Idag hade du fyllt 36…

av Lina Olofsson

En av de första personerna jag lärde känna i pokersvängen var Sebban, Sebastian Langer. Han jobbade för en PR-byrå som PokerStars anlitade flitigt och gjorde många jippon för att sätta Sverige på kartan när det begav sig och jag måste nog säga att om man tittar tillbaka på pokers explosion i Sverige så har vi bland andra Sebban att tacka. Nu när vi ändå är ärliga så kan jag helt ärligt säga att det var tack vare honom som jag fick jobbet jag idag har på PokerStars. Det var hans idé att starta en icke engelskspråkig blogg vilket senare ledde till att PS haft mer eller mindre alla språk för att sedan gå ner till de största marknaderna.

2008 ringde han mig. Sebban, en av mina bästa vänner i den här världen och framförallt min bästa killkompis. Han hade kollapsat i Gallerian. Efter att ha åkt in akut med ambulans till Karolinska konstaterade de att han hade en hjärntumör. Efter en operation som skulle avlägsna denna så konstaterades det att den inte gick att operera. Men en behandling startades och jag kommer ihåg när han kom till London och satt uppe på ”The Vic” bara för att träffa mig och Mad under sin vistelse där.


WSOP typ 2005 eller 2006…

190582_17486468128_3978_n
WSOP 2006 på Card Players fest på MGM

Efter strålning och cellgifter hade de fått bukt med tumören och han började jobba igen. Jag minns hur jag hoppade till när jag såg pressreleasen från honom i min inkorg och hur jag kastade mig på luren ”ÄR DU TILLBAKA?” skrek jag. Detta var 2010. Det var så skönt. Ordningen var återställd och min kompadre var tillbaka.

Men det dröjde inte länge… ”Jag har fått en tumör i armen” ringde han och berättade efter att ha blivit sjukskriven kort efter det. Jag ställde en massa frågor men som vanligt så avfärdades det med ”äh sluta jag kommer att bli bra, det är ingen fara”. Och jag trodde honom. Till och med efter den där lördagen när jag såg honom med egna ögon och inte bara genom telefonen när han i sin mitella skulle ha pokerkväll med sina kompisar samtidigt som jag kom över för att stjäla en av hans avlagda digitalboxar (utan fjärrkontroll för dessa hade barnen ätit sönder) så jag kunde se Melodifestivalen.

Vi snackade på telefon i ett halvår. Han var den enda som faktiskt kunde vara riktigt ärlig mot mig utan att jag blev sur. När jag var i dejtingtagen med diverse kända pokerspelare var han den enda jag berättade för och om jag gjorde något fel så var han aldrig sen med att få mig att inse det för att jag inte skulle göra mig själv illa igen. Efter ett halvårs telefonpratande mer eller mindre varje vecka så antog jag att han snart var tillbaka på touren så pigg som han lät…

Så kom samtalet när jag var i EPT Köpenhamn. Det var hans flickvän Jemma som ringde. Han mådde inte så bra som han gärna ville ge skenet av och jag bröt ihop. Jag och Mad. Vi var hans bästisar på touren och mellan oss tre fanns det aldrig några hemligheter. Efter beskedet gick vi ut på stan för att samla tankarna, hamnade på en butik där vi hittade en ask där det stod ”LOVE” och som spelade ”Nothing’s gonna change my love for you”. Vi bröt ihop av skratt när vi hörde den och bestämde oss för att köpa asken och fylla den med bilder från senaste åren.

När jag kom tillbaka till Stockholm såg jag till att han fick den och första kommentaren var ”herregud, det var den första CD jag någonsin köpte för jag älskade den sången”. Några veckor senare låg han på sin dödsbädd. Jag var där varje dag. Speciellt på mornarna för då var vi själva och kunde skratta lite och skvallra som vi alltid gjorde. Sebban visste att han skulle dö men var ändå fullt insatt i vad som hände i pokervärlden. Han var den första jag berättade om ”Fab5″ för och hur vi hoppades att få förbundet på fötter igen. Den 16 mars 2012 tog Sebban sitt sista andetag. Det går inte en dag utan att jag saknar honom och många av de gånger som jag känner för att bara skita i allt så tänker jag på honom och fortsätter. För det är vad han hade gjort. Han hade fortsatt. Han hade kämpat för det han trodde på.

Idag hade du varit 36 år Seb! Det går inte en dag utan att jag saknar dig i mitt liv. Jag önskar att pokervärlden i Sverige visste hur mycket du stod bakom under tiden som du jobbade och vilken viktig faktor du varit för pokerns utveckling i Sverige. Sov gott underbara vän!

197589_18140587096_8915_n (1)
Minns ej vilket pokerevent detta var men har för mig att det var på Café Opera. Oavsett så är det Paul Tilly, jag och Sebban himself ;)

byline_lina_olofsson

Suddgummi eller i-pad?

av Simon ”Dybban” Lindell

När jag var liten var jag otroligt snål. Eller sparsam. Det låter bättre.

Min familj hade det knapert. Farsan knegade och morsan var hemma med oss fyra barn. En halvkass lön för sex personer alltså. De hade kunnat lösa det annorlunda, givetvis, om morsan jobbat också. Men det här var deras val. Mamma ville vara hemma med barnen.

Som barn har man kanske lite svårt att prioritera vad som är viktigt. Jag hade till exempel gärna valt ett nytt Nintendo 64 framför en hemma-morsa. För då fanns det inga pengar till sådan lyx. Det fick jag spara till själv. Därför var jag väldigt sparsam. Det var mitt sätt att ta makten över mitt eget liv.

Så jag knackade dörr för att sälja allt från jultidningar till blomfrön. När det var ”Oxhälja”, Sveriges största knallemarknad hemma i Filipstad, kunde jag ägna en hel helg med att panta burkar. Och jag tog jobb på resande tivoli där jag tog emot pengar av folk som ville kasta bollar på konservburkar.

Pengarna sparade jag i morfars svarta gamla hästhandlarplånbok för kommande ändamål. Man kunde aldrig veta när de kunde komma till nytta. Men jag ville inte slösa iväg pengarna på skit när jag slitit så för dem.

I dag verkar det vara varje barns rättighet att ha en egen i-pad. Från 6 års ålder borde man absolut ha en i-phone. Själv var jag nöjd med att äga ett suddgummi som luktade jordgubb…

Jag tror att vi gör våra barn en björntjänst när vi skämmer bort dem med dyra prylar. Det pekar på vår egen lathet också då vi i stället för att leka med ungarna sätter en i-pad i nävarna på dem för att få lite lugn och ro.

Och det påminner mig om så många pokerspelare som kommit och gått. I de fallen är det pokern som är den curlande föräldern. Föräldern som en dag kommer att försvinna och tvinga ett vilset barn att stå på egna ben.

Minns ni ”Crippoli”? Jag tänker på honom ofta. Han är på något sätt sinnebilden av hur det kan gå. Jag hittade en artikel om hur han levde i mitten av 2000-talets första decennium. Han var en ung och nyrik pokermiljonär. Och köpte bland annat en Porsche Cayenne, utan att ha körkort.

Den sjukaste historien jag hört om Crippoli var när han blev lite spelsugen under Champions League-finalen mellan Milan och Liverpool 2005. Efter första halvleken ledde Milan med förkrossande 3-0. . Crippoli ville casha in en gratis utekväll och spelade därför 1 miljon på Milan, till ett vinstodds i trakterna runt 1.01, för chansen att plussa 10k.

Det blev dyrt. Den andra halvleken är ihågkommen som en av de mest otroliga upphämtningarna i fotbollshistorien. Matchen slutade 3-3 och Liverpool avgjorde på straffar.

Jag får ångest bara jag tänker på hur många normala arbetstimmar det tar att skrapa ihop en miljon netto. Något år senare försvann Crippoli från pokerscenen. Jag hoppas att han har funnit riktig lycka på annat håll.

För mig blev pokern ett nytt sätt att ta makten över mitt eget liv. Det skadade inte att det var betydligt roligare än att panta burkar. Å andra sidan sidan har pokern, till skillnad från jultidningar och blomfrön, varit en curlande förälder som gjort mig en del björntjänster på vägen.

Så det är tur att mina två andra päron var av en annan natur. De har aldrig gett mig en massa pengar. De gav bort något mycket mer dyrbart än så.

Det svåra är bara att ta vara på det.

En sak är säker. Mina ungar ska få ärva en fantastisk samling doftande suddgummin. Vem behöver en i-pad då?

Edit: Vill ni ha mer poker? Läs gärna om mina upplevelser kring cashgamespelen i Macao. Ni hittar två inlägg här och här.

byline.png

Om onlinepoker och cylinderhattar

av Dan Glimne

Fighten för och emot onlinepoker i USA böljar vidare, med (påstådda?) skandaler som denna:

http://www.pokernewsdaily.com/did-c4cops-mary-bono-play-both-sides-of-online-gaming-and-poker-25615/

Och själv ska jag nu bli följetongsfigur i vadsmitaren Andreas Bergmans blogg:

BERGMANSKRIVERIER

Fascinerande att därmed veta att jag tydligen spelar en så stor och viktig roll i hans liv, när han spelar en så relativt obetydlig roll i mitt… :-) … men jag ser nyfiket fram emot berättelserna. Glad påsk på er, alla ludofiler och chartister!

byline

En nyhet: Unibet Open Reunion

av Dan Glimne

I går presenterade Unibet en nyhet: två veckor efter varje Unibet Open Liveturnering kommer alla spelarna där att bjudas in till en Unibet Open Reunion:

Inköpet i dessa blir ytterst låga 1€, och massor av kvalbiljetter samt ett komplett paket till nästa Unibet Open Live står på spel. Boka de ovan angivna datumen redan nu!

byline

Marx-istisk gambling (del 1)

av Dan Glimne
BRÖDERNA MARX

Kanske dags för ännu en anekdot, ur gamblingens och vadslagandets rika och mångfacetterade historia?

De berömda filmbröderna Marx ägnade sig med förkärlek åt kortspel och vadslagning hela livet, inte minst som ett resultat av den miljö de hade vuxit upp i. Chico i synnerhet var stolt över det faktum att han var någon halvcentimeter längre än Harpo, något som fastställts efter åtskilliga vadslagningar och mätningar dem emellan under årens lopp. Medan de på 1930-talet gav en serie föreställningar i New York blev Chico därför mycket förvånad när Harpo anlände till teatern en eftermiddag, ännu en gång tog upp ämnet, och nu trodde sig vara den längre av de två… samt var villig att sätta ett rejält dollarbelopp på det. ”Taget!”, replikerade Chico. Skor och strumpor åkte av och ett måttband togs fram – varpå Chico blev rejält överraskad över att Harpo plötsligt visade sig vara hela en och en halv centimeter längre. Surmulet och motvilligt räckte Chico över pengarna.

Några dagar senare avslöjade Harpo glatt hur det hela hade gått till: han hade kommit raka vägen från flera timmar hos en kiropraktor, där han legat på en brits och fått kroppen utsträckt med hjälp av spännband!

byline

I dom lugnaste vatten…

av Lina Olofsson

Femteplats till Noddbritt i San Remo! Grymt! Grattis!

Sol och vår hemma i Stockholm! Det firar jag med att låsa in mig i mitt kök och jobba dagen lång samtidigt som lilleman går på dagis och den stora firar påsklov och tack vare min fantastiska vän Tessan Merkel så sitter han och hans polare inte bara framför datorn utan ägnar hela dagen åt att bada och spela badminton på Eriksdalshallen på Söder. Det är så underbart med vänner som styr upp när man själv känner att tiden inte riktigt räcker till.

Fick en ny följare på Twitter idag. Jag är inte starstruck och speciellt inte när det gäller pokerspelare men känns ändå lite speciellt att den största av dom alla valt att följa just lilla mig ;)

10151840_10152009130837097_1363638922644944311_n

Apropå Phil Ivey. Vad tror ni om att han skulle ha fuskat? Jag känner inte honom privat men många av mina närmsta vänner gör det och jag tror helt ärligt inte ett skvatt på kasinona i detta fall. Jag har extremt svårt att tänka mig att han är en spelare som skulle fuska. Han har för mycket att förlora på att en sådan sak skulle bli känd och han verkar inte vara typen som ens skulle komma på tanken. Men man vet ju aldrig. I dom lugnaste vatten…

byline_lina_olofsson

Vem vill bli spelmiljonär?

av Dan Glimne
VEM VILL BLI MILJONÄR 2

Inför den stundande påsken tänker jag bjuda på lite frågesport med anknytning till kortspel och spelkort! (Jag har ju en gedigen bakgrund i frågeskrivande, efter att under årens lopp ha skrivit frågor och annat till åtta olika spel inklusive Masterquiz, The Fame Game, Geni 2000 och Frågespelet Sverige, samt till ett antal TV-program som Jeopardy!, Supersvararna, Sverigeleken och en hel del annat, förutom att jag arbetat för Strix Television med att ta fram åtskilliga av tävlingsmomenten i Farmen och Expedition Robinson.) Jag utnämner nu mig själv till programledare, och hälsar dig välkommen i heta stolen! Behöver du dessutom ringa en vän? I sann anda efter sin förebild ges frågorna i stigande svårighetsgrad, från det löjligt enkla till det riktigt kunskapskrävande.

 

Fråga 01 för 1000 kr:

Vilket av dessa är ett bekant kortspel för barn?

A: Hej knekt   B: Vackra dam   C: Välsignade kung   D: Jäkla ess

 

Fråga 02 för 2000 kr:

Vem av dessa pokerspelande svenskar förknippas med onlinenicket ”Isildur1”?

A: Chris Björin   B: Martin Jakobson   C: Robin Ylitalo   D: Viktor Blom

 

Fråga 03 för 3000 kr:

Vilket kortspel står i centrum för den amerikanska filmen ”21” från 2008?

A: Baccarat   B: Blackjack   C: Faro   D: Poker

 

Fråga 04 för 5000 kr:

Vilket av dessa nedanstående bud är det högsta möjliga i vanlig kontraktsbridge?

A: Fyra ess   B: Sju sang   C: Tretton spader   D: Tjugosex stick

 

Fråga 05 för 10 000 kr:

Vilket av dessa onlinepokerbolag var INTE inblandat i den s.k. Black Friday-skandalen den 15 april 2011?

A: Absolute Poker   B: Full Tilt   C: Planet Poker   D: Ultimate Bet

 

Fråga 06 för 20 000 kr:

Vilken sångerska fick 2008 en hit med låten ”Poker Face”?

A: Lady Gaga   B: Madonna   C: Kylie Minogue   D: Veronica Maggio

 

Fråga 07 för 30 000 kr:

Vilket av dessa kortspel är närmast besläktat med den amerikanska bästsäljaren UNO?

A: Bluffstopp   B: Bondtolva   C: Femkort   D: Vändåtta

 

Fråga 08 för 50 000 kr:

Vilken (sedermera) amerikansk president finansierade 1947 sin första politiska kampanj med pengar han vunnit på poker?

A: Harry S Truman   B: Dwight D. Eisenhower   C: Richard M. Nixon   D: John F. Kennedy

 

Fråga 09 för 75 000 kr:

Hur många kort är det i en traditionell svensk killekortlek?

A: 32 kort   B: 42 kort   C: 52 kort   D: 62 kort

 

Fråga 10 för 100 000 kr:

Från vilket århundrade daterar sig det klassiska barnspelet finns i sjön?

A: 1500-talet   B: 1600-talet   C: 1700-talet   D: 1800-talet

 

Fråga 11 för 150 000 kr:

Vilken rysk författare skrev 1834 novellen ”Spader Dam”, sedermera omgjord till opera?

A: Aleksandr Pusjkin   B: Fjodor Dostojevskij   C: Maxim Gorkij   D: Nikolaj Gogol

 

Fråga 12 för 225 000 kr:

Vilket spelkort i boken ”Alice i Underlandet” är det som säger ”Hugg huvudet av henne!” om titelpersonen?

A: Klöver två   B: Ruter åtta   C: Spader knekt   D: Hjärter dam

 

Fråga 13 för 350 000 kr:

Vilket känt militärt slag förknippas av tradition med ruternian i kortleken?

A: Slaget vid Cannae   B: Slaget vid Clontarf   C: Slaget vid Crécy   D: Slaget vid Culloden

 

Fråga 14 för 500 000 kr:

Vilken av dessa färger finns med i den schweiziska s.k. jasskortleken?

A: Eklöv   B: Hjärtan   C: Sköldar   D: Svärd

 

Fråga 15 för 1 000 000 kr:

Vilken av dessa är INTE en term under budgivningen i vira, som tidigare hade ställningen som ”Sveriges nationalkortspel”?

A: Gök   B: Köpmisär   C: Pulla   D: Vingel

 

Facit samt lite information runt svaren kommer om några dagar. Lycka till – och trevlig påsk, alla ludofiler och chartister!

byline

Heja Nodde!

av Lina Olofsson

IPT/EPT Sanremo och själv är jag hemma och firar påsk. Med tanke på hur många resor det varit denna vår så är det faktiskt ganska skönt att vara hemma i mer än några veckor i stöten och dessutom så åker jag till Monaco om en vecka ;) Och direkt därifrån till Vegas för min ”graduation weekend” på Choice. Så sjukt ballt att snart vara klar med denna kurs. Har fått ut så extremt mycket av den! Ja jag har inte riktigt haft tid att blogga här men har fått prioritera denna vår och som ni säkert förstår så tar familj, resor, kurs och tre företag sin lilla tid att sköta… Sen har vi förbundet.

Även om jag inte är där på plats så kommer jag att hålla en tumme och försöka följa Alex Nordén på finalbordet i IPT så mycket jag kan! En grym spelare som jag hoppas tar hem hela alltet. Det vore mäktigt.

Förbundet rullar på. Det politiska arbetet fortsätter. Jag skrev bland annat en krönika för någon vecka sen till Nyheter24 som ni hittar HÄR. Jag är glad att den publicerades i sin helhet då den förra vi hade fick skäras i för att få plats. Planerar ytterligare en tills i maj. Håll utkik!

byline_lina_olofsson

Läsvärt och oroväckande om matchfixning

av Dan Glimne

Magnus Berglund

Denna artikel i IdrottensAffärer.se, av krönikören Magnus Berglund (bilden) och om det växande hotet från matchfixning, rekommenderas:

http://www.idrottensaffarer.se/kronikor/2014/04/tro-inte-att-sverige-ar-befriat?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

Låt oss hoppas att berörda instanser inom Idrotts- och Spelsverige inte duckar, utan vidtar rejäla åtgärder. Att nio av tio befarar att minst en match kommer att ”fixas” under 2014 års svenska fotbollssäsong, är oroande! Dags dessutom att dessvärre tvingas lära sig vad det nya ordet ”spot-fixing” betyder…

byline
Sida 1 av 154
 • Tjänstgörande redaktör: Fredrik Palmqvist
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Lena Widman
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB