Wesslau rena väggen

av Mats

Det var väl den stora anledningen till att HV seglade iväg ytterligare i toppen av tabellen efter klara 5-0 mot Linköping i Cloetta Center i kväll.
Han var magnifik.
Och som med alla stora målvakter, så skapar han ett lugn och självförtroende i hela laget.
Det bidrog till att det här aldrig blev någon match egentligen.
HV satte sina chanser och efter första perioden stod det 2-0 och efter det fick Linköping aldrig kontakt.
Nu hade östgötarna några riktiga superlägen.
Men Wesslau gjorde de avgörande räddningarna och Linköping fick aldrig den energi de behövde.
Men HV imponerar.
Elitseriens mest kompletta lag, som även håller för några tunga skador.
• • •
Tråkigt att se Linköpings succémålvakt Christian Engstrand köras ut på bår.
Jag hoppas att det bara är det uttänjda ledband den första prognosen pekade på.
LHC behöver Engstrand, även om Andreas Andersson absolut inte gjorde bort sig då han kom in.
Även om han skulle ha tagit Sebastian Strandbergs 5-0 naturligtvis.
• • •
Imponerande publiksiffra i Cloetta Center – 8 017.
Säsongens överlägset bästa.
• • •
Annars verkar det ha varit fler målvakter som spelade bra den här kvällen.
I matchen Timrå-Luleå höll båda målvakterna nollan under ordinarie tid.
Bellissimo var bellissimo i Timrås mål och Luelås David Rautio verkar vara inne i ett stim.
Han har elitseriens bästa räddningsprocent just nu.
Alexander Salak – uttagen till det tjeckiska landslaget i Karjala Cup – firade med att hålla nolla mot Modo i Fjällräven Center.
En märklig match där den som kom för sent och gick för tidigt missade båda målen.
Marcus Paulsson gjorde 1-0 för Färjestad redan efter 36 sekunder och 2-0 (Martin Röymark) kom i tom kasse och med 41 sekunder kvar att spela.
Däremellan hann Modo med att skjuta 28 skott på mål och 38 (!) utanför.
Totalt 66 skott alltså.
• • •
Bottenlagen fortsätter att knapra poäng och det tror jag är väldigt viktigt för andra halvan av säsongen.
Rögle var nära en ny trepoängare mot Brynäs, då Johan Harju kvitterade till 4-4 med dryga minuten kvar.
Tufft för skåningarna, där nya finländaren Juhamatti Aaltonen verkar kommit igång efter en trög start. Tre assist mot Brynäs varav det sista till Daniel Sondells avgörande 5-4 i sudden.
Det är nog för tidigt att räkna bort skåningarna.

• Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen