Startsida / Inlägg

Zlatan-klass!

av gorbol

Kris?

Kalla det vad du vill, men vårsuveränen Gif Sundsvall mår allt annat än bra för tillfället.

I dag storstryk, 1-4, borta mot J-Södra.

Här lite reflektioner kring mötet på Stadsparksvallen:

Matchbetyg   3

Svårt att sätta betyg med tanke på att det ena laget gör säsongens kanske bästa insats medan det andra klappar igenom totalt.

Så därför en trea.

Giffarna kan förstås alltid skylla på att man fick en spelare utvisad efter 28 minuter (mittbacken Marcus Danielsson) men faktum är att J-Södra då ledde med 1-0 (Fredrik Olsson, hans nionde för säsongen) och dessutom hade bränt en hundraprocentig målchans (samme Olsson).

J-Södra utnyttjade det numerära överläget perfekt. Rullade boll i perioder, vände spel på ett bra sätt, men hotade också konstant i djupled.

2-0-målet (se nedan) med fem minuter kvar av första halvlek kom också lika logiskt som det var knäckande för motståndaren.

Och när så J-Södra gjorde 3-0 (Tommy Thelin på straff sedan han själv blivit neddragen) var det hela över och man frågade sig bara hur stora segersiffrorna skulle bli.

Well, Giffarna fick ett litet hopp när man fick straff (som Johan Eklund förvaltade, hans åttonde för säsongen) och J-Södra-backen Tom Siwe utvisad i en och samma sekvens, men riktigt nära ytterligare en reducering kom man aldrig.

I stället kunde J-Södras inhoppare Ronny Sabo fastställa slutresultatet med en iskall chipp efter ett mäktigt Anton Cajtoft-utkast.

J-Södra riktigt bra för tillfället. Håller ihop laget föredömligt, odlar med framgång ett eget passningsspel och är dessutom härligt rappt och kreativt i det offensiva omställningsspelet.

Sen har man i Fredrik Olsson det djupledshot som man saknat de senaste säsongerna. Säsongsförvärvet från Landskrona hade i denna match fler avslut än vad hela Gif Sundsvall mäktade med – och då blev han ändå utbytt med 25 minuter kvar.

Gif Sundsvall har tappat allt som gjorde laget så svårslaget under våren. Försvaret är ihåligare än en schweizerost och passningsspelet hackar värre än en gammal tvåtaktsmotor. Keeper Tommy Naurin och anfallsspetsen Johan Eklund de enda som kan gå med högburet huvud på stans paradgata i morgon. Resten gör bäst i att hålla sig inomhus.

För J-Södra är det bara att fortsätta på den inslagna vägen. Det kan bära riktigt långt.

Gif Sundsvall måste back to basic och det direkt – annars är risken överhängande att den jagande flocken av lag snart är i kapp.

Matchens lirare

Tommy Thelin. Spelade fram till de två första, gjorde det tredje själv på straff sedan han själv blivit neddragen. Extra kul för J-Södra-kaptenen som under våren fick en hel del skit både i lokalpress och säkert också på gator och torg.

Matchens grej

Mottagningen vid 2-0-målet. Tommy Thelin skickade in en stenhård passning i straffområdet, som Daryl Smylie tog emot med den mjukaste av högerfötter. I samma moment tryckte nordirländaren av ett skott, som Naurin var helt chanslös på.

Zlatan-klass – och då tar jag inte tillbaka ett ord.

Guldstjärnan

Supersmart av J-Södra-tränaren Jimmy Thelin att spela rutinerade Kalle Svensson som mittback. Svensson matchade väl Johan Eklund i luftrummet.

Domaren

Team Jim Petersson…ja, vad ska man säga? Tog en målchansutvisning på Danielsson, trots att Danielssons mittbackskollega Jon Fjoluson låg jämsides med den förfördelade, Fredrik Olsson.

Jag hade nog nöjt mig med ett gult.

Tog även en målchansutvisning på hemmalagets ytterback Tom Siwe, men det luktade lite kompensation. Det var i alla fall svårt att se på tv-bilderna att det var någon kontakt mellan Siwe och Johan Eklund.

Svåra situationer, absolut, men jag hade föredragit att teamet hade hållit sig lite kallare.

Prognos

J-Södra har vunnit fem av de senaste sju matcherna och gjort 11-2 på de tre senaste. Laget är nu bara tre poäng från en positiv kvalplats och möter närmast Ängelholm borta och Ljungskile hemma (smaka på den!).

Rimligt utfall: fyra poäng.

Gif Sundsvall har förlorat fyra av de sju senaste matcherna och har släppt in sju mål i de två senaste. Har närmast att ta sig an Gais hemma och toppkonkurrenten Hammarby borta.

Marcus Danielsson avstängd mot Gais, men då får laget å andra sidan tillbaka mittfältsankaret Runar Sigurjonsson, som var avstängd i kväll.

Rimligt utfall: tre poäng.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB