I helgen tappade Jönköping och Varberg poäng efter ett internkryss.

Och i kväll fick Sirius stryk hemma mot Gais, 0-1.

Här lite reflektioner kring mötet på Studenternas:

Matchbetyg   3

Ingen sprudlande föreställning, direkt, men ett tekniskt skickligt Sirius är alltid sevärt och gjorde en stark första halvlek. Samtidigt lite imponerande av Gais att hålla försvarsdisciplinen i 93 minuter.

Sirius med ett massivt bollinnehav i första halvlek. Spelade runt, runt i jakten på att hitta ett hål i Gais-muren, gjorde det vid ett par, tre tillfällen och borde gått till pausvila med en 1-0-ledning.

Gais extremdefensivt första 45:an. Sjönk ned med hela laget strax utanför eget straffområde och lyckades faktiskt inte sätta ihop ett enda anfall.

En strategi att försöka hålla 0-0 till paus?

Möjligen.

För i andra halvlek lyfte Gais upp laget och i samband med sin första hörna spräckte man målnollan. Sommarförvärvet Ariel Lassiter piskade in ett inspel på vänster och efter en touch från en Sirius-spelare kunde Gabriel Altemark-Vanneryr stöta in bollen på mållinjen.

Altemark-Vannerys första fullträff i Gais-tröjan.

Om den var efterlängtad? Gissa två gånger.

Efter ledningsmålet hade Gais hygglig kontroll på händelserna och det var faktiskt närmare 2-0 än en kvittering.

Slutresultatet knappast logiskt sett till spel och chanser, men Gais behöver sannerligen inte be om ursäkt för trepoängaren.

Många grönsvarta hjältar denna kväll och jag återkommer till en nedan, men keepern Tommi Vaiho bara måste framhållas. Superstabil matchen igenom och kryddade den fullödiga insatsen med ett par grymma enhandsräddningar.

Matchens lirare

Richard Ekunde. Så mycket lirare är det i ärlighetens namn inte över Gais mittback, men jösses vilken fighter. Vann i stort sett alla dueller, var en gigant i luftrummet och blockade bort massor av skott.

Matchens grej

Superräddningen. Comebackande Niklas Thor fick drömläge någon meter inne i Gais straffområde, nöp till med vänstern, men Vaiho fick mirakulöst upp ena handen och styrde bollen över ribban.

1-0 där och poängfördelningen hade garanterat blivit en annan.

Domare

Team Dragan Banjac skötte sig alldeles utmärkt.

Prognos

Sirius första torsk efter sommaruppehållet och nu talar allt för att laget stannar i mitträsket säsongen ut. Närmast på programmet: J-Södra borta och Öster hemma.

Rimligt utfall: tre poäng.

Gais för första gången på bra länge på rätt sida av de båda nedre strecken. Peo Ljung har gjort ett hästjobb med laget och de förstärkningar man fick in under sommaren har levererat. Kommande två uppgifter: Landskrona hemma och Östersund borta.

***

Östersund är nu den enda riktigt seriösa utmanaren till topptrion i tabellen.

Seger ikväll, 1-0, borta mot Landskrona efter ett sent mål av Jamie Hopcutt, som inte tränat den senaste veckan och länge var osäker till start.

ÖFK fem poäng bakom Sundsvall och Hammarby, har nu två hemmamatcher på raken, först Degerfors, sen Gais.

Bois bästa kvitteringschans hade sommarförvärvet Mattias Adelstam, men hans frisparksboll rammade ribban.

Bois fortsatt illa ute på negativ kvalplats. Har nu fyra poäng upp till säker mark.

***

Värnamo gjorde processen kort med ett ytterst formsvagt Ängelholm.

Det blev till slut 4-0 hemma på Finnvedsvallen efter två mål av centerbjässen Pär Cederquist. Övriga IFK-mål fixade Sebastian Göransson och unge David Engström.

Värnamo utom fara i tabellens mittskikt medan ÄFF lever småfarligt strax ovanför näst nedersta strecket.