Startsida / Inlägg

Kom ur din motivationssvacka!

av Sanna Eriksson

Jag har ju som jag tidigare skrivit haft en motivationsdipp. Den har hållit i sig och jag har känt mig orkeslös under passen.

Jag har dock läst tusen och åter tusen gånger om att alla minsann då och då går igenom perioder av bristande motivation och att det då gäller att hålla i med träningen. Då kommer motivationen så småningom komma tillbaka av sig själv. Men huuuur orkar man det?

Jag har varit med om träningsdippar under tiden jag spelade fotboll, men då har man ju ett lag runt om sig som räknar med en och som stöttar en igenom dessa perioder. Alltid är det någon i laget som är i toppform som kan motivera och engagera en när man behöver det.

Men när man tränar ensam, ingen ser om man fuskar. Ingen ser om man är bra. Ingen räknar med något. Ingen förutom en själv.
Bara en själv. Den lättaste personen att svika. Att vara dum eller fuska för sig själv är så enkelt.
Jag ljuger till och med för mig själv, riktigt bra dessutom. Så bra att jag tror på mig själv. Jag övertalar mig själv att jag inte orkar, att jag är mer värd en kväll i soffan. Att det är det som får mig att må bra.
Känner ni igen känslan?

Då ska jag nu ge dig några tips,
tips som du antagligen hört miljoner gånger förut så det är inga nya eller revolutionerande hemligheter som jag ska avslöja. Det är bara en sanning som jag tror fungerar.

* Bestäm dig för vad du har för mål och var öppen med det, ju fler personer som vet din målsättning desto fler kan stötta dig när det börjar bli motigt och putta på dig i uppförsbackarna.

* Börja nätverka med människor som vill samma sak som du i livet. Känner du ingen likasinnad eller finns de inte nära dig så är internet oändligt och det finns forum för alla. Sök upp dem som har samma målsättning som du och ta stöd i varandra. Ge varandra idéer och feedback. Chansen att lyckas ökar betydligt när du har någon att dela dina framgångar med och som stöttar upp dig i dina motgångar.

* Är det löpning eller träning i allmänhet som är en del av din målsättning, skaffa en PT. Har du möjlighet så är detta ett väldigt bra alternativ. Inte nog med att du då har en människa som regelbundet finns i ditt liv och stöttar dig mentalt, denne har även expertkunskap att dela med sig av. Du kan både lära dig av och luta dig mot din PT. Det är som att ha en förälder som finns där och för dig tills du är redo och mogen nog att stå på egna ben.

* Är du dessutom som jag – en vinnarskalle. Skaffa dig ett mål, anmäl dig till ett lopp eller en tävling. Har du svårt att hitta drivkraften i att bara låta det rulla på för välmåendet så kan det vara bra att få en extra sporre i en tydlig målsättning. Då kan det svida lite extra utan att du ger upp för att du vet att om si eller så lång tid så MÅSTE du prestera.

* BESTÄM DIG. Det är ytterst bara du som bär ansvaret för om du kommer framåt eller inte, ingen kommer att bära målet till dig. Du måste kämpa själv för att komma dit och du måste VILJA!

Jag är nog på väg ur min svacka. Jag har för första gången kämpat mig igenom veckor av ensamträning trots att varje millimeter av min kropp och hjärna stretat emot. Jag har fortsatt att springa även fast ingen har tittat på mig och jag egentligen bara velat spy rätt ut.
Ikväll kände jag för första gången på länge att jag faktiskt längtar efter morgondagens pass.

De senaste veckorna har träningsupplägget sett likadana ut, jag har lyckats slita mig ut ett pass under veckan men sedan gått och dragit på de två sista till helgen kommer och jag inser att
veckan snart är slut och jag bara MÅSTE ut och springa för att hinna med mina tre pass i veckan.
Jag har dessutom tagit alla chanser till att få sällskap i min löpning. Haft någon annan som sprungit vid min sida peppat mig till att fortsätta hela vägen.

Även denna vecka ser ut som mina tidigare, mina två sista pass kommer att ske i följd under veckans två sista dagar. Jag hoppas verkligen att kroppen kommer att kännas precis så energisk som jag tror när väl passet drar igång.

20150415_222914

Sista tipset är att belöna dig själv. Jag belönade mig härom dagen med att köpa nya träningshårband som förutom att fylla en funktion även sprider ett viktigt budskap. Min bästa kompis mamma dog för något år sedan i cancer och alla känner vi säkert någon som drabbats av denna fruktansvärda sjukdom så join the fight against cancer.

You have to fight the fight to have a chance to win it.

Puss och kram
*

  • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Fred Balke, Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB