Startsida / Inlägg

Gammal skyttekung i huvudroll

av gorbol

En gammal skyttekung är tillbaka.

Joel Johansson blev matchvinnare när Gais hemmabesegrade Gif Sundsvall med 1-0.

Här lite synpunkter från det tippade toppmötet på Ullevi:

Matchbetyg   3

4-4 och 3-3 i två tokmöten lagen emellan förra säsongen.

Mer normalt nu.

Hyfsad intensitet, skapligt tempo, en del fina individuella prestationer, men också en mängd ganska enkla tekniska misstag.

Gais aggressivt i sitt försvarsspel över hela planen, gick rakare mot mål, skapade lite fler målchanser och vann fullt välförtjänt. Blir intressant att följa ”Makrillarna” denna säsong. Laget känns mer homogent jämfört med i fjol och blir naturligtvis ännu mycket spetsigare när Gabriel Altemark-Vanneryr (16 mål för Varberg förra säsongen) är tillbaka efter skada.

Giffarna stod inte alls att känna igen. Det vanligtvis så fina passningsspelet var som bortblåst, och kantspelet, som också är ett av lagets signum, såg vi knappt röken av. Dessutom var centerbjässen Johan Eklund, lagets bäste målskytt i fjol med 16 fullträffar, alldeles för lite involverad i spelet.

Här har Sundsvalls tränarteam Franzén-Cedergren ett dilemma. Man vill utveckla passningsspelet, men det är när man spelar rakare och lyfter lite längre som Eklund bättre kommer till sin rätt.

Matchens lirare

Andreas Drugge. Gais egen Steven Gerrard är inte det rappaste som skådats och blandar och ger rätt rejält mellan varven, men har ju en överlägsen speluppfattning och stöt på bollen. Kul att se att samarbetet med Joel Johansson är intakt sedan förra säsongen.

Matchens grej

Målet, naturligtvis. Linus Tornblad och Åtvidaberg-förvärvet Petrit Zhubi kombinerade sig fint fram på högerkanten och fick till ett inspel som Joel Johansson förvaltade på bästa sätt. Johansson bröt in framför sin bevakning och brunkade in bollen i en härlig viljeinsats.

Skoj för ”JJ” som fick fjolårshösten och försäsongen spolierad på grund av en axelskada, och som gjorde come back så sent som förra helgen, i premiären mot Värnamo.

Premiärpuls

Gais-supportrarna vill gärna höra att de är många och hängivna, men då är ju drygt 4 000 i en premiär en rätt futtig publiksiffra. De som trots allt var där bjöd på ett häftigt tifo och skön stämning.

Domare

Team Jim Pettersson gjorde en prickfri insats. Mycket bra.

Prognos

Lugnare framöver för Giffarna? Glöm det. Först väntar Öster borta och sen Hammarby hemma i vad som måste betecknas som sexpoängsmatcher med stor betydelse för utgången av den toppstrid som per automatik kommer att uppstå i höst.

Ska vi gissa att tränarduon Franzén-Cedergren sätter upp fyra poäng som mål i dessa båda drabbningar?

Inte riktigt lika knöligt för Gais, men heller ingen autostrada fram till full pott. Först ett svårspelat och svårslaget Ljungskile på Ullevi, sen en topptaggad nykomling, Husqvarna, på Vapenvallen.

Fyra poäng låter som en rimlig utdelning för ”Makrillarna” i dessa båda matcher.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB