Startsida / Inlägg

5 saker som inte får hända de närmaste tre dagarna

av Carina Bergfeldt

CHARLOTTE. Bank of America Stadium har 73 778 platser.
Men skräcken är stor att presidenten inte fyller arenan under sitt tal på torsdag.
Tomma läktare är bara en av fem saker som absolut inte får hända under demokraternas konvent.

Det spelar ingen roll hur välregisserat ett politiskt konvent är. I Tampa blev det i förra veckan tydligt att vad som helst ändå kan hända.
Som att en orkan ändrar ett minutiöst planerat schema.
Som att en 82-årig Hollywoodskådis börjar prata med en stol.
Som att konkurrenten, Barack Obama, blir den som får mest uppmärksamhet på twitter med sitt kaxiga svar på Eastwoods stoldialog, när Obama la ut en bild på sig själv i presidentstolen och skrev ”Den här platsen är upptagen” och fick tio gånger så många retweets som Mitt Romney.
Den här veckan har turen kommit till demokraterna, som i tre dagar har världens uppmärksamhet från Charlotte, North Carolina. En stat som Obama vann 2008, och som han måste vinna igen.
Men konventet är fullt av minor, och trampar politikerna fel kan det få förödande konsekvenser.
Nyhetssajten Politico har listat fem punkterna som kan – men inte får – gå fel de närmaste dagarna.

Bill Clinton:
Med bara en dag kvar tills den forne presidenten ska hålla ett tal där han stöttar Obama kommer nya avslöjanden om den smutsiga kampen 2008, när demokraternas val stod mellan Hillary Clinton och senatorn från Chicago. Enligt The New Yorker försökte Bill Clinton då övertala Ted Kennedy att stötta hans fru med orden ”För ett par år sedan hade den här killen fått bära våra väskor”. Oron är stor att olämpliga grodor ska hoppa ur Clintons mun.

”Du byggde inte det här”
Den 13 juli stod Obama på en brandstation i Roanoke, Virginia, och höll ett tal om framgång. ”Du byggde inte det här, någon annan byggde det åt dig”, sa Obama och menade att även entreprenörer fått hjälp på traven av någon. Ord han har fått äta upp rejält av företagare. Republikanerna ägnade en hel dag på sitt konvent åt parollen ”Vi byggde det visst” och Obama och kvinnan som först yttrade orden – senatskandidaten Elizabeth Warren – måste båda hålla tungan rätt i mun under sina tal för att inte förvärra situationen.

http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/samhalleochpolitik/article15349021.ab

Occupy Charlotte
I motsats till Romney, som råkade ut för protester i Tampa, så har Obama haft en dialog med antikapitalisterna i Occupyrörelsen. Det hindrar dem dock inte från att vara på plats i Charlotte. I söndags fyllde 800 personer gatorna och risken finns att det blir fler protester som stjäl uppmärksamhet.

Obamas tal

Det finns 73 778 stolar i Bank of America Stadium, men när Obama kickade i gång sin kampanj i Ohio kom bara 14 000 personer till en arena med plats för 18 000. Nu ger demokraterna bort biljetter till vem som än frågar, i ren desperation att Obamas stora tal där han officiellt accepterar att bli demokraternas kandidat ska ske inför tomma läktare, vilket skulle se mycket illa ut i tv.

Egna agendor
Alla delegater, borgmästare, expresidenter och senatorer som talar de närmaste tre dagarna gör det inte av sitt hjärtas godhet. De har en egen agenda. De vill bli valda, omvalda och sedda. Kanske få sitt genombrott, som Obama själv fick på konventet 2004. Risken är stor att många kommer gå från Obamas direktiv, om att talen ska fokusera på medelklassamerika, till egna attacker på Romney, hans förmögenhet eller hans tro. Och en smutskastningskampanj är det sista Obama behöver.

  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB