Startsida / Inlägg

Persson mannen för Hammarby

av gorbol

Sätt p för nostalgitramset.
Ta två p:n i stället.
Hade jag suttit på ett mandat i Hammarby (vilket Gud förbjude) och letat ny tränare och sportchef hade jag riktat blickarna mot nordvästra Skåne.

Att döma av rapporterna tycks Hammarby ha kickat i gång ömsa skinn-processen efter ytterligare en turbulent säsong med ett, som det ser ut, sportsligt misslyckande.
Och precis som vanligt spekuleras det nu friskt i nya namn på nya poster.
Mest intressant är självfallet vem som ska träna klubben nästa säsong, och då utgår jag i från att ”nödlösningen” Thomas Dennerby hoppar av.
Nästan lika intressant är vem som ska ta över som sportchef, och, ja, då förutsätter jag att Gustaf Grauers har förbrukat sitt förtroende.
Sören Åkeby verkar vara det hetaste spåret i jakten på ny tränare. Rykten gör gällande att Hammarby redan har varit i kontakt med ”Snuffe”.
Ett stabilt och väntat val i så fall. Det är många bajare, främst den äldre generationen, som länge har velat se ur-bajaren Åkeby leda representationslaget.
Men, handen på hjärtat, hur fräscht känns det?
Åkeby är över 60, vilket inte spelar någon som helst roll, men hans storhetsperiod inföll för drygt tio år sen och sen dess har han inte direkt varit glödhet, vilket nuvarande klubbadressen IFK Värnamo indikerar.
Jag ser även att Özcan Melkemichel nämns i sammanhanget. Tveklöst ett mer spännande val. Det skulle vara oerhört intressant att se vad Syrianska-ikonen kan åstadkomma i en för honom främmande miljö.
Men mitt val som ny Hammarby-tränare faller ändå på… trumvirvel… Joakim Persson. Persson är 38 år och det närmaste en ung José Mourinho eller en Jürgen Klopp Sverige kommer. En karismatisk typ som säger vad han tycker och tänker och som har gjort braksuccé i Ängelholms FF.
Man kan invända mot att Persson har ringa tränarerfarenhet (knappt tre år i ÄFF, dessförinnan ungdomstränare i Landskrona Bois), men han har en desto mer gedigen spelarbakgrund; Persson har gjort tre A-landskamper, spelat på högsta nivå i Italien, Tyskland, Norge och Danmark och dessutom representerat såväl Malmö FF som IFK Göteborg.
Joakim Persson, precis som Henrik Larsson fotbollsfostrad i plantskolan Högaborg, vet med andra ord vad det innebär att befinna sig i en häxkittel, vilket man per automatik gör om man tar på sig uppdraget att träna Hammarby.
Så, vilken fotboll vill då Persson spela?
Jag har sett Ängelholm vid kanske fem tillfällen denna säsong och framför allt bländats av offensiven som kan vara den häftigaste i serien. Men jag har också tjusats av defensiven, som mot topplaget Sundsvall (2-2) då Persson i sann Mourinho-anda valde att parkera en stor, fet gul spelarbuss i eget straffområdet.
Efter matchen fick Persson frågan om han var nöjd med ett kryss.
Svaret:
– Naaaj.
Jag är övertygad om att Persson med sina egenskaper skulle vara ett klipp för Hammarby. Och skulle Hammarby gå på det spåret finns dessutom möjligheten att slå två flugor i en smäll. I Ängelholm heter sportchefen Stavros Papadopoulos, en 43-åring med osviklig känsla för att nosa upp talanger. Det är bara att kolla ÄFF:s spelartrupp i dag; här kryllar av begåvade och utvecklingsbara 19-24-åringar som, om de hade fått vara hela och friska, garanterat hade utmanat topptrion i serien.
Jag vet att Joakim Persson sitter på ett fyraårskontrakt som löper ut efter säsongen 2015, men det är ju inte helt omöjligt att det i kontraktet finns en klausul som gör att han kan lämna.
Den saken tycker jag att Hammarby ska undersöka.
Om Joakim Persson kan tänka sig att lämna nordvästra Skåne för Söders höjder?
På den frågan är det bara att citera Sören Åkeby – av alla människor:
– Vem i det här landet skulle tacka nej till att träna Hammarby?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB