Två nya hjältar

av Mats

LULEÅ. SHL-premiären är avklarad och den födde två nya hjältar.
Luleås Daniel Zaar som avgjorde med en läcker straff och Skellefteås Pär Lindholm som gjorde Skellefteås båda mål.
Precis det jag ville se.
Nytt blod i ett åderlåtet SHL.
Det var inte världens bästa hockeymatch, men hårt slit och fysiskt spel gjorde att jag i alla fall gick hem hyfsat nöjd med den här premiären.
Det var ganska logiskt med 2-2 efter full tid. Skotten blev 23-23 efter tre perioder och båda lagen hade flera chanser att avgöra. Men dålig skärpa och bra målvaktsspel gjorde att den här matchen gick till straffar.
Där avgjorde Luleås nyförvärv Daniel Zaar, med en snygg dragning och ett snabbt backhandslyft som ställde Markus Svensson.
Samme Zaar som bränt ett friläge i slutet av tredje perioden och som prickade stolpen i sin första straff.
Han hade tjänat ihop till det där straffmålet.
• • •
Jag har inte sett många nämna 22-åriga hemvändaren Pär Lindholm som säsongens stjärnskott.
Det kanske han inte blir heller, men det kunde knappast ha börjat bättre med hans två första SHL-mål någonsin.
Det var nära att han gjort fler också.
Han högg på allt och han kunde blivit stor matchhjälte då han var helt fri framför Daniel Larsson i tredje perioden och slog till på en retur. Men då gjorde Larssons matchens räddning och nöp pucken.
Pär Lindholm som ratades av Skellefteå säsongen 2010-11, ungefär samtidigt som segermaskinen började rulla i gång. Först lånades han ut till allsvenskan bottenlaget Sundsvall i två säsonger innan han började om i Piteå i division !. En succésäsong där ledde till Karlskrona och Blekinge förra säsongen, där han var en av de största anledningarna till att Karlskrona var ett topplag i HockeyAllsvenskan.
Det gav en ny chans i Skellefteå, där det fanns massor av luckor att fylla.
I kväll spelade han i en kedja med ryssen Kiril Kabanov och John Norman och var den största överraskningen för mig i ”nya” Skellefteå.
Han var totalt dominant där nere isen.
En ny stjärna kan vara född.
• • •
Luleås back Jan Sandström pricksköt 1-0 med ett handledsskott 11.19 in i första perioden – säsongens första mål i power play.
Skellefteås målvakt Markus Svensson var helt skymd i det läget.
Det var det första av tre power play-mål i den här matchen, där 75 procent av målen kom i numerärt överläge.
Det har ju snackats mycket om vad de större anfallszonerna kommer att betyda för lagens power play den här säsongen och i den här matchen betydde de mycket.
Båda lagen fick en power play-procent på 33,33 procent.
Det är för tidigt att dra några slutsatser av det, men i fjol hade Linköping SHL:s bästa power play-procent med 25.68 och bara hälften av lagen orkade över tjugo.
Jag har en känsla av att lagen kommer att ligga betydligt högre än så i vinter.
Det har aldrig varit viktigare att hålla sig på isen.
• • •
Per Ledin stänkte in kvitteringen 2-2 (om det nu går att kalla det stänka i hans fall) på en målvaktsretur direkt efter tekning 13.45 in i andra perioden.
Det måste ha varit ett av de snabbaste målen någonsin i numerärt underläge.
Det tog bara två sekunder från tekningen i offensiv zon tills pucken var i mål.
En riktig fräckis där Lucas Wallmark sköt direkt på tekning och Ledin störtade på returen.