Startsida / Inlägg

Paul Ryans maratonmyt

av Carina Bergfeldt

CHARLOTTE. Minns ni när Lars Ohly sa att han spelat fotboll mot legenden Nacka Skoglund?
Well, nu är det dags igen. 
Paul Ryan tvingas krypa till korset efter att hans berättelse om sin maratonhistoria inte riktigt stämmer.

När ens egen dator har blivit stulen och det – minst sagt – blir lite svårare att jobba hjälper kollegorna på Aftonbladet till att surfa runt.
Min kollega Emil KarlssonSportbladet sniffade upp den här pikanta historien.

Det var för lite mer än en vecka sedan som Paul Ryan snicksnackade på telefon med den konservative pratshowvärden Hugh Hewitt, när pratet kommer in på att springa maraton.
– Jag skadade en disk när jag var yngre, så jag springer inte maror längre. (Han använde pluralformen, ”marathons” på engelska.)
”Jag måste fråga”, säger radiovärden, ”vad var din bästa tid?” varpå Ryan säger att han inte minns exakt.
– Men det var under tre timmar. Något högt tal på två. Två timmar och femtio-nånting.
”Holy smokes” svarar Hewitt varpå Ryan konstaterar att han ”var väldigt snabb när han var ung”.

Tidningen Runners world blev naturligtvis mycket intresserade av att skriva om detta och började titta på Ryans imponerande rekord. Men de hittade inga succétider för vicepresidentkandidaten. Det visar sig att det enda maraton han sprungit är Grandma’s Marathon i Duluth, Minnesota. Det sprang han 1990, när han var 20 år gammal, och han sprang över mållinjen efter 4 timmar, 1 minut och 25 sekunder.

Paul Ryans talesperson Brendan Buck har nu släppt ett pressmeddelande där Ryan hälsar att ”Loppet var för över 20 år sedan” och att hans bror, som sprang Boston Maraton förra året, ”har retat honom rejält över en middag” för att han mindes fel.

Pressmeddelandet säger dock ingenting om varför Paul Ryan använde plural när han pratade om alla lopp han sprungit heller.

PS. Om ni minns några andra roliga historier som har att göra med politik och sport-lögner får ni gärna tipsa mig.
… Och i natt kom Peter Kadhammar och Urban Andersson hit till Charlotte och hade med en ny dator till mig. Lyckan i att slippa sitta och klistra in varje å, ä och ö är obeskrivlig.