Krisstämpel på Öster

av gorbol

Två röda kort blev åtminstone ett för mycket för Öster.

IFK Värnamo vann det prestigefyllda Smålandsderbyt med 3-2 efter att ha varit i underläge vid två tillfällen.

Här lite reflektioner från mötet på Finnvedsvallen:

Matchbetyg  4

Fem mål, två röda kort – och ett avgörande på stopptid. Den här matchen hade onekligen det mesta.

Öster klart bäst i första halvlek, då man långa stunder rullade ut Värnamo och skapade så pass många klara målchanser att man borde ha dödat matchen.

Ex-allsvenskarna tog också ledningen (Mario Vasilj på nick efter hörna), men bara några minuter senare förändrades förutsättningarna radikalt. Östers keeper Oscar Berglund rev ned Benjamin Fadi i höjd med straffområdeslinjen och domare Pettersson bedömde det, helt korrekt, som en målchansutvisning.

I upptakten av andra halvlek kvitterade IFK (inhoppande Tchami nöp behärskat till på volley), men trots numerärt underläge lyckades Öster utnyttja ytterligare en hörna och gjorde 2-1 (Bergholtz).

Bilan föll sen med full kraft över Växjö-laget när redan kortbelastade Alhaji Gero möjligen aningen vårdslöst gick in i en ny närkamp, vilket föranledde Pettersson att fiska upp det röda kortet ytterligare en gång.

Med nio man på plan orkade Öster inte stå emot.

Värnamo pumpade in den ena bollen efter den andra i straffområdet – och fick till slut utdelning.

Inhoppande Behar Ferizi var först på bollen efter en duell i skyn och tryckte in 2-2.

Och Pär Cederquist skakade enkelt av sig Patrik Bojent i en ny luftduell och gjorde 3-2 i den andra av fyra övertidsminuter.

Att dissekera matchen taktiskt eller börja prata om ett logiskt slutresultat känns bara löjligt, därtill påverkade de två utvisningarna alldeles för mycket.

Låt mig bara konstatera att ett Värnamo som bytt skepnad, från ett passningsorienterat spel till ett rakare och måhända mer cyniskt spel, alltjämt är obesegrat och alltjämt befinner sig på övre tabellhalvan…

… och att ett Öster, som föredrar att spela ut motståndaren snarare än att utnyttja motståndarens misstag, nu har förlorat tre raka matcher och befinner sig i farlig närhet av de nedre strecken.

Matchens lirare

Denis Velic. Överlägsen teknik och speluppfattning. Låg bakom det mesta i anfallsväg i första halvlek. Öster-kaptenen tog också ett stort ansvar i andra halvlek, först som ensam spets i ett 4-4-1, sen som defensiv mittfältare när Växjö-laget var två man kort.

Matchens grej

Den andra utvisningen, i 65:e minuten, givetvis. Blev direkt avgörande för matchutgången.

Domare

Svårt att bedöma Jim Pettersson som faktiskt gör det mesta rätt, men som indirekt avgör matchen när han halar upp det röda framför Gero.

Om Pettersson gör rätt även här?

Jag tycker inte det.

Visst, det är klantigt av Öster-anfallaren att ens riskera en utvisning i det läget, men min åsikt är att det fanns ett 25-tal dueller i matchen som var minst lika tuffa – och som inte föranledde några kort.

Prognos

IFK har avverkat två stentuffa Smålandsderbyn på kort tid (och fått med sig fyra poäng), men kan knappast börja fundera på att slå av på takten. Närmast väntar nämligen Hammarby borta och Assyriska hemma.

Rimligt utfall: tre poäng.

Lätt krisstämpel på Öster nu, och ytterligare poängtapp framöver är nog inte att rekommendera om det ska bli toppstrid fram i höst. Närmast på programmet: Ljungskile hemma och Husqvarna borta.

Rimligt utfall: Fyra poäng.

***

J-Södra fortsätter att gödsla med poäng i slutskedet av matcherna.

Trots 2-1-ledning efter 80 minuter tvingades smålänningarna vända hem från Ljungskile med en 3-2-förlust i bagaget.

Aleksandar Kitic och Jakob Olsson vände på steken under ett par glödheta minuter inför knappt 1 000 betalande på Skarsjövallen.

Konsekvenser av resultatet? LSK, alltjämt obesegrat, gled upp på allsvensk kvalplats medan J-Södra, alltjämt utan seger, fortfarande befinner sig under det nedersta strecket.