftast kallat bara cho-han. Här är det dock inte cho-han utan hanafuda (blomsterkort) som figurerar i en så tidig yakuzafilm som noirgamblingklassikern Kawaita Hana (”Den bleka blomman”) från 1964 i regi av Masahiro Shinoda, och i vilken ovanligt nog även en kvinnlig gambler (Saeko, spelad av Mariko Kaga) har vunnit inträde i de annars så slutna kretsarna:

Kanske finns det anledning att återkomma till såväl hanafuda som cho-han framöver här i Superbloggen!

byline
Sida 1 av 183
 • Tjänstgörande redaktör: Mia Carron
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Lena Widman
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB