Klasskillnad är bara förnamnet

av Mats

SKELLEFTEÅ. Jag visste att det var klasskillnad mellan de här lagen redan från början.
Men inte att den var så stor.
Skellefteå kom ut och tog kål på den här matchen redan i första perioden och Färjestad kan aldrig ha blivit så utspelade någonsin i en enskild period i ett slutspel.
Jag kände vinddraget ända upp på läktaren när västerbottningarna snurrade runt och åkte åttor runt värmlänningarna.
Det var som att ställa en Ferrari mot en gamma traktor i ett streetrace,
Det stod 2-0 redan efter knappa elva minuter, sedan Jimmie Ericsson krutat in 1-0 i Skellefteås första power play efter 6.53 och Jocke Lindström stött in 2-0 framför mål, perfekt framspelad av Oscar Möller.
När perioden var över kunde det ha stått 5-0 och då överdriver jag inte.
Så många kvalificerade målchanser skapade Skellefteå när de rivstartade den här matchen.
Och det hela var avgjort redan efter tjugo spelade minuter.
Det blev ingen nionde rak bortaseger för Färjestad.
I stället sitter jag här efteråt och undrar hur de ska kunna vinna hemma, där de ”bara” tagit två segrar hittills i detta slutspel.
Leif Carlsson är en duktig coach, men han kan inte trolla.
Det känns som om ingen taktik i världen kan stoppa detta Skellefteå, denna maskin där alla kuggar i varandra och allt i en fart som värmlänningarna inte är i närheten av.
De kunde trycka fast både Brynäs och Växjö längs sargerna, men i den här första finalmatchen fick de inte den tiden.
Nu lyfte Färjestad upp spelet i de två sista perioderna, när de hade hämtat sig efter chocken från den första.
Sedan om det berodde på att Skellefteå spelade på sin ledning eller inte ska jag låta vara osagt. Men det var troligen en kombination.
• • •
Dessutom:
Hur ska Färjestad kunna vinna utan ett fungerande power play eller box play?
De fick fem chanser i numerärt överläge i den här matchen, men skapade i stort sett inget mer än halvchanser.
Det var lika dåligt som det varit under hela slutspelet.
Skellefteå fick två power play – och gjorde två mål.
Laget med slutspelets överlägset bästa power play.
Den här kvällen var de hundraprocentiga.
• • •
Sedan kan man ju undra hur det spelförande laget (Skellefteå), kan få dubbelt så många utvisningar som det försvarande och mer destruktiva.
Färjestad gynnades naturligtvis mest av den nivå Marcus Vinnerborg och Christer Lärking la i den här matchen. Hakningar och holding i massor.
• • •
Lite gurgel blev det också några gånger, men det blev inget allvarligt av det hela.
Men jag tror det såtts ett frö till att någon av de här matcherna kan urarta.
Domarna har ett stort ansvar där.
• • •
Det blev 3-0 till slut och det var aldrig något snack.
Kassaskåpssäkert som man säger.
Och Leif Carlsson har massor att fundera över inför torsdagens retur i Karlstad. Hur ska han hitta en väg att stoppa Skellefteå?
Jag kan inte se någon efter den här första matchen, men vet samtidigt att större under har skett.
Men just nu talar allt för att Skellefteå vinner det här i fyra raka.