Kukans sjuka kväll

av Mats

VÄXJÖ. Jag har knappt hämtat mig än från dramatiken här i Växjö i kväll, då Luleå lyckades vinna med 4-3 i sudden.
Och som alla draman hade matchen en klar huvudrollsinnehavare.
Luleås back Dean Kukan som var syndabock och hjälte i samma person.
Schweizaren som gjorde 3-0 efter 4.17 i tredje perioden, ett mål jag var övertygad om skulle stänga den här matchen.
Men efter två snabba Växjö-mål i power play, var Luleå plötsligt nere i brygga och med drygt två minuter kvar misslyckades samma Kukan med en rensning i egen zon.
Pucken gick rakt i gapet på Växjös Alexander Johansson som kunde slå in kvitteringen 3-3 och ordna en osannolik förlängning.
Och så en förlängning som Växjö dominerade totalt, innan – ja, ni vet vem – stack i väg på en offensiv utflykt, rundade Växjös mål och skickade iväg en perfekt passning till Niklas Olausson.
Och 4-3 Luleå och plötsligt 1-2 i matcher istället för de 0-3 alla räknade med skulle bli resultatet efter Växjös upphämtning.
• • •
Det heter ju att det svänger i hockey, men som den här matchen svängde var det inget för fans med hjärtbesvär.
En match med två olika ansikten.
Fram till Dean Kukans 3-0 såg det ut som ”gamla” Luleå var tillbaka.
Så långt hade laget gjort en hundraprocentig arbetsinsats, varit kompakta i egen zon och David Rautio hade storspelat i målet. Lägg till en Per Ledin som retade upp både Växjöspelarna och publik och en stjärna som levererade.
Norrbottningarna såg normala ut igen.
Linus Klasens 2-0 var precis ett sådant där mål man väntar sig av ett spelgeni, då han bröt in på mål från vänster, gjorde en låååång dragning och la in pucken i tom kasse vid Teemu Lassilas högra stolpe.
Balsam för en hockeysjäl.
Och så Kukans 3-0 i början av den tredje.
Då trodde jag matchen var över.
Det var den inte.
• • •
Bäst på isen var Linus Klasen. Oj, vad han krigade.
• • •
Den här kvartsfinalserien har mest handlat om Luleå.
Mest därför att de startade så uselt i första matchen här i Växjö.
Norrbottningarna spelade virrigare än jag sett dem göra på flera år.
Det slutade 0-4.
I andra matchen var de ikapp, vann skotten med 34-20 och ingen hade protesterat om Luleå vunnit den match som slutade 2-3 i tisdags.
Men här i Växjö i kväll lyckades Luleå äntligen vinna till slut.
De hade marginalerna med sig.
En tydlig trend, som Växjö nu måste bryta.
Nu var det Växjö som såg ostrukturerade ut, tog flera korkade utvisningar och hade en målvakt i Teemu Lassila som spred returer omkring sig.
Först i tredje perioden kom de igång och det räckte inte den här kvällen.