Startsida / Inlägg

Kämpaseger för Djokovic

av Henrik Ståhl
Novak Djokovic är klar för final i World Tour Finals. FOTO: BILDBYRÅN

Efter matchens tre första poäng såg det ut som att semifinalens favorit på förhand Novak Djokovic skulle få en enkel resa till World Tour Finals-finalen.

Men när Juan Martín del Potro, stärkt av sin imponerande insats mot Roger Federer i går, hämtade in ett 0-40-underläge och visade att han inte tänkte låta Djokovic komma undan så lätt, och direkt i nästa game räddade två breakbollar hade momentum plötsligt skiftat.

Och när argentinaren spelar på toppen av sin nivå kan han bevisligen till och med få självaste Novak Djokovic ur balans med sina blytunga grundslag från baslinjen. Serben såg stundtals riktigt passiv och villrådig ut, medan del Potro inte bara matade på med sina pricksäkra missiler utan dessutom returnerade riktigt bra.

Problemet för världssjuan är dock att han inte riktigt har fysiken och jämnheten att spela så otroligt bra under en hel match. Inledningsvis räckte det till setseger efter break vid ställning 4-4 och därefter ett övertag i andra set efter nytt servegenombrott vid vid ställning 1-1 efter en riktig maratonduell.

Det som för andra spelare förmodligen känts som en brant uppförsbacke fungerade i stället som välbehövlig tändvätska för Djokovic – som omgående klev fram i banan, satte stenhård press i del Potros serve och stressade fram misstag. Han tillät således inte argentinaren att fullborda sitt break och vred obarmhärtigt taktpinnen ur handen på honom.

Efter ett nytt break vid ställning 4-3 kunde Djokovic förhållandevis enkelt bärga setet i egen serve och tvinga fram ett avgörande set.

Vid det här laget hade matchbilden svängt till världsettans fördel, del Potro såg sliten ut efter många långa bolldueller, hade inte alls samma tryck och längd i slagen, och servade inte i närheten av så bra som i första set.

Vid ställning 4-2 var del Potros energireserv helt tömd och Djokovic kunde bärga ett nytt break efter en makalös forehand i vänstra krysset.

I matchens sista game var Djokovic totalt överlägsen – två servess och två servevinnare senare var han klar för final.

Bittert för del Potro att bli så fullkomligt överkörd i avgörande set efter att ha spelat så grymt bra under långa stunder, men det här visar hur otroligt tuff Novak Djokovic är att möta. Trots att han hade stora bekymmer i första set och inte alls hittade matchrytmen fick del Potro få gratispoäng, och tack vare sitt solida försvarsspel kunde han nöta ner argentinaren och slutligen vända på skutan helt och hållet.

Det kändes nästan som att Djokovic blev piggare och mer alert i takt med att del Potro blev tröttare och tröttare.

Tycker ändå att del Potro avslutar sin säsong på bästa tänkbara sätt. Nu var visserligen inte Federer på topp i går, men att slå honom för andra matchen i rad och dessutom sätta Djokovic under ordentlig press, ja det visar så klart vilken enorm kapacitet världssjuan har.

I och med sina två segrar i gruppspelet inkasserar del Potro 400 friska poäng och kommer att avsluta året 1,000 poäng före världsåttan Jo-Wilfried Tsonga, som inte fick med sig en enda pinne i World Tour Finals.

Samtidigt visar givetvis Djokovic styrkebesked inför finalen. Oavsett om det blir Federer eller Andy Murray som står på andra sidan nätet kommer den spelaren inte att få det särskilt lätt mot världsettan.

För om det ser ut så här när Novak Djokovic har svårt att fokusera på tennisen, ja då undrar man ju hur en final om (för serbens del) 1,6 miljoner dollar och 1,500 rankningspoäng kommer att te sig…

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB