Senaste avsnittet i serien ”Öster och tappade ledningar”:

2-0 blev till 2-2 i derbyt mot Värnamo.

Här lite funderingar kring mötet på ”Myran”:

Matchbetyg   3

Inte mycket till skönspel, men desto mer dramatik.

Här trodde man att Öster – förvisso utan tre ordinarie centrala mittfältare – skulle vara spelstyrande och Värnamo försvara sig och satsa på omställningar.

Och så blev det tvärtom.

Åtminstone i första halvlek.

Matchbilden passade Öster som hand-i-handske – även om 2-0-ledningen i paus knappast var motiverad.

Freddy Söderberg gjorde 1-0 och Alexander Henningsson. Både före, efter och mellan målen tog Värnamo fram det ena nästan-läget efter det andra, men om inte den sista, avgörande passningen var av för dålig kvalité så var avsluten för tama – eller hur Pär Cederqvist?

Lite mer svängigt och krängigt i andra halvlek. Värnamo lyckades bättre med att döda Östers omställningslägen, samtidigt som man enträget fortsatte att jobba fram kvarts- och halvchanser.

Till slut fick man utdelning genom Pär Cederqvist – faktiskt superettans bäste målskytt genom tiderna – som på känt manér brunkade in Freddy Winsths högerinspel.

Med tanke på Östers brutala oförmåga att kunna försvara en ledning var det bara en tidsfråga innan det skulle ringa igen bakom Alexander Nadj.

Det gjorde det med tio minuter kvar då MFF-lånet Benjamin Fadi tryckte in ett känsligt Cederqvist-inspel.

Mot slutet vacklade Öster betänkligt både fysiskt och mentalt och hade bara Dzenis Kozica varit lite skarpare i boxen hade han blivit matchvinnare.

Öster tryggt komfortabelt, väl strukturerat och disciplinerat fram till Värnamos reduceringsmål. Sen utbröt rena paniken.

För vilken gång i ordning? Sorry, jag har tappat räkningen.

Värnamo lät sig luras i 45 minuter. Sen höll man ihop laget bättre, slutade att slå meningslösa inlägg och jobbade sig successivt till sig en välförtjänt poäng.

Matchens lirare

Pär Cederqvist. Inte på något sätt outstanding, men på plats i boxen när han skulle vara där.

Och ett mål och en assist mot sin gamla klubb skojar man inte bort.

Matchens grej

Östers 2-0-mål. Alexander Henningsson fiskade upp en målvaktsutspark, flyttade fram bollen med hjälp av fyra, fem tillslag innan han vräkte upp den i främre krysset.

Lite Inge Ejderstedt över den aktionen.

Ejderstedt? Min första stora fotbollsidol.

Googla!

Matchens ego

Alhaji Gero. Jag gillar ju egentligen nigerianen med den hemsnickrade tekniken, löpviljan och modet, men hade han vid ett tillfälle i andra halvlek bara varit lite mer solidarisk hade Öster kunnat stänga matchen – och därmed skaffat sig andrum kring de nedre strecken.

Domare

Team Per Melin skötte sig utan anmärkning.

Prognos

Öster har, trots allt, tre raka utan förlust och möter närmast Sundsvall borta och Husqvarna hemma.

Rimligt utfall: tre poäng.

Värnamo, däremot, har åtta raka utan seger, men lagets spel är ändå så pass stabilt att man rimligen inte ska behöva ner och klafsa i bottenträsket.

Närmast på agendan för IFK: J-Södra hemma och Assyriska borta.