Startsida / Inlägg

Äta rent – en liten guide

av Julia Fors

Det är en ny vecka igen och som vanligt på måndagar tänkte jag skriva ett lite längre inlägg. Som ni kanske märkt så skriver jag ofta om fördelen av att äta så ren mat som möjligt.  Men vad är egentligen ren mat? det tänkte jag förklara nu;

Ren mat handlar om att i första hand välja så fina naturliga råvaror som möjligt. Tänk kött, fisk, ägg, grönsaker, fullkornsbröd, havregryn, mjölk och yoghurt. Ju färre och naturligare ingredienser produkten innehåller, desto bättre är det eftersom kroppen slipper lägga massa energi på att processa kemikalier och konserveringsmedel. Naturliga livsmedel är också fulla av vitaminer, mineraler, naturligt socker och nyttiga fetter vilket ger dig maximal energi och mättnad.

Jämför tex kycklingnuggets med ett kycklingbröst (det rena valet!). Kyckling nuggetsen består bara av 52 % kycklingkött och en coctail av e-ämnen, socker, och modifierad stärkelse och 14 gram fett. Ett kycklingbröst å andra sidan innehåller ca 1,5 gram fett, flera nyttiga mineraler och b-vitaminer och hela 21 gram protein som mättar kroppen, reparerar och bygger upp muskelmassan och ökar din förbränning.

När du ger du din kropp riktig mat som kommunicerar direkt med din kropps dna kommer också varenda enzym, näringsämne och mineral att hamna någonstans i kroppen där den gör nytta. Tillskillnad från högprocessade livsmedel som är fulla med socker, kemikalier och transfetter och innehåller väldigt lite näring vilket gör att du blir trött och energilös och får dålig mättnad. Tänk på skillnaden du kan känna i din energi efter några timmar när du äter frosties eller vita rostmackor med marmelad till frukost jämfört med en skål gröt med bär och mjölk och ett ägg, eller en omelett.

Som jag skrivit tidigare så tycker jag aldrig att man ska utesluta något ur sin kost. Det finns definitivt plats för de där mindre bra valen också. Jag lever ju efter 80/ 20% tänket. Men jag har själv upptäckt att ju mer riktig och näringsrik mat som jag äter desto mindre artificiell och tom-energi-mat blir jag sugen på.

 

  • Tjänstgörande redaktör: Elin Wieslander, Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB