Spel mot ett mål

av gorbol

Blixtar och dunder i skyn…

… och faktiskt ett och annat magiskt under på planen.

Hammarby gör 6-0 hemma mot Syrianska och säkrar därmed i praktiken en topp tre-placering.

Här lite synpunkter från Tele 2 Arena:

Matchbetyg   3

Ett lag presterar i nivå med sin högsta kapacitet.

Ett annat viker ned sig fullständigt.

Då blir betyget därefter, alltså en trea.

Hammarby riktigt vasst från start. Med ett högt passningstempo, fin rörelse och ständiga löp in bakom gästernas linjer kunde det stått 2-0 på resultattavlan redan efter tio minuter.

Men nu spelade det inte så stor roll att Pablo Piñones-Arce sumpade ett jätteläge och att Kennedy Bakircioglu brände en straff – Hammarby gick ändå till pausvila med en lika trygg som välmotiverad 2-0-ledning.

Om Hammarby var överlägset under första 45:an blev klasskillnaden total efter paus, då Syrianskas spelare fladdrade omkring som höstlöv på planen, till synes utan mål och mening.

Hammarby utnyttjade gästernas generositet fyra gånger om, och hade bara skärpan funnits på plats i samtliga 93 minuter kunde det faktiskt ha blivit tvåsiffrigt.

Extra positivt för Hammarby?

Bra spridning på målskyttet.

Linus Hallenius fick göra sin första kasse efter återkomsten.

Pablo Piñones-Arce fick också näta efter en period av måltorka.

Och Fredrik Torsteinbö fick några välbehövliga minuter i benen efter sin skadefrånvaro.

Syrianska stod upp anständigt i första halvlek, men kollapsade fullständigt efter paus. Det är möjligt att spelarna hade onsdagens prestigederby mot Assyriska i tankarna, men att vika ned sig så som man gjorde är knappast acceptabelt.

Matchens lirare

Erik Israelsson. Det är egentligen bara att välja och vraka mellan Lars Fuhre (tvåmålskytt), Kennedy Bakircioglu (ett drömmål och en drömassist), Stefan Batan, Piñones-Arce… men jag fastnar ändå för Israelsson, som så självklart tog över avstängde Johan Perssons ledarroll på mittfältet och som dessutom bombade in 3-0-målet, som fick Syrianska att definitivt skrinlägga alla planer på en skräll.

Matchens grej

Mackan. Kennedy Bakircioglus framspelning till Lars Fuhres 2-0-mål var direkt briljant.

Perfekt tajmat.

Perfekt fart.

Perfekt precision.

Perfekt var alltså ordet.

Kapten Kennedy har nu gjort 19 poäng och toppar därmed poängligan tillsammans med Sundsvalls Johan Eklund.

Domare

Team Antti Kanerva gjorde inga större misstag i en lättdömd match.

Prognos

Hammarby har tagit tre raka segrar (i serien), är såvitt jag begriper skadefritt och kan se framtiden an med stor tillförsikt. Närmast på programmet: bortamöte med Varberg på onsdag, sen hemmamatch mot Sirius på söndag. Inget av motståndarlagen har något att spela för. Dessutom är avstängda duon Persson-Haddad tillgänglig igen.

Rimligt utfall: sex poäng.

Syrianska har i praktiken säkrat kontraktet. Möter, som sagt, närmast Assyriska, sen väntar Ängelholm borta.

Rimligt utfall: tre poäng.

***

Gif Sundsvall repade sig snabbt efter 4-1-smällen mot Degerfors senast.

Men 2-1-segern hemma mot Värnamo var ändå långt ifrån övertygande.

Giffarna tog visserligen ledningen med 2-0 efter mål av anfallsessen Johan Eklund och Pa Dibba, men Värnamo reducerade genom Oskar Johansson och dominerade sedan ganska rejält i andra halvlek.

Helt klart är att Giffarna måste upp i nivå och det per omgående.

På torsdag väntar nämligen toppkonkurrenten Ljungskile på bortaplan.

***

Dramatik i kubik i bottenmötet Assyriska-Husqvarna.

Först i åttonde övertidsminuten kunde hemmalaget kvittera till 1-1 genom Fredrik Holster, som var iskall från straffpunkten.

Husqvarnas ledningsmål gjordes av anfallsspetsen Dragan Kapcevic.

Resultatet var knappast till belåtenhet i något av lägren. Såväl AFF – som ännu inte har vunnit hemma – som HFF – som nu tog sin första poäng efter sex raka förluster – hade behövt en trea för att få kontakt med lagen ovanför nedflyttningsstrecket.

I stället luktar det division 1 lång väg om båda klubbarna.