Tonåring hetast i holmgång

av gorbol

Inte fyllda 20, men redan guld värd för laget.

19-årige Ferhad Ayaz sköt med matchens enda mål sitt Degerfors till en blytung trepoängare borta mot Gais.

Här lite synpunkter från holmgången på Gamla Ullevi:

Matchbetyg   3

Tätt, tufft och emellanåt rejält grinigt.

Nä, det var sannerligen inte mycket till barnkalas över den här matchen.

Samtidigt en härlig kamp med en hel del spektakulära situationer och dramatik in i det sista.

Ställningskrig och ångestladdat första 30. Sen drog Degerfors åt tumskruvarna sista kvarten, lyckades spela sig igenom motståndet vid några tillfällen och plockade inom loppet av några blixtrande minuter fram tre superchanser.

Såg du inte matchen kommer du inte att tro mig, men i händelsernas centrum vid samtliga tre tillfällen: vänsterbacken Marcus de Bruin, som det normalt är visumtvång för vid mittlinjen (nåja).

Javisst, den här serien är galen på mer än ett sätt.

Besynnerligt nog mållöst i paus, men sett till chanser borde Degerfors ha lett med ett par mål.

Värmlänningarnas ledningsmål kom i stället i upptakten av andra halvlek (återkommer till det) och efter det blev det rena vilda västern. Gais tryckte på för ett kvitteringsmål, men lyckades aldrig riktigt få gästernas försvar i gungning. I ett sista desperat försök skickade tränaren Peo Ljung fram tre 90-kiloskolosser i frontlinjen (förutom Altemark-Vanneryr även unge Fredrik Jonsson och mittbacken Björn Andersson), men inte heller det draget gick hem.

I stället var det närmare 2-0. Degerfors fick till några riktigt vassa omställningar, men saknade antingen skärpa (inhoppande Niklas Klingberg) eller var för ego (Peter Samuelsson) när kanonlägena dök upp.

Sett till spel och chanser en logisk Degerfors-seger. Laget är både tekniskt skickligare och har fler spelare av hög klass. Återigen en imponerande försvarsinsats, ett stabilt och vägvinnande passningsspel och en hel del vassa omställningar.

Gais löp-och kampvilligt och i andra halvlek bättre organiserat, men saknar den sista lilla briljansen för att kunna utmana på allvar i kväll.

Matchens lirare

Eric Jernberg. Degerfors blir mycket bättre balanserat med mittfältsankaret på planen. Lugn och trygg med boll, spelar med gott omdöme och tar nio gånger av tio rätt beslut. Dessutom arkitekten bakom segermålet.

Bara att hoppas att han får vara skadefri framöver.

Matchens grej

Målet. Ferhad Ayaz gav sig i väg i djupled från sin vänsterkant, fick bollen av Jernberg och kunde ensam med Tommi Vaiho (bäste Gais:are denna kväll) trycka dit bollen i bortre hörnet från en ganska snäv vinkel.

19-åringens nionde mål för säsongen.

Det ryktas om att Ayaz är på väg till turkiska högstaligan, och visst skulle det vara spännande att se den här speedige talangen på lite högre nivå.

Domare

Team Patrik Eriksson hade en hel del att bestyra, men klarade sin uppgift galant.

Mycket bra.

Prognos

Degerfors ruskigt formstarkt för tillfället, har tagit 11 poäng av 15 möjliga i de fem senaste matcherna. Behöver nog en, kanske två poäng till för att vara helt säkert på nytt kontrakt utan kval.

Ingen lek framöver: först Ljungskile hemma, sen J-Södra borta.

Rimligt utfall: ouch, svårt… men tre poäng.

Gais har nu torskat två raka efter att ha spelat sex matcher utan förlust. Måste upp på vinnarspåret igen och det per omgående.

Tufft framöver här också: först J-Södra hemma, sen Öster borta.

Kantmittfältaren Kieron Cadogan avstängd mot J-Södra. Då är å andra sidan superviktige Joel Johansson tillbaka efter sin avstängning.

Rimligt utfall: en poäng.

• Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen