Startsida / Inlägg

Premier League är tillbaka!

av Ola "Rit-Ola" Andersson

WEEKEND PREVIEW SPLIT:

Efter en omtumlande playoffvecka så är det nu dags att återgå till vardagslunken igen. Inte fy skam det heller då man kan inleda lördagen med en riktig höjdare..

13:45 EVERTON – LIVERPOOL
Det prestigefyllda derbyt på Merseyside inleder den 12:e omgången av Premier League. Ett intressant utgångsläge för båda lagen – seger för Everton innebär att de går upp på samma poäng som Liverpool samtidigt som bortalaget, har möjligheten att passera Arsenal vid vinst och då leda serien. Everton har bara förlorat en match på hela säsongen och är fortfarande obesegrade på Goodison Park med tre vinster och två oavgjorda i bagaget. Men de har spelat oavgjort i sina två senaste matcher (mot Tottenham och Crystal Palace) och inte gjort mål sedan den 26:e oktober. Deras 14 gjorda mål står i stark kontrast till Liverpools 21. Gästernas notoriska målskyttar Daniel Sturridge och Luis Suarez har svarat för åtta var och totalt 16 mål vilket är hela 76 % av lagets offensiva produktion i Premier League den här säsongen. Just Suarez har också en förmåga att leverera mot Everton och har gjort mål i sina två senaste matcher på Goodison. Liverpool har fått en bra start på säsongen men behöver förbättra sitt spel på bortaplan där de endast vunnit två matcher hittills. Kommer här kanske…

Mitt tips: Liverpool vinner till 2,50 gånger insatsen på Betsson.

16:00 ARSENAL – SOUTHAMPTON
Arsenal leder serien efter 11 matcher, två poäng före Liverpool och tre poäng före Southampton på tredje plats. Förlusten mot United innan landslagsuppehållet visade att Arsenal fortfarande går att såra och de ställs nu mot ett av höstens mer intressanta lagbyggen, Southampton. Arsenal har ändå vunnit två av sina tre senaste matcher, inklusive en klar trepoängare hemma mot Liverpool samt borta mot Borussia Dortmund i Champions League. De har vunnit fyra raka matcher på Emirates i Premier League och fem av sina sex senaste. Southampton ligger alltså trea i tabellen, något som får ses som en stor bedrift med tanke på att det är deras blott andra år i den högsta serien. Pochettino har fått ihop laget på ett bra sätt och har en god mix av yngre förmågor och mer rutinerade spelare. De har inte förlorat på åtta raka matcher i Premier League och vunnit fem av de åtta matcherna. De vann senast mot Hull med 4-1. De har imponerat på bortaplan och har sedan vinsten mot Liverpool på Anfield med 0-1 spelat oavgjort mot såväl Stoke som United. Noterbart är att Arsenal inte har förlorat på sina åtta senaste matcher mot Southampton.

Mitt tips: Arsenal vinner till 1,66 gånger insatsen på Betsson.

18:30 WEST HAM – CHELSEA
West Ham mot Chelsea är ett hett Londonderby, i alla fall på läktarna. Hemmalaget har inlett svagt med endast 10 poäng på 11 matcher. De slog Tottenham på White Hart Lane i början av oktober med hela 3-0 men har sedan dess förlorat mot City och Norwich samt spelat oavgjort mot Swansea och Aston Villa. De har saknat Andy Carroll hela hösten på grund av skada. Med bara 9 mål på 11 matcher behöver Sam Allardyce göra något för att inte riskera att falla under nedflyttningsstrecket, något som mycket väl kan bli en verklighet vid poängförlust på lördag. Chelsea såg länge ut att förlora sin andra match i följd i ligan senast mot West Brom men en kontroversiell straff i slutskedet av matchen säkrade en poäng. Veckan innan förlorade de mot Newcastle med 2-0, något som fick Mourinho att ifrågasätta sin egen laguttagning och spelarnas vilja att vinna. De ligger fyra i tabellen inför helgens omgång och är bara fyra poäng efter Arsenal. Deras spel på bortaplan har inte varit alltför imponerande med endast en vinst och fyra gjorda mål på fem matcher. De har också misslyckats med att göra mål i tre av dessa matcher. Fernando Torres väntas vara tillbaka i truppen och kan mycket väl få chansen från start.

Mitt tips: Chelsea vinner till 1,69 gånger insatsen på Betsson.

14:30 MAN CITY – TOTTENHAM
Två lag som förväntas vara med i toppstriden men som inför söndagens match förlorade sina senaste matcher och ligger åtta respektive sjua i tabellen. MCity har trots sin något ojämna säsongsinledning varit omutliga på Etihad Stadium med fem raka vinster på fem matcher och 20 gjorda mål. Sergio Agüero har inlett säsongen lysande med åtta gjorda mål och fem på sina fem senaste matcher i Premier League. På söndag möter de dock ett av ligans absolut bästa försvar. Bara Southampton har släppt in färre mål (fem) än Tottenham (sex) den här säsongen. Tottenhams stora problem hittills och den huvudsakliga anledningen till att de ligger där de ligger i tabellen är deras målskytte. Även om de har spelat bra fotboll med stort bollinnehav och fint kombinationsspel har de inte lyckats konvertera sina chanser. Bara nio mål på 11 matcher talar för ett lag som fortfarande inte riktigt har hittat rätt. De förlorade senast mot Newcastle på White Hart Lane efter en fenomenal insats av bortalagets målvakt, Tim Krul. Sannolikheten att Tottenham ökar på sin målskörd på söndag är relativt liten och det mesta talar för en relativt målsnål match där hemmalaget förmodligen vinner med uddamålet.

Mitt tips: Man City vinner till 1,64 gånger insatsen.

17:00 CARDIFF – MAN UNITED
Cardiff har som nykomlingar haft en brokig säsongsinledning med låga dalar och höga toppar. Vinster mot bland annat City och Swansea gör att laget för tillfället placerar sig på 14:e plats i tabellen. De har bara två poäng ner till nedflyttningsstrecket och många lag är i samma situation vilket gör läget osäkert. De har svarat upp väl på hemmaplan hittills med två vinster och en oavgjord på fem spelade matcher, en formkurva som bör hålla i sig om laget skall fixa ett nytt kontrakt till nästa säsong. De har bara vunnit en av sina fem senaste ligamatcher och förlorade senast mot Aston Villa med 2-0. United har inte haft den bästa säsongsinledningen men svarade sina tvivlare med en komfortabel (och oerhört viktigt) vinst senast mot Arsenal. Den vinsten innebär att de nu ligger femma i tabellen med endast fem poäng upp till Arsenal. De har vunnit tre matcher var på hemma- och bortaplan men har släppt in åtta mål på bortaplan, vilket är mycket för ett lag som vill slåss om ligatiteln. Vinsten mot Arsenal innebär dock att Man Utd inte har förlorat på nio tävlingsmatcher och de har vunnit fem av sina sex senaste, vilket givetvis är en mycket positiv trend. Hur mycket de kommer sakna skadade Michael Carrick återstår att se, men helt klart är det ett avbräck.

Mitt tips: Man United att vinna till 1,63 gånger insatsen.

Lycka till med era spel!

/Ola

 

  • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Fred Balke, Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB