Botten, Örebro

av Mats

HV71 och Färjestad vinner och Örebro bara fortsätter att förlora.
Kvällens 0-5 gör att närkingarna är sist i tabellen nu.
HV71 hemmaslog Luleå med 3-2 och kunde lämna sistaplatsen för första gången på en evighet.
Örebro är ny jumbo och har förvandlats till en askhög efter den blixtrande starten på säsongen.
Det är över en månad sedan nykomlingarna vann en SHL-match senast.
Den 10 oktober slog man Brynäs hemma med 3-2 efter sudden.
Sedan dess har det blivit tio raka förluster, varav fyra på övertid och straffar.
Resultatet?
Botten är nådd.
I kväll var man med i halva matchen och ledde skotten borta mot Skellefteå med 21-18 efter två perioder.
Men västerbottningarna exploderade och gjorde fyra mål på lite drygt sex minuter andra halvan av andra perioden.
Då avslöjade de Örebros svaghet.
Målvaktsspelet.
Laget läcker som ett såll.
De är uppe i 14 insläppta mål nu bara på de tre senaste matcherna.
Nu blev Tim Sandberg utbytt efter andra perioden och Henrik Lundberg kom in.
Jag trodde att Örebro skulle värva en ny målvakt under landslagsuppehållet för att avlasta Sandberg och kanske låna ut Lundberg.
Men det skedde aldrig.
Samtidigt är det inte lätt att hitta bra målvakter i det här skedet av säsongen.
Men något måste hända. Snart.
• • •
Linköping är ett annat lag som luften pyst ur.
Det blev femte raka förlusten mot Färjestad (2-5) och det har bara blivit en av 15 möjliga poäng på de matcherna.
Det gör att även östgötarna blivit indragna i bottenstriden.
Luleå är också inne i en svacka, men kan lättare förklaras då lagets båda bästa backar varit skadade.
Janne Sandström gjorde comeback mot HV, men Jonas Fransson saknas fortfarande något oerhört.
• • •
Backen Patrik Hersleys högerbössa har räddat Leksand mer än en gång.
I kväll avgjorde hans kanon mötet med AIK.
Det enda mål som gjordes i matchen.
Och Oscar Alsenfelt visade än en gång vad en bra målvakt betyder.
• • •
Och vilken målexplosion av Färjestad som hade gjort minst mål i SHL inför kvällens omgång.
Färjestad hade snittat 2,15 mål framåt på de tidigare 20 matcherna.
Ny blev det drygt det dubbla hemma mot Linköping.
Och två mål av Per Åslund. Han dubblade sin målskörd, efter att kanske varit största målsumparen i hela SHL tidigare.