Startsida / Inlägg

Syriska flyktingbarn hårt utsatta – UNHCR hyllar Sverige

av Lisa Röstlund

Över 1,1 miljoner barn är på flykt från Syrien.
FN larmar i en ny rapport om att de är i extremt behov av hjälp från omvärlden.
– Många är utan en eller båda föräldrarna. Många är fysiskt och psykiskt skadade. Många tvingas jobba, och utnyttjas av dem som ser dem som lätta mål, säger Markku Aikomus, talesperson för UNHCR i norra Europa.
Samtidigt hyllar UNHCR Sveriges insatser.

FN:s flyktingorgan UNHCR släppte i förra veckan en rapport om situationen för barn som flytt från Syrien.

FN larmar i ny rapport om att många flyktingbarn från Syrien mår väldigt dåligt.  Här är barn i ett flyktingläger i Jordanien. Foto: UNHCR.
FN larmar i ny rapport om att många flyktingbarn från Syrien mår väldigt dåligt. Här är barn i ett flyktingläger i Jordanien. Foto: UNHCR.

Många av barnen är fysiskt skadade och i behov av medicinsk vård, vilket är svårt att få i flyktinglägren i de fattiga grannländerna Libanon och Jordanien, där de flesta befinner sig.
kartaSyrienBarnRapporten visar även att antalet syriska flyktingbarn som saknar skola är fler än de som går i skolan. I Jordanien går hälften av barnen inte i skola. I Libanon uppskattar man att cirka 200 000 syriska barn inte kommer att gå i skolan slutet av 2013.
– En hel generation syriska barn riskerar att gå förlorad.

En annan oroande konsekvens av krisen är det stora antalet barn som föds i exil utan födelsebevis, vilket kan leda till statslöshet. UNHCR gjorde nyligen en kartläggning av födelsebevis i Libanon som visade att 77 procent av de 781 spädbarn som ingick i kartläggningen saknade en officiell födelseattest.

Flyktingbarnen tvingas ofta jobba för att överleva, trots att de är under tio år gamla.
– Många kommer utan båda eller en förälder. De som kommer utan en pappa, vilket innebär att de står utan manligt skydd, riskerar bli särskilt utnyttjade, säger Markku Aikomus på UNHCR till Aftonbladet.

Hittills har över 60 000 syriska barn kommit till Europa och hur de tas emot beror mycket på var de hamnar.
– Många barn har behov av medicinsk och psykologiskt hjälp när de kommer. Många kan lida av posttraumatisk stress. Det gäller att barnen får en normal livssituation så snart som möjligt. Det är viktigt att familjerna får vara tillsammans och så snart som möjligt få dagliga rutiner, komma in i samhället och börja skolan.

Aikomus tar upp att Jordanien och Libanon som tagit emot flest barn har räddat liv.
– Länder som inte drabbats på samma sätt måste hjälpa grannländerna för att klara av situationen ekonomiskt. Det här är fattiga länder.

Han tar även upp att Sverige är det land i Europa som tagit emot flest kvotflyktingar och som erbjuder alla permanent uppehållstillstånd.
– Det är otroligt positivt. Sverige uppmärksammas stort i internationell media på grund av den viktiga roll landet axlat. Sverige har därigenom ett viktigt ansvar och stor möjlighet att dela med sig av sina rutiner och lobba för att fler länder inom EU följer samma exempel.

Lisa Röstlund, reporter

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Jenny Åsell
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB