Leksands makalösa måltorka

av Mats

LEKSAND. Måltorkan fortsätter bara för Leksand.
Efter ett mål per match i de tre inledande omgångarna, blev det inte ett enda hemma mot Skellefteå i en match som slutade 0-2 till slut.
Nu har de ett målsnitt på 0.25 mål på de tolv perioder laget spelat och de ligger kvar på sistaplatsen utan en enda poäng.
Jag vill inte kalla det kris, men jag vill kalla det sämsta möjliga start.
Leksands stora problem i fjol var ju målskyttet, där deras 118 mål framåt på 55 matcher var sämst i hela SHL.
Då blev det ändå succé och en sjundeplats för nykomlingen, men mest tack vara ett mycket stabilt försvarsspel och en suverän målvakt i Oscar Alsenfelt.
Sportchefen Tommy Salo har lagt ner massor av pengar för att värva målskyttar till den här säsongen, men hittills har de inte varit några hot framåt.
Bröderna Connolly (Jack och Chris) har varit mer eller mindre osynliga och har inte gjort en poäng så här långt.
Det är Leksands finländare som varit det enda hotet framåt och Veli-Matti Savinainen var nära i dag med ett rungande skott i stolpen.
Det var Leksands bästa målchans.
Jag kan också tycka att dagens Leksand är lite bekväma. Det är inte många som vill sticka in nosen framför mål.
I en av periodpauserna intervjuades gamle legendaren Christer Abris som tog upp just det ämnet, i vad som lät som ett brandtal. Nu var ljudkvaliteten inte den bästa, så jag hörde väl ungefär hälften av vad Abris sa. Men det stod helt klart att han var irriterad över att ingen därute på isen var villig att offra en hörntand.
• • •
Lite kris är det nog ändå i Leksand just nu.
Speciellt sättet man förlorar matcherna på. Tre av de spelade förlustmatcherna har alla avgjorts i tredje perioderna. Mot Brynäs blev det 1-3 i sista perioden, i premiären mot Färjestad 0-2 (som vände matchen) och nu idag 0-2 efter 0-0 i de två första perioderna.
Laget faller ihop på ett oroväckande sätt och frustrerade tar korkade utvisningar och felbeslut som när Leksand hade sex man på isen och drog på sig ännu en utvisning då de borde jagat kvittering. Det var för övrigt efter det helt onödiga lagstraffet som Tim Heed avgjorde med sin rökare från blå i Skellefteås numerära överläge.
Det här är en mardrömsstart för ett lag som överraskade och blev sjua som nykomlingar i fjol.
Då hade de åtta poäng efter fyra matcher.
Nu har de noll.
Och larmklockorna har redan börjat ringa över Siljan.
• • •
I Skellefteå däremot börjar väl fansen redan drömma om ett nytt SM-guld. Mot alla odds.
Det här var lagets tredje raka seger och även om den inte var vacker, som kom den efter en felfri arbetsinsats.