Startsida / Inlägg

När Carola åkte tunnelbana

av tramsfrans

 

Foto: Magnus Wennman
Igår var på många sätt en svår dag för oss i Stockholm. 
Snön yrde över Sofo, AW:s fick ställas in, folk kunde inte ha högklackat och det var omöjligt att få tag på en uber. Det var helt enkelt apokalyptisk stämning. Till och med Carola blev drabbad. Nöjesbladet rapporterar:

”Men att ta sig mellan de olika platserna för sina åtaganden är inte så lätt när Stockholm är begravt i snö.

Taxin som artisten åkte med till repetitionerna för bokreleasen körde nämligen fast i snökaoset. Carola tvingades därför lämna sin sminkväska, kandelaber och sitt stativ i bilen och ta tunnelbanan.

– Det var första gången på 34 år, säger artisten till Expressen.”

Det här tycker jag är det yttersta beviset på att någonting i Sverige har gått sönder. I mitt Sverige så ska ingen behöva lämna en kandelaber i en taxi, för att inte tala om sminkväskor! Jag trodde verkligen att vi hade kommit längre 2016. Systemkollapsen är här nu.

”Den långa tiden har gjort att Carola inte riktigt minns hur kollektivtrafikens system fungerar.

– Jag frågade en tjej framför mig och hon släppte in mig med sitt blå kort. Jag plankade, säger hon till tidningen.”

Jag klandrar inte Carola. Allvarligt talat så är jag förvånad över att hon ens visste att SL-korten är blå. Man pratar mycket om att kollektivtrafiken måste tillgänglighetsanpassas så att funktionshindrade personer kan använda den i större utsträckning, men det känns som att man helt har glömt bort att tänka ur ett kändisperspektiv? Hur ska vi få fler kändisar att åka kollektivt? Här har SL uppenbarligen en utmaning. Expressen skriver såhär:

”Väl på perrongen fick hon fråga en medresenär om vägen. Till slut var hon inne på T-centralen där hennes förläggare på Max Ström förlag kunde komma och möta henne och lotsa henne till eventet.

Ändå har hon åkt en del tunnelbana i sin ungdom.

– Jag saknar det, jag åkte mycket när jag var mellan 10 och 16 år. Jag tog blå, gröna, linje 13, nej röda linjen till Ropsten.”

ÄLSKAR att Carola fick LOTSAS till eventet. Ser framför mig hur hon stod där på T-centralen med pannlampa och nödraket och väntade på att ”Max Ström förlag” skulle komma till undsättning. Förmodligen gick hon ner på knä utanför Pressbyrån och bad en bön. Det måste ha varit precis såhär som Josef och Maria kände när de var tvungna att stanna i Betlehem för att föda Jesusbarnet!

Att Carola inte har koll på tunnelbanelinjerna är inte heller någon överraskning. Ibland när jag ska hem efter en lång dag så vet jag knappt själv vart jag ska, och har man inte åkt kollektivt på 34 år så har man faktiskt annat att tänka på. Till exempel Jesus.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB