Startsida / Inlägg

Veckans frågor; kokos

av Julia Fors
coconut-r2

Hej! Jag undrar tre saker… !. 1. varför är kokosvatten så bra? 2. varför ska man byta ut sin vanliga mjölk till mandemjölk? 3. när man ska köpa kokosolja, finn det flytande och fast då eller hur är det? Vilka ska man steka i och använda i pannkakor etc? Tack!!! 🙂 Fanny

Hej Fanny! 1 Kokosvattnet är naturligt rikt på massa näringsämnen som tex kalcium, fosfor, natrium och kalium och mineraler som zink, selen, jod, magnesium och B-vitaminer. Elektrolyten kalium hjälper framförallt till att hålla vattentrycket i cellerna vilket gör att det är väldigt bra för att återfukta kroppen naturligt. Vattnet innehåller också laurinsyra, ett  antibakteriellt ämne som finns naturligt i bröstmjölk och stärker immunförsvaret.

Skärmavbild 2013-05-07 kl. 20.31.48

2 Man behöver inte byta ut sin vanliga mjölk mot mandelmjölk! Jag dricker både och. Om man är laktosintolerant kan det såklart vara ett smart val. Jag gillar framförallt den söta smaken på mandelmjölk och har den därför ibland till gröt eller smoothies. Skärmavbild 2013-05-07 kl. 20.34.58

3 Jag skulle rekommendera att köpa en kallpressad kokosolja på burk. Jag tycker cocosa har bra produkter. Det finns både sådan som smakar kokos och sådan utan smak. Jag brukar använda den med kokossmak till desserter eller när jag steker pannkakor och den utan smak när jag steker grönsaker, kyckling osv. Men det är ju en smaksak!

soma-cocosa-extra-virgin-coconut-oil-eko-500-mlJag måste fråga något jag undrat över en tid. Är kokosolja verkligen bra? Jobbar som au pair i Australien och i min familj steker vi bara i kokosolja. Jag har funderat lite över vad det är som egentligen är fördelarna med att steka i kokosolja. Tack för en inspirerande blogg! Sofie

Hej Sofie, jag tycker att kokosoljan är bra att steka i. Framförallt eftersom den tål att hettas upp på hög värme utan att den blir skadlig för oss. När man tex steker hett i olivolja och andra växtoljor kan de förvandlas till ”funny fats” alltså förstörda fetter som tappar sina nyttiga egenskaper.  Därmed inte sagt att du bara ska använda kokosfett, olivolja är en fantastiskt bra och nyttigt fettkälla, men den är bättre att använda om du inte steker på väldigt hög värme.

Skärmavbild 2013-05-07 kl. 20.44.16
  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Jenny Åsell, Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB