Startsida / Inlägg

Gästbloggare: ”12 lopp på 12 månader – 12 chanser att fira!”

av Wellness redaktion

Det är många som är sugna på att dela med sig av sina tankar om veckan – läs Ylvas berättelse!

margaretabsandeback140425_MBS3269

Mitt namn är Ylva och jag är en av deltagarna på Aftonbladet Wellnessresa här i Portugal, april 2014. Fick chansen att gästblogga och jag tar gärna den chansen!

Jag tycker om tydliga träningsmål som är utmanande, roliga, möjliga att uppnå och värda att fira.

Ett av mina mål för 2014 är att springa tolv lopp på tolv månader; WinterRun, Premiärmilen, SpringCross, Kungsholmen Runt, Vårruset, Stockholm Marathon, Blodomloppet, Tjejmilen, Fjällhalvmaraton, Midnattsloppet, Lidingöloppet och Tunnel Run. Ett mål som ger chans till tolv firanden och som bidrar till att hålla träningsmotivationen uppe under lång tid.

Lopp för mig är joggningens och löpningens folkfest. Med nummerlapp på magen blir du framhejad av publik och medtävlare. Du blir peppad att klara av nya stordåd, om det så är att slå ett rekord eller att för första gången ta dig runt en uppmätt bana. Med musik, publikstöd och happenings längs vägen kan du ta din löpning till en högre nivå och får chans att njuta av uppmärksamhet och stunden. Du får stå med darriga ben på startlinjen och känna nervositet. Du får gå i mål med uppsträckta, stolta armar och du får guldmedalj, banan och sportdryck och kan njuta av känslan av att ha presterat! Att delta i lopp att våga göra löpning till en lagsport; du blir lika trött och lika nöjd som tusentals andra idrottare. Du får känna trötthet och utmattning och får en chans till välförtjänt firande och vila. 

Stockholm Marathon är det lopp i år som jag ser fram emot och fruktar mest. Länge har sträckan 4,2 mil känts som en omöjlighet för mig att jogga eller ens promenera. Jag har lite olika långa ben, lite svag coremuskulatur, ganska kort löpsteg och är inte någon jättetalang när det gäller idrott och rörlighet. Men ingenting är omöjligt och genom att springa lite längre, lite oftare och ibland lite långsammare (!) har jag insett att även den distansen kan vara genomförbar.

Uppladdningen inför maraton och de övriga loppen innebär för mig regelbunden effektiv träning utan särskilt stor tidsåtgång. Varje vecka blir det kortare lunchjogg med kollegor på onsdagen, basketträning eller kvalitetspass/intervallöpning på torsdagen, långdistanslöpning och lite styrkeövningar hemma på helgen. Däremellan sysslar jag med jobb, mat, umgänge, vila och allt annat som är roligt, viktigt eller måsten.

Till vardags tar träningen alltså inte så mycket av min tid. Men inför de kommande loppen ville jag vika en hel vecka åt fokuserad träning, lära mig mer och få extra motivation och inspiration. Wellnessresan med Aftonbladet och Springtime Travel är den chansen och hittills är jag mer än nöjd. Knappt tvåhundra glada och intressanta människor från Sveriges alla hörn är på plats i Portugal för att leva och semestra enligt den magiska triangeln TRÄNING-KOST-VILA. Jag är en av dem.

Vi yogar, går stavgång eller springer på morgnarna – äter hotellfrukost – tränar styrka, kampsport eller funktionell rörlighet – äter lunch på stranden – dansar, springer eller går stavgång – äter middag på hotellet – lyssnar på intressanta föreläsningar kring kost, träning och hälsa – och umgås, solar samt sover.

Många reser ensamma, en del reser i par, en del reser i grupp… Men tillsammans är vi ett sällskap som har roligt, kopplar av, rör på oss så mycket eller så lite vi vill och lär oss mer om fysik och träning. Ledarna är bra, maten är näringsrik, hungern är stor och aktiviteten är hög! Vi har bland annat varit i bergen och rört oss i underbar grönskande miljö med en härlig grupp människor; stavgångare, löpare, vandrare. Allt i en salig röra med bra ledare, färgglada kläder och givetvis världens godaste glass efteråt!

Jag känner mig upplyft och laddad av den energi som jag hittills har fått under Wellnessresan. Den energin tillsammans med min tidigare uppladdning och träning gör att jag är säker på att jag kommer att klara av mina tolv lopp och däribland även Stockholm Marathon.

Låt oss fira redan nu! Klapp på axeln och ”well done”. Är det något jag har lärt mig så är det att det aldrig är fel att ta ut glädjen i förskott… Det värsta som kan hända är att man har varit glad i onödan. Glad tolv gånger i onödan!

Tjing!/Ylva
Foto: Margareta Bloom Sandebäck

  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB