Startsida / Inlägg

Roligt, roligt men farligt, farligt…

av Simon ”Dybban” Lindell

Bara några meter bort ligger en bar. Där kan du beställa allt som gör dig glad i hågen och världsmästare i poker. När du klunkat i dig det goda är det bara några meter tillbaka till borden. Eller husspelen. Så om du inte klarar av att stå går det utmärkt att krypa.

Alkohol och poker har sedan urminnes tider flätats samman. Som det söta och salta i en påse Gott & Blandat. Om jag var gjord av plåt, billigt producerad i Kina, kunde jag väl ha nöjt mig med att se det roliga i det. Herregud, min tidigare så trimmade fotbollskropp har med åren ersatts av en liten blek ölmage. Den har haft mycket kul på vägen…

Men som någon klok man sa: ”Om alkoholen uppfanns idag så skulle den antagligen förbjudas”.

I dag är det faktiskt olagligt att cykla när man är för berusad. Cykling efter alkoholförtäring omfattas av 3:e kapitlet, 1:a paragrafen i trafikförordningen (1998:1276): ”Fordon får inte föras av den som på grund av sjukdom, uttröttning, påverkan av alkohol, andra stimulerande eller bedövande ämnen eller av andra skäl inte kan föra fordonet på ett betryggande sätt.” Cykel räknas som ett fordon i lagens mening.

Jag tror, på fullaste allvar, att det generellt är farligare att spela poker drängafull än att trampa i väg på sin gamla Crescent. De flesta klarar det givetvis utmärkt och spelar på en rimlig nivå även när de är berusade. Men de flesta klarar sig oskadda på cykelsadeln också. De flesta klarar sig till och med onyktra bakom ratten. Det betyder inte att det är ok. Långt i från.

Jag har sett familjefäder skuldsätta sig över öronen under en brakfylla vid pokerborden. Jag har sett vuxna män gråta. Det är långt mycket värre än skrubbsår på knäna. Eller ett brutet revben.

På Casino Cosmopol blir berusade personer utslängda (om de nu upptäcks). Men då har man först sålt sex öl och två virrepinnar till samma person och de har antagligen redan hunnit spela bort det mesta. Men klubbarna är inte bättre. På vissa ställen kan man till och med spela på krita trots en övergödd promillehalt.

För att inte tala om nätbolagen som omöjligen kan ha någon som helst koll på hur mycket berusade personer spelar. Eller snarare – spelar bort.

Men i dagens samhälle ska man få bestämma själv. En myndig människa ska få dricka sin bärs med tillhörande virrepinne och samtidigt tycka att det är en strålande idé att bluffa tre gator med 72 off på en snustorr bräda. Men ibland undrar jag om det verkligen är att bestämma själv? Om det inte snarare är alkoholen som bestämmer då?

Några bärs och en whiskey gör mig till världsmästare i poker. Det finns inget roligare än att vara världsmästare. Eller dyrare…

simon_24bit_new.png

Kommentarer

 • Tjänstgörande redaktör: Victor Lindbom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB