Startsida / Inlägg

Grabbarna i gruvan visade vägen

av gorbol

Tredje matchen på åtta dagar.

Då klev grabbarna från gruvan upp ur mörkret och visade Hammarby vägen till en 4-1-seger mot Sirius.

Här lite reflektioner kring mötet på Tele2:

Matchbetyg   3

En beskedlig, för att inte säga halvtafflig första halvlek.

Men sen: full fart och fem mål, varav ett par av strutarna var sådana som man annars bara får se när de internationella ligorna sammanfattas på söndagskvällen.

Dessutom lite tränargnabb på slutet, vilket alltid kittlar lite extra. Bergstrand och Bergstrand skickar nog knappast julkort till varandra…

Klart betyget blir förhållandevis högt då.

Hammarby ganska blekt i första halvlek. Utan struktur i anfallsspelet och oroligt i det egna straffområdet så fort motståndaren tog bollen dit. Sirius bättre organiserat, vågade möta Hammarby på Hammarbys villkor, och tog också fram halvlekens bästa chans – men Johannes Hopf var snabbt ute och gjorde sig stor när Elliot Käck – av alla människor – fick friläge.

I andra halvlek drev Hammarby, i vanlig ordning får man nästan säga, upp tempot och efter ett tag rämnade den blåsvarta muren.

Johan Persson och Erik Israelsson har under hösten visat Hammarby vägen vid ett flertal tillfällen med hårt jobb och styrka i duellspelet.

Den har gången öppnade grabbarna i gruvan målkontot.

Israelsson nickade in Fredrik Torsteinbös inspel för 1-0 och Persson fyllde på med ett praktskott för 2-0 – faktiskt hans första mål för säsongen.

Men att Hammarby inte är ett färdigt lag kunde man återigen konstatera i mitten på halvleken. Då slog laget av på tempot och mer behövdes inte för att Sirius kom in i matchen igen – både spel- och målmässigt. Emellanåt otymplige Lars Saetra försatte sig själv onödigt i trubbel i eget straffområde, inhoppande Daniel Ahonen högg – och fick utdelning.

Först med minuter kvar att spela kunde Hammarby punktera tillställningen via ett mål som jag återkommer till, och på stopptid spikade Amadaiya Rennie slutresultatet.

Hammarby riktigt vasst i perioder i andra halvlek, men pendlar fortfarande för mycket i prestation i matcherna. Spelet duger helt säkert för att nypa en topp tre-placering, men är knappast gångbart på högre nivå.

Två detaljer i spelet som alltjämt lämnar mycket i övrigt att önska:

De offensiva hörnorna. Trots att Hammarby får tio-tolv, ibland fler, per match, händer det inte särskilt mycket.

Spelet i eget straffområde ser också fortfarande skakigt ut. Här krävs bättring och det per omgående.

Sirius piggt, fräckt och tilltagset före paus, men utan självförtroende efter en tung period, och när laget sätts under tryck i andra halvlek viker man sakta men säkert ned sig.

Matchens lirare

Johan Persson. Missade de tre, fyra första passningarna grovt, men är grymt mentalt stark och tog sig in i matchen igen – och efter 25-30 minuter ägde han den.

Bombade också in 2-0-målet med ett mäktigt distansskott.

Det ska sägas att vapendragaren på innermittfältet, Erik Israelsson, inte var mycket sämre han – om ens sämre. Israelsson är numera både skadefri och vältränad – och därmed den nyckelspelare alla trodde att han skulle bli när han hämtades från Kalmar.

Om Hammarby som lag betraktat inte helt och fullt är redo för allsvensk comeback är i alla fall de båda innermittfältarna det.

Matchens grej

Frisparksmålet. Det var några stycken som kände sig manade, men det var naturligtvis Kennedy Bakircioglu som tog frisparken en bit utanför straffområdet.

Och som han gjorde det.

En höger insida med kraft och precision och bollen satt klockrent i krysset för matchavgörande 3-1.

14 mål och sju assister nu.

Jag tror nog att ikonen erbjuds nytt kontrakt rätt snart.

En annan grej: Kennedy fyller 34 om nån månad, men är alltså fortfarande kapabel att göra tre 90-minutersmatcher på åtta dagar.

Domare

Alltid tufft att döma på Tele2, men team Kaspar Sjöberg dukade inte under för trycket. Sjöberg är i mina ögon seriens bäste rättskipare.

Prognos

Fyra omgångar kvar, tolv poäng att spela om och oavsett vilket beslut kommunstyrelsen i Ängelholm fattar i morgon kväll har Hammarby skaffat sig ett bra slagläge inför fortsättningen.

Kommande matcher: Landskrona borta och Östersund hemma.

Mittbacken Lars Saetra avstängd mot Bois.

Rimligt utfall: sex poäng.

Sirius är inne i en formsvacka, har bara tagit tre poäng i de sex senaste matcherna. Nu är det ingen fara på taket för kontraktet, men ska Sirius göra ett rejält avtryck som nykomling måste man steppa upp och göra en anständig avslutning.

Kommande matcher: Assyriska hemma och Ängelholm borta.

Rimligt utfall: tre poäng.

***

12-4 i avslut.

Men det vill sig inte i hemmamatcherna för Assyriska, som faktiskt är utan hemmaseger under säsongen.

I dag 0-0 mot Varberg i en match som AFF, enligt min rapportör, stundtals dominerade stort. Admir Aganovic fick drömläge att spräcka nollan, men precis lika vass som anfallaren var förra säsongen, lika tam är han denna säsong.

AFF alltjämt under nedersta strecket. Möter i nästa match Sirius borta.

Varberg har repat sig efter stjärnsmällen i Växjö för en dryg vecka sen, kryssat hemma mot Hammarby, kryssat borta mot Assyriska och har därmed spelat in 36 poäng, vilket garanterat räcker för nytt kontrakt utan kval.

Starkt jobbat av tränare Jörgen Wålemark och hans försvars- och kampstarka lag.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB