Startsida / Inlägg

NFL:s hetaste division

av Petter Westin

Det är bara två år sedan 7–9 räckte till slutspel i NFC West. Då var divisionen usel, ett stående skämt i NFL.
Idag, två veckor in i säsongen 2012, är det ingen som skrattar:

San Francisco 49ers (2–0) har inlett med övertygande segrar mot Green Bay och Detroit.

Arizona Cardinals (2–0) stod för en jätteknall när man under dramatiska former slog New England – på bortaplan! – med 20–18. Hur överraskande var det? Tja, 125 000 deltagare (närmare 40 procent) åkte ur ESPN:s Eliminator Challenge för att de hade tippat Patriots som veckans säkraste vinnare. Arizona är ett av ligans osexigaste lag, men har nu vunnit nio av sina elva senaste matcher.

Seattle Seahawks (1–1) följde upp rysarförlusten mot Arizona i premiären med att köra över Dallas, 27–7. Cowboys var rejält uppsnackade efter bortasegern mot Giants och hade tio dagar att förbereda sig för resan till Seattle. Ändå blev man överkörda i det fysiska spelet, och gjorde en rad mentala misstag. Det kommer hända fler gånger på Qwest Field i höst, en av NFL:s mest högljudda arenor.

St. Louis Rams (1–1) åkte på en heartbreaker mot Detroit i första omgången. Igår tog man revansch mot Washington med glödheta Robert Griffin III i spetsen. Rams lär inte ha något med slutspelsstriden att göra. 17 rookies i laget och en snittålder under 26 år bäddar liksom för en del växtvärk. Men jag älskar den ihärdighet nye coachen Jeff Fisher väckt i truppen. Det hjälper också att Sam Bradford ser ut som det forna #1 overall pick han faktiskt är.

…men mest imponeras man ändå av dessa hårda, tuffa 49ers. I en liga där anfallen går i blixtfart och quarterbacks sprider 400-yardsmatcher omkring sig, är det kul att ett riktigt old school-lag kan dominera.
San Fran springer bollen och spelar försvar. NFL-experterna berömmer dem för saker som korrekta tacklingar och rakt, fysiskt spel. Inget onödigt showande, utan bara det rätta valet för att stoppa motståndaren.
Gamle receivern Cris CollinsworthAl Michaels sidekick på Sunday Night Football, och en lysande expertkommentator – likställde Niners defense med klassiska ångvältar som Ravens och Steelers.

***

Satt uppe inatt och såg Atlanta Falcons–Denver Broncos. ESPN gjorde sitt bästa för att hajpa Peyton Mannings återkomst till Monday Night Football, 36-åringen tackade genom att hysta iväg tre interceptions – i första quartern! Men jag skulle inte oroa mig om jag var Broncos-fan. Trots en 4–0-fördel i turnovers behövde Falcons viktiga first downs från Julio Jones och Michael Turner i slutminuterna, för att inte ge Manning chansen till en matchavgörande touchdown.

27–21 till slut för hemmalaget, där jag framför allt imponerades av William Moore. Atlantas 27-årige safety flög runt som rena Polamalu-yrvädret. Han hade åtta tacklingar, en sack, en interception och två försvarade passningar. För åtminstone den här kvällen klarade sig Falcons secondary fint utan stjärn-cornerbacken Brent Grimes, borta året ut.
Kudos också till nye försvarscoachen Mike Nolan, som värvades inför säsongen med uppgiften att lyfta en i ärlighetens namn ganska blek enhet.

Till sist: Det kommer pratas mycket om domare den här veckan.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB