Startsida / Inlägg

Välkomna tillbaka, Öster

av gorbol

Stryk mot Assyriska i hemmapremiären, 1-2.

Vad säger man?

Välkomna tillbaka till superettan, Öster.

Matchbetyg   3

Tam, ganska intetsägande första halvlek, där lagen inledningsvis mest kände på varandra likt två tungviktsboxare. Successivt tog Öster kommandot, men egentligen utan att skapa något av vikt och värde.

Assyriska försvarade sig disciplinerat, stal boll i känsliga ytor – och tog också ledningen. Christopher Brandeborn spelade ut bollen på kanten till Admir Aganovic, som lämpligt nog avvaktade med inspelet tills Brandeborn hade hunnit löpa in i målområdet. Resten var rena barnleken.

Bättre intensitet i andra halvlek, men fortfarande samma matchbild. Öster vid bollen mest hela tiden, men konstrade till det i passningsspelet och kom aldrig till några riktigt farliga målchanser.

I stället kunde Assyriska punktera tillställningen med ett sagolikt vackert 2-0-mål, som jag redogör för lite längre ned i texten.

Viss dramatik på slutet då Öster-kaptenen Denis Velic reducerade, men AFF:s seger var ändå aldrig i farozonen.

Öster obeslutsamt, ofokuserat, omständligt och fjärran från prestationen i premiären mot Ängelholm.

AFF disciplinerat, kampglatt och ytterst offervilligt. Följde matchplanen till punkt och pricka – och vann fullt välförtjänt.

Matchens lirare

Alexander Nilsson. Oerhört snabb, löpstark och löpvillig mittfältare som bidrog stort i båda riktningarna. Fantastiskt kul att han är tillbaka. Nilsson bröt benet på tre ställen när AFF var på försäsongsläger i Turkiet i fjol.

Matchens grej

Assyriskas 2-0-mål. Christopher Brandeborn – fortsatt glödhet här i serieupptakten – slog en fantastisk millimeterpassning i djupled till Levon Pachajyan som i sin tur glidtacklade fram bollen till Admir Aganovic som inte gärna kunde missa det upplagda läget.

Premiärpuls

Hemmaklacken höll i gång konstant och skapade en skön atmosfär, men publiksiffran på Myresjöhus Arena är ändå inte mycket att skryta med: 2 774. Det är möjligt att stans hockeylag, som spelade en halvviktig match, fick några att stanna hemma, vad vet jag.

Domaren

Team Dragan Branjac visade prov på fin spelförståelse när de avvaktade vid frisparkssituationer och i stället lät det förfördelade laget fortsätta spela. Nio gula kort är möjligen något för mycket, men sammantaget en stabil insats.

Prognos

Smålurigt framöver för Öster. Först tippade toppkonkurrenten Gif Sundsvall hemma. Giffarna var seriens bästa bortalag förra säsongen och trivdes alldeles ypperligt även på naturgräs. Sen Peter ”Kuno” Johansson-tränade IFK Värnamo borta i ett prestigefyllt Smålandsderby. Skulle tippa att tränaren Roberth Björknesjö är hyfsat nöjd med fyra poäng i dessa båda matcher.

Tufft även för Assyriska, som först möter ett oberäkneligt Degerfors hemma. Sen väntar ett Olympia-möte med Ängelholm, ett annat lag som pendlar ganska friskt i prestation. Tre poäng i de båda mötena måste betraktas som ett godkänt facit för AFF.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB