Startsida / Inlägg

Kaptenen bakom urladdningen

av gorbol

Minst sagt skarpt läge.

Då visar Öster upp sig från sin allra bästa sida och gör 5-1 hemma mot Varberg.

Här lite reflektioner kring mötet på Myresjöhus Arena:

Matchbetyg   3

7 000 på läktaren, sex mål och en hel del andra heta situationer.

Då är det svårt att gnälla.

Öster med full kontroll under hela matchen. Inledde med att pressa högt, tvingade därmed Varberg att slå långt och kunde på så sätt erövra boll och sen skölja över motståndaren i anfall efter anfall.

2-1 i paus i underkant.

Lite mer ställningskrig i upptakten av andra halvlek, men när lagkaptenen Denis Velic mycket vackert tryckte in en frispark för 3-1 sänkte han Bois mentalt och boostade samtidigt sina lagkompisar, som tidigare under säsongen vid ett flertal tillfällen anfäktats av nerver i slutet av matcherna.

Nu kunde i stället såväl Alhaji Gero som Alexander Henningsson göra sitt andra mål för kvällen och se till att spika en lika skön som efterlängtad fem-etta.

Öster – som anföll med en 4-3-3-formation och försvarade med en 4-4-2-uppställning – riktigt skarpt matchen igenom. Mer löp-och kampvilligt än på länge, vann fler dueller än i tidigare matcher och gick mycket snabbare och rakare mot mål.

En helgjuten insats, som endast befläckades av ett ganska enkelt baklängesmål där i princip alla blev bolltittande när Nsima Peter kunde göra 1-1 på volley.

Varberg inte alls lika energifyllt som vi vant oss vid, klarade inte av att hålla ihop laget utan blev genomspelade gång efter annan. En nykomponerad backlinje, med tre mittbackar och en defensiv mittfältare, förklarar en del men långt ifrån allt. Bois gjorde, kort och gott, en slät figur och blev långa stunder helt utspelat.

Matchens lirare

Denis Velic. Öster-kaptenen tog verkligen sitt fulla ansvar. Jobbade stenhårt i båda riktningarna, manade på laget i alla lägen och briljerade med ett flertal tekniska nummer plockade ur den högre skolan.

Dessutom ett mycket vackert frisparksmål och en målgivande passning.

Matchens grej

Ledningsmålet. En blixtrande snabb omställning där bollen gick som på ett snöre mellan Velic, Andreas Wihlborg (uppflyttad som ytteranfallare) och Gero, som distinkt, på ett tillslag öppnade målkontot.

Teknik, fart och spelförståelse i öm förening.

Domare

Team Magnus Lindgren var ute och cyklade vid ett par, tre tillfällen, men skötte sig annars utan anmärkning.

Prognos

Öster tog sig upp över näst nedersta strecket på Ängelholms bekostnad och kan smålänningarna bara fortsätta på den inslagna vägen ska det kunna bli nytt kontrakt utan ett nervigt kval. Kommande två uppgifter känns inte direkt avskräckande. Först Sirius, som inte har mycket att spela för längre, borta, sen Landskrona hemma.

Rimligt utfall: fyra poäng.

Varberg har i praktiken redan säkrat kontraktet och är utan möjlighet att hota topptrion, vilket präglade lagets insats i kväll. Gäller nu för tränare Wålemark att hitta nya morötter, annars är risken att Bois blir en dörrmatta säsongen ut. Närmast på agendan för hallänningarna: Hammarby hemma och Assyriska borta.

Rimligt utfall: en poäng.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB