Grapefruktens dag!
avEfter fettisdagen nu i veckan kommer ännu en dag att fira något ätbart (och betydligt nyttigare!) nämligen grapefrukten. Med anledning av detta gjorde Florida Department of Citrus en undersökning om våra frukostvanor och det visar sig faktiskt att vi svenskar är rätt så duktiga på att äta bra frukostar. Grovt bröd med pålägg är den absolut vanligaste frukostvarianten i Sverige, hälften av oss äter det på morgonen. Näst vanligaste är ”Fil och yoghurt” följt av ”vitt bröd med pålägg”, ”Gröt” och ”Frukt”.
Att lägga till en halv grapefrukt ger faktiskt hela dagsbehovet C-vitamin, och hjälper kroppen att ta upp järnet i maten.
Grapefrukten har också en del intressanta egenskaper som påverkar fettförbränningen. I en studie från 2004 fick en grupp personer äta en halv grapefrukt före varje måltid tre gånger om dagen, medan en annan drack ett glas grapefruktjuice före varje måltid. En tredje grupp åt ingen grapefrukt alls.
Efter 12 veckor hade den första gruppen förlorat 1.6 kg utan att göra några andra förändingar i sin kost. De som hade druckit grapefruktjuice gick i genomsnitt ner 1.5 kg. Medan de som inte alls hade ätit grapefrukt alls hade samma vikt. Enligt fforskarna så beror viktminskningen på att ämnen i frukten sänker insulinnivåera i kroppen.