Stjärnorna klev fram

av Mats

MALMÖ. Sverige slår Slovakien lättare än jag vågat tro – 6-0 – och jag sitter fortfarande och ler åt nästan alla de svenska målen.
Elias Lindholms blixtsnabba U-sväng framför mål som grundlurade Richard Sabol i det slovakiska målet och gav 2-0 till Sverige.
Eller Filip Forsbergs 3-0, då han klappade in ett stenhårt slagskott i närmsta krysset i andra perioden. Eller hans 5-0 i andra krysset på andra sidan isen i den tredje.
Klassmål av klasspelare.
NHL-lånet Forsberg som alltid verkar vara med på ett hörn när svenskarna gör mål. Han hade även två assist och är nu uppe på elva poäng (3+8) i JVM:s poängliga, samma som ledande kanadensaren Anthony Mantha, som gjort fler mål (5).
De här två kommer att vara Sveriges viktigaste spelare i semifinalen mot Ryssland tillsammans med målvakten Oscar Dansk.
Nu visade de två anfallarna upp de kvaliteter som gjort att de redan spelar i NHL.
Men samtidigt är de inte ensamma om att glänsa i det här svenska laget.
Luleås Lucas Wallmark gjorde både sitt första och andra mål i turneringen med sitt förlösande 1-0 och sedan 4-0.
Hans 1-0 var för övrigt också mumma för en hockeysjäl.
Han fick fritt fram sedan två slovaker krockat i egen zon, men avslutade grandiost med en snabb dragning ut på forehandsidan och sedan en lika blixtsnabb lyftning i nättaket.
Det målet var nog viktigare än många tror så här efteråt. Fram till dess (11.58 av första perioden) hade slovakerna skapat oroande mycket framåt och svenskarna såg aningen nervösa ut.
Men efter 1-0 fanns ingen återvändo.
Slovakerna sjönk ihop lika mycket som Sverige växte.
Och Nick Sörensen vill jag också lyfta fram. Han har växt hela den här turneringen. En tuff spelare med attityd som går rakt på mål och som bäddade för Wallmarks 4-0.
Samma sak med Jacob de la Rose.
Urstark.
Nu är inte Slovakien något Ryssland men jag gillade vad jag såg, även om det blev lite väl lekfullt efter 4-0.
Det var det perfekta genrepet inför semifinalen mot ryssarna på lördag.
Oscar Dansk höll sin första nolla och stjärnorna klev fram.