Läskig ovisshet

av gorbol

Sundsvall gör sin plikt och hemmabesegrar – med mycken möda – Husqvarna med 2-1.

Vad de tre poängen är värda för Giffarna återstår att se.

Det händer ju en hel del, eller ingenting, i Ängelholm, vilket skapar en läskig ovisshet för många lag i serien.

Nåväl, här lite synpunkter från matchen på Norrporten:

Matchbetyg   2

Sundsvall ytterst skärrat från start. Gjorde sig skyldigt till massor av tekniska misstag och tog mängder av felbeslut. Husqvarna låg rätt i sina positioner, hade inga större besvär med att bromsa upp Giffarnas anfallsförsök och iscensatte dessutom den ena farliga omställningen efter den andra.

HFF klart bäst före paus.

Ändå gick hemmalaget till halvtidsvila med en 1-0-ledning. Pa Dibba utnyttjade skoningslös att HFF:s backlinje missade att ställa offside och ensam med Zoran Akovic gjorde Giffarnas speedkula inget misstag.

I upptakten av andra halvlek gjorde Sundsvall 2-0 (återkommer till det), vilket fick alla på arenan och framför tv-apparaterna at tro att det var klart.

Men icke. Giffarna fortsatte att agera skärrat, stressat, stirrigt och nervöst, vilket gästerna utnyttjade maximalt. Man krigade tappert vidare, vann dueller, stal bollar i fina ytor och skapade gång efter annan lägen att reducera.

1-2-målet kom också mycket välförtjänt när inhopparen Michell Haidari med knivskarp precision hittade pannan på en annan inhoppare, Mattias Mete.

Nämnde Mete hade sen det absolut bästa läget att fixa en kvittering, men då var Giffarnas keeper Tommy Naurin med på noterna.

Plattmatch är ett starkt ord, men lätt feberdimmig kommer jag inte på ett bättre ord för att beskriva Giffarnas insats.

Och för att vara helt ärlig:

Laget förtjänar inte tre poäng i denna match – och ser för tillfället klart mycket sämre ut än toppkonkurrenterna Ljungskile och Hammarby, som båda tycks ha prickat toppformen nu när läget är som allra skarpast.

Däremot en stor eloge till Husqvarna, som sprang, fightades och transpirerade i 93 minuter – men som inte heller den här gången fick något med sig för besväret.

Matchens lirare

Runar Sigurjonsson. Den ende, som tillsammans med Dennis Olsson (välkommen tillbaka!) och keeper Naurin stod att känna igen i hemmalaget. Innermittfältaren tycks fatta vad som står på spel och presterar i nivå med sin toppkapacitet.

Jobbade kopiöst – och framgångsrikt – i båda riktningarna.

Matchens grej

Straffen. Johan Eklund var först på bollen i situationen med HFF:s målvakt Zoran Akovic, gick omkull och domare Daradic kunde knappast göra något annat än blåsa för straff.

Eklund klev själv fram och gjorde 2-0, hans 15:e mål för säsongen, vilket innebär ensam ledning i skytteligan. Eklund och anfallskompisen Pa Dibba har hittills gjort 26 av Giffarnas 50 mål.

De båda, om några, har sett till att det allsvenska hoppet fortfarande lever.

Men man kan verkligen fråga sig vad som hade hänt om Eklund inte förvaltat guldläget.

Då tror jag inte att de tre poängen stannat i Medelpad…

Domare

Team Robert Daradic var knappast hundraprocentigt, men vem var det på planen denna kväll?

Klart godkänt blir betyget.

Prognos

Giffarna ser ut att gå på hörntänderna här i slutskedet, men har, trots rätt skrala prestationer, tagit sju poäng i de tre senaste matcherna, vilket givetvis är klart bra.

Närmast på agendan för tabelltrean: Syrianska borta och Varberg hemma.

Rimligt utfall: sex poäng – trots allt.

Husqvarna vägrar att lägga sig ned och dö och har, trots förlusten, fortfarande en rimlig chans att kunna ta sig över nedersta strecket.

Kommande uppgifter för tabelljumbon: Värnamo hemma och Ljungskile borta.

Rimligt utfall: tre poäng.

***

Snacka om överkörning.

Matchklockan hade inte hunnit ticka fram till minut 40 innan Ljungskile hade gjort 4-0 borta mot Värnamo.

Serieledaren bombade på som om det inte fanns någon morgondag. Grymt formstarke Jakob Olsson gjorde två av målen, Jonas Lindberg och Hannes Stiller övriga två.

LSK behåller därmed serieledningen.

Pär Cederquist tröstmålade i andra halvlek för ett IFK som inte längre har särskilt mycket att spela för.

***

Och här ytterligare en smällkaramell:

J-Södra – formstarkast i serien med 13 poäng av 15 möjliga i de fem senaste matcherna – krossade toppkonkurrenten Östersund med 4-0 hemma på Stadsparksvallen.

De gröna var precis lika överlägsna som segersiffrorna skvallrar om och vann avslutsstatistiken med 12-4.

Fredrik Olsson gjorde både 1-0 och 2-0 och är därmed uppe i elva fullträffar under sin debutsäsong i klubben. Lagkapten Tommy Thelin ökade på till 3-0 och har därmed gjort tio mål totalt. Det fjärde J-Södra-målet fixade slitvargen Fredric Fendrich, som därmed nätade för andra matchen i följd.

J-Södra är nu enda kvarvarande hot mot topptrion i tabellen – om nu inte, ja, du vet vad…

***

Trots vetskap om det akuta läget krigar Ängelholms FF till sig en trepoängare via 1-0 hemma mot Syrianska inför 502 tappra själar på IP.

Monday Samuel nickade in segermålet i upptakten av andra halvlek, hans sjunde fullträff för säsongen.

ÄFF lösgör sig därmed definitivt från bottentrion och har nu plötsligt häng på ett flertal lag som parkerar strax ovanför näst nedersta strecket…