Startsida / Inlägg

Och nattens vinnare var…

av Carina Bergfeldt

HEMPSTEAD. Barack Obama behövde göra en upphämtning i klass med svenska fotbollslandslagets.
Han lyckades.
– Mitt Romney har inte en femstegsplan, han har en enstegsplan… att göra det bättre för de rika, sa presidenten. 

Han har kallat sig själv ”killen som är bra i fjärde perioden”.
Och med bara tre veckor kvar till valet är det inte mycket tid kvar att imponera väljarna på.
När president Obama klev upp på scenen på Hofstra University i natt gjorde han det med en närmast omöjlig uppgift.

  • Han skulle vara presidentlik – utan att vara tråkig.
  • Han skulle gå till attack – men inte verka desperat.
  • Och han skulle visa USA en gång för alla varför han borde bli omvald.

– Guvernören har ingen plan. Ingenting att visa upp. Det enda vi vet är att han vill sparka Big Bird och dra in bidragen för Planned Parenthood (en amerikansk organisation liknande RFSU), sa Obama, innan han nämnde i förbifarten hur lite skatt Mitt Romney betalar och sedan fortsatte kritisera hans ekonomiska plan.
– Guvernör Romney var en väldigt framgångsrik investerare. Men guvernören, om någon kom till dig och sa att ”jag har en jättebra plan och jag vill göra av med 7 eller 8 biljoner dollar, men jag vill inte berätta förrän efter valet hur vi ska bekosta det…  Du hade aldrig gått med på ett sådant lurendrejeri och det gör inte det amerikanska folket heller.

Nattens debatt var avgörande för presidenten, som efter fiaskot i Denver för två veckor sedan tappade så mycket som sju procent av rösterna i en av de viktigaste delstaterna, Florida.
Han passade nu även på att göra det så många förväntade sig att ha skulle göra under den första debatten: kritisera Mitt Romney för hans kommentar om de 47 procenten.
– När han bakom stängda dörrar sa att 47 procent av befolkningen ser sig själva som offer som vägrar ta personligt ansvar… tänk på vilka han pratade om: människor på socialbidrag som har jobbat hela sina liv, krigsveteraner som har offrat sig för det här landet, studenter som kämpar för att uppfylla inte bara sina egna, utan det här landets drömmar, och soldater, som kämpar varje dag utomlands för att vi ska vara trygga, sa han.

Även bland kvinnor – som är ett av hans viktigaste vapen i valkampen – tappade han poäng genom att verka slö och ointresserad.
Poäng som han kämpade hårt för att få tillbaka i natt.
När ämnen som preventivmedel och lika lön kom upp poängterade Obama vid flera tillfällen att det ”inte var kvinnofrågor, utan frågor för hela landet”.
– Kvinnor blir allt oftare familjeförsörjare i dag och det här är något vi måste slåss för. När guvernör Romney fick frågan om lika lön för lika arbete svarade han ”låt mig återkomma”. Det är inte vad vi behöver i det här landet, sa presidenten.

När Mitt Romney sedan fick sina två minuter att prata om kvinnor sa han bland annat att det var ”viktigt för honom att ge kvinnor flexibla arbetstider om de ville kunna vara hemma och laga mat åt sina familjer”.
Något som fick Aftonbladets läsare att reagera starkt.
Kvinnofrågan är en stor svaghet för Romney, hela hans svar är dränkt i fördomar. Man måste vara mer flexibel mot kvinnor… de tar hand om barnen?” skriver signaturen Marcus.
På kvinnofrågan lät Romney väldigt nedlåtande gällande kvinnor. Att han kände sig stolt för att han anlitat kvinnor. Tycker han lyckas skjuta sig i foten på egen hand” skriver Hirad.
Fy f-n vad gammaldags Romney är”, tycker Anna.

Och det var just med kvinnorna som Mitt Romney gick bet även i USA.
När amerikanska CBS bara minuter efter debatten ringde runt till 500 väljare som ännu inte bestämt sig så var en sak tydlig: Obama var återigen kvinnornas favorit.
Hela 41 procent av kvinnorna ansåg att Obama vann, jämfört mot 27 procent som svarade Romney.
Av alla tillfrågade totalt ansåg 37 procent att Obama vann debatten. 30 procent svarade Romney. 33 procent sa att det var lika. Liknande resultat kom från CNN, 46 mot 39 procent, att jämföra med förra gången, när 67 procent utnämnde Romney till segrare medan bara 25 procent tyckte att Obama vann.

I mediacentret gick diverse demokrater efter debatten runt och pratade med alla som ville lyssna om sin ledares förträfflighet. De var till och med så ivriga att de kom i flock tio minuter innan debatten ens var över. En av dem var senatorn och före detta presidentkandidaten John Kerry, som i fyra dygn övat debatt med Obama. Han hyllade presidentens insats i natt och gav Romney några verbala kängor.

Men det tydligaste tecknet på seger kom från presidenten själv.
Efter debatten i Denver försvann han ut genom dörren bara sekunder efter att kamerorna slocknade utan att prata med någon.
Tidigt i morse gick Obama runt inne i lokalen och gjorde high-fives, skakade hand och skrev autografer i över halvtimme innan han lämnade lokalen långt efter tidsschemat.
Då var Mitt Romney borta sedan länge.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB