Den tidlösa speldramatiken

av Dan Glimne

Så här när det lackar mot slutet av detta händelserika spelår, med Martin Jacobsons seger i poker-VM som höjdpunkt, kan det vara intressant att påminna sig om att spelandet alltid inrymt spänning och konflikter… vilket illustreras av denna skulptur som kan beskådas i Källinge 1100-talskyrka på Gotland, och föreställer ett tärningsparti:

SPELDRAMATIK

Ja, nog är speldramatiken tidlös! Men kan jag undvika att det dras kniv under Unibet Open här i London är jag förstås tacksam… :-)

byline

Isildur1 is in da house!

av Dan Glimne

Main Event i Unibet Open London börjar på torsdag! Under tiden har det beramade dagliga ”Golden Cash Game” (se tidigare inlägg nedan) dragit igång inne på Aspers Casino, och livestreamingen därifrån hittar du på

https://www.youtube.com/watch?v=ahIABz3vN2E

I skrivande stund sitter ett av Sveriges främsta namn, Viktor ”Isildur1” Blom vid bordet, tillsammans med bland andra fotbollslegenderna George Boateng och Teddy Sheringham! Och i morgon flyger jag själv över till London för att också köpa in mig, det ska bli kul…

byline

Spelreklam till barn

av Dan Glimne

DANSKE SPIL

Just nu är Danske Spil, det statliga danska spelbolaget, i blåsväder i vårt grannland. Orsaken är att de nyligen skickat ut spelreklam som får anses vara klart riktad till barn (!!), vilket bland annat föranlett denna djupt kritiska debattartikel i ledande danska morgontidningen Berlingske:

http://www.b.dk/kommentarer/velkommen-til-den-danske-bordelstat

Jag kan nog hålla med om att här har tveklöst en gräns överskridits, av artikeln att döma. Och på tal om Danske Spil, så kanske ni minns från mars 2012 vilken fadäs som just det statliga bolaget gjorde sig skyldiga till? Då, vilket tidningarna i hela Norden glatt kunde berätta, hade Flemming Dahl Jensen i Kaas på norra Jylland från Danske Spil fått ett mejl om att han vunnit 28.000.000.005 danska kronor, dvs motsvarande cirka 35 miljarder svenska kronor!

Danske Spil 2

Naturligtvis gick han i ett lyckorus och hann fantisera om allt han kunde göra ihop med familjen… tills Danske Spil hörde av sig en och en halv timme senare via ett nytt mejl och bad om ursäkt, inte bara till Jensen utan även till cirka 300 andra spelare som deltagit i lotteriet Eurojackpot och raskt fått veta att de var mångmiljardärer. (Alla hade faktiskt vunnit – men i verkligheten ett långt, långt blygsammare belopp.)

Danske Spil skyllde förstås omgående på klassikern ”tekniskt fel”. Och hade jag själv till äventyrs fått ett sådant mejl, hade jag nog varit berättigat misstänksam tills jag fått saken utredd – i synnerhet som den samlade legala spelomsättningen i Danmark det året ”bara” var på 27 miljarder danska kronor, alltså något mindre än den utlovade brakvinsten… :-)

byline

VM i schack över, Carlsen behåller titeln!

av Dan Glimne

Saken är klar – efter en vinst i det elfte partiet i dag i Sotji i Ryssland behåller 23-årige norrmannen Magnus Carlsen fortsatt sin titel som världsmästare i schack, och kan kassera in förstapriset på cirka 750 000 dollar!

Hans utmanare den 44-årige indiern Viswanathan ”Vishy” Anand var tvungen att gå till djärvt angrepp under partiet, vilket norska dagstidningen Verdens Gang faktiskt använde pokerspråk för att återge:

ANAND ALL-IN

En chansning via ett överraskande tornoffer i det 27:e draget gick inte hem för Anand, utan Carlsen kunde utan större problem reda upp situationen; och 3 timmar och 57 minuter in i partiet var segern för Carlsen klar, och poängställningen 6,5 – 4,5.

Är då Carlsen Norges störste idrottsutövare? frågade VG genast sina läsare via hemsidan:

ENKÄT A

På vilket svaren i skrivande stund fördelar sig så här:

ENKÄT B

EDIT: Sent söndag kväll, efter att många fler röstat, såg ställningen i samma enkät ut så här:

ENKÄT C

Vi gratulerar förstås såväl vårt västra broderland som Magnus Carlsen personligen till segern! Tankarna går onekligen därefter till Martin Jacobson, vars chanser att få SvD:s Bragdguld nog dessvärre är i det närmaste obefintliga – men kanske kan ”svenska pokerfolket” rösta fram honom till seger när det gäller Jerringpriset? :-) :-)

byline

Blågula pokercashar, tio i topp

av Dan Glimne
MARTIN SEGRARE

Efter Martin Jacobsons prestigetunga seger i världsmästerskapet i poker – den frasen tål att avnjutas på tungan flera gånger om – har självklart den blågula tio-i-topp-listan över individuella livecashar i turneringar fått ett nytt utseende, och är just nu som följer:

1) Martin Jacobson, 10 000 000 $ [etta i VM 2014]

2) Martin de Knijff, 2 728 356 $ [etta i WPT Championship 2004]

3) Erik Friberg, 1 979 189 $ [åtta i VM 2006]

4) Daniel Bergsdorf, 1 300 000 $ [sjua i VM 2005]

5) Viktor Blom, 1 254 400 $ [etta i PCA Super High Roller 2012]

6) Kent Lundmark, 1 127 604 $ [etta i EPT Barcelona 2010]

7) Ramzi Jelassi, 1 091 418 $ [etta i EPT Prag 2012]

8) Jakob Carlsson, 1 018 980 $ [tvåa i EPT San Remo 2010]

9) Michael Tureniec, 961 902 $ [tvåa i EPT London 2008]

10) Kristoffer Thorsson, 944 946 $ [etta i Master Classics of Poker 2009]

… medan den som nu knuffades ned till en fortfarande högst respektabel 11:e plats var Robin Ylitalo, som för sin seger i EPT London 2013 fick 909 574 dollar.

Och hur ser då ”the Sweden All-Time Money List” ut, om man summerar turneringscasharna hittills i livet? Jo, så här enligt databasen på Hendon Mob:

Totalt har 26 svenska spelare brutto under sina respektive karriärer cashat för sammanlagt minst en miljon dollar – men än är inte 2014 över…

byline

Schackspelets död?

av Dan Glimne
CAPABLANCASCHACK

Om man studerar de tio partier som hittills spelats i årets schack-VM, ser man att de domineras av remier: sju av de tio har slutat på det sättet.

Samma sak om man studerar tidigare VM-matcher, liksom turneringar på toppnivåer: de flesta schackpartier mellan absoluta elitspelare slutar helt enkelt med remi. Det är min gissning att om man någonsin ”knäcker” schack helt och framtidens superkvantdatorer klarar av att analysera vartenda ett av de uppskattningsvis 10 upphöjt till 120 möjliga partier som existerar, kommer man att finna en sak: att det visserligen är en fördel att spela vit och få börja, men att den lilla fördelen inte räcker för att framtvinga en seger.

I så fall skulle vi ha samma situation som i damspelet, som för några år sedan knäcktes helt och genomanalyserades av det kanadensiska datorprogrammet Chinook: det fann att med perfekt och optimalt spel från bägge sidor slutar dam med remi, varje gång. Endast mänskliga svagheter och blundrar kan göra så att endera sidan så småningom segrar.

Kommer framtidens schack, med bättre och bättre öppningsteori, och med gradvis förfinade analyser med hjälp av datorer, att allt mer närma sig den punkt där remierna blir överväldigande många, och vinsterna allt sällsyntare?

CAPABLANCASCHACK DIAGRAM

Problemet med ”schackspelets död” på grund av en växande procentuell andel remier är inte nytt, på något sätt; det har bekymrat dess seriösa utövare under ett århundrade. Redan på 1920-talet föreslog kubanen José Raúl Capablanca, som då var regerande världsmästare, att det vanliga schacket borde ersättas med ett som spelades på 10×8 rutor och med två extra pjäser på varje sida (förutom två extra bönder). Detta spel, ansåg han, skulle minska mängden remier och göra spelet intressantare och variationsrikare. (Det bör tilläggas att spel på utökade bräden, alltså större än 8×8 rutor, är kända ända sedan medeltiden.) Bilden allra överst i detta inlägg föreställer för övrigt just ”Capablanca Chess”; hann du lägga märke till det annorlunda antalet rutor på brädet?

En annan och smått elegantare variant än Capablancas schack är ”Fischerandom Chess”, numera oftast kallat Chess 960. Det föreslogs officiellt i juni 1996 av den förre världsmästaren Robert James Fischer (bilden ovan) under en presskonferens i Buenos Aires, efter att han arbetat med idén i flera år:

FISCHERANDOM CHESS EXEMPEL

Fischerandom Chess går i korthet ut på att de åtta pjäserna på bakersta raden får arrangeras om innan partiet börjar – dock med vissa restriktioner. Kungen måste fortfarande placeras mellan de två tornen; löparna måste fortfarande stå på rutor med olika färger; och arrangemanget på hela spelplanen, svart och vit, måste vara spegelsymmetriskt. Med dessa restriktioner finns det 960 olika startpositioner på brädet (varav det senare namnet). Se exemplet!

Fischers avsikt var förstås att eftersom ingen människa klarar av att hålla öppningsteori till 960 olika startpositioner i huvudet, skulle själva spelskickligheten åter skulle komma i förgrunden, snarare än minneskapaciteten. Det skulle ”rädda spelet”, ansåg han.

BOK FISCHERANDOM CHESS

Hur väljer man då vilken av de 960 möjliga startpositionerna som ska spelas? Det kan antingen lottas, till exempel med hjälp av en dator; eller så är den elegantare och något klurigare varianten att först placerar vit ut en valfri pjäs på bakersta raden, varpå svart genast sätter motsvarande pjäs på motsvarande ruta på sin sida; så placerar svart ut en valfri pjäs på en annan ruta på bakersta raden, varpå vit måste sätta motsvarande pjäs på motsvarande ruta; och så turas man om, tills alla åtta pjäserna på bakersta raden är utplacerade spegelsymmetriskt och partiet kan börja. (Liksom i fallet med Capablancas schack är idén att starta med ett annorlunda arrangemang av pjäserna på bakersta raden inte ny, utan kan spåras flera hundra år tillbaka.) Fischers föreslagna variant för att förnya och på sikt – ansåg han själv – ersätta dagens schackspel, är faktiskt mycket intressant och eminent spelbar samt har redan resulterat i flera böcker om den.

Kommer det att om 25 eller 50 år vara Chess 960 som spelas i VM? Det återstår att se – men man ska hålla i minnet att schack sedan det uppfanns omkring år 600 e.Kr. i norra Indien har varit ett ”work in progress”, där nya pjäser och regler införts med ojämna mellanrum. Så varför skulle just dagens förhärskande schackvariant utgöra slutpunkten i spelets evolution?

byline

Carlsen fortsatt i ledning i schack-VM, med två partier kvar

av Dan Glimne

I dag är det vilodag för de två kombattanterna i VM i schack, men både det nionde partiet i förrgår och det tionde partiet i går slutade med remi mellan regerande världsmästaren Magnus Carlsen och hans utmanare Viswanathan Anand. Därmed är ställningen i matchen just nu 5,5 – 4,5 i Carlsens favör, när två partier återstår.

Anand är nu piskad att vinna minst ett av dessa partier, för att åtminstone utjämna ställningen och i så fall gå till tiebreakspelet den 27 november, med betydligt kortare tidsgränser. Men skulle Carlsen klara av att hålla remi i bägge de återstående partierna, behåller han VM-titeln – och vinner han något av dem, är saken genast avgjord. Räkna alltså med ett sannolikt djärvt spel från Anand, som på något sätt måste överraska Carlsen och slita åt sig initiativet!

byline

… och min minst sålda uppfinning:

av Dan Glimne

I ”monsterinlägget” nedan snuddar jag vid ämnet mina mest sålda spel och böcker – vilket måhända kan leda till frågan: vilken är då min minst sålda produkt därvidlag?

Jo, jag kan glatt omnämna en ”worstseller” i botten på listan: mina Binary Dice, alltså binära tärningar:

BINARY DICE

Jag uppfann dessa, närmast av en slump, när min dotter var femton år gammal och jag en kväll vid köksbordet höll på att visa henne hur man räknar binärt på fingrarna. Med vanlig räkning därvidlag kan du på ena handens fingrar bara räkna till 5 – men kan du det binära systemet, kan du räkna ända upp till 31; och med bägge händerna upp till 1023.

Det var då som idén helt enkelt bara ramlade från himlen rakt ned i mitt huvud – åtminstone var det så det kändes i det ögonblicket. Jag avbröt genast lektionen, och rusade ned i mitt arbetsrum för att göra den första prototypen.

Hur fungerar då mina binära tärningar? Jo, du har fem plattor, som på ena sidan är blanka medan de på den andra sidan har respektive 1-2-4-8-16 som siffra (se bilden). Skakar du nu om och kastar dessa fem plattor, genererar de ett slumpmässigt tal mellan 0 (alla blanka sidorna uppåt) och 31 (alla siffersidorna uppåt) – och alla tal har samma sannolikhet att komma upp. (Naturligtvis kan du räkna alla blanka sidor upp som 32 = det högsta kastet om du i stället vill.) Samma sak om du utelämnar plattan med 16 och kastar de övriga fyra, som då genererar ett tal mellan 0 och 15 (eller 1 och 16); och bara tre plattor genererar 0-7 (1-8). Och nästa steg upp är självklart att lägga till ännu en platta, med siffran 32 på ena sidan; och så vidare, i ett utbyggbart och skalbart system. Kort sagt nyskapande och riktigt intressant… tyckte åtminstone jag själv.

Några månader senare licensierade jag ut min uppfinning till brittiska företaget Dice & Games. För att det skulle bli lite ”added value” hade jag dessutom skapat ett regelhäfte där jag i korthet berättade om det binära talsystemet och dess historia, och inkluderade två nyuppfunna spel med mina tärningar: binärt yatzy och binärt tripp-trapp-trull.

Självklart hoppades jag på en försäljningsframgång, men av det blev inget. En brittisk speltidning recenserade min uppfinning med orden ”svaret på en fråga som ingen har tänkt på att ställa” (vilket jag fann ganska roande), och resultatet blev bara ungefär ett hundratal sålda exemplar – på tre år!! Sedan tog Dice & Games bort mina Binary Dice ur sortimentet, och jag fick ett tjugotal spel som enda arvode. Kort sagt ett fiasko.

Men som tröst har den minimala försäljningen gjort mina binära tärningar till en raritet, och några gånger har jag använt en del av den där restupplagan när andra tärningssamlare hört av sig och i en byteshandel velat få ett exemplar – så några intressanta ting har jag på den vägen kommit över!

byline

”Min pappa ritar monster!”

av Dan Glimne

Häromdagen anlände med posten ett paket hela vägen från Tokyo, och med ett angenämt innehåll – den nya japanska upplagan av spelet Drakborgen:

DRAKBORGEN JAPAN DRAKBORGEN JAPAN NAMN DRAKBORGEN JAPAN INNEHÅLL

Det är kul att konstatera att den spelklassiker som vännen Jakob Bonds och jag uppfann för tre årtionden sedan (och där Jakobs bror Gustav senare kom med ytterligare bidrag, till nyutgåvan Drakborgen Legenden), fortfarande publiceras i olika utgåvor också i bland annat USA och Tyskland!

DRAKBORGEN TYSKLAND

Och, ska tilläggas, det spelet får räknas bland mina bestsellers – Pokerhandboken i all ära med sina cirka 60 000 exemplar, men den kommer inte ens i närheten av topp fem bland mina mest sålda spel och böcker.

Men nog känns det lite skumt att jag inte kan spela den japanska upplagan, eftersom grafiken är ny och mina kunskaper i japanska är extremt minimala… :-) fast att ”uppfinnare” heter ”sakosha” kan jag!

Drakborgens uppdykande ända från Japan får mig att dra mig till minnes min favoritanekdot beträffande det spelet. Inför ursprungslanseringen som var utsatt till september 1985 slet Jakob och jag med att fintrimma regelsystemet, och Anders Jeppsson som gjorde originalillustrationerna till Drakborgen slet ännu hårdare hela den sommaren med att uppfylla alla våra önskemål om hur rumsfällor, orcher, vapen, skatter och annat skulle återges, i mörka, dramatiska schatteringar och linjer.

Lagom till slutet av augusti skulle Anders’ yngsta dotter så börja i första klass i småskolan, och på uppropet i Staffanstorp sker den då vanliga proceduren: barnen ska tala om vad deras pappor och mammor har för yrken, så det är en revisor här och en specerihandlare där ända tills det är dags för unga Anjas tur.

”MIN PAPPA RITAR MONSTER”, piper sjuåringen glatt så att det hörs i hela klassrummet.

Någon vecka senare är det även föräldraträff, så Anjas lärarinna kommer fram till Anders, tar honom diskret avsides och ställer den uppenbara frågan – varpå Anders med rodnande kinder får förklara som det är, att han är kommersiell illustratör och just har färdiggjort ett fantasyspel.

”Aha”, säger lärarinnan, ”jag undrade faktiskt ett tag…”

byline

En utställning om spel

av Dan Glimne

På Nordiska museet i Stockholm visas en mindre utställning om spel. Där finns ”olika sorters spelkort, schackpjäser av elfenben, fortunaspel, frågespel från olika tider och en enarmad bandit från 1970-talet. Det äldsta spelet är ett brädspel från 1600-talet och det nyaste är tevespelet Guitar Hero”, berättar utställningens ansvariga Karin Dern.

SCHACKPJÄSER ELFENBEN B

Du hittar mera information här

http://www.nordiskamuseet.se/utstallningar/spel

… och här:

http://www.nordiskamuseet.se/press/spel

Utställningen öppnar den 24 november, och är öppen fram till och med den 26 april 2015. Ett självklart besök att pricka in i almanackan!

byline
Sida 1 av 177
 • Tjänstgörande redaktör: Fredrik Palmqvist
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Lena Widman
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB