Kollaps igen, Leksand

av Mats

Ja, jag undrar hur lågt Leksand kan sjunka innan den första poängen kommer i säsongens SHL.
Mot Linköping dominerade Leksand spelet i nästan två perioder.
Ända fram till att Broc Little slog in 1-0 med 57 sekunder kvar att spela av andra perioden.
I det läget tyckte jag nästan synd om leksingarna.
Det gjorde de tydligen själva också.
De kom ut till tredje perioden och släppte fram Linköping till 2-0 redan efter elva sekunder, då Jacob Micflikier kunde skicka in pucken bakom Oscar Alsenfelt.
Sedan kom 3-0 då Broc Litte gjorde sitt andra mål efter 4.05 av slutperioden.
Det var tre insläppta mål på fem minuters effektivt spel, sånär som på två sekunder.
Och en ny mental kollaps.
Nej, det krävs inte mycket för att Leksand ska falla ihop som ett korthus.
Jag såg Luleå göra 5-0 i tredje perioden, när de levererade årets leksandssmäll och vann med 8-0 i förra veckan.
Nu blev det 1-4 i slutperioden mot Linköping.
Leksand har förlorat sex av sju tredjeperioder den här säsongen och det började redan i premiären mot Färjestad, då 1-0 blev 1-2 och värmlänningarnas matchavgörande mål kom med 57 sekunder kvar att spela.
Jag såg Leksands match mot Skellefteå då 0-0 blev till 0-2 i sista perioden, den mot Luleå då 0-3 förvandlades till 0-8. Och mot Modo i lördags då en ledning med 3-2 blev till förlust med 3-5 och så matchen idag då 0-1 blev 1-5.
Det gör att Leksand har en målskillnad på 1-14 på de fyra senaste slutperioderna de spelat.
Då är något allvarligt fel.
Är det enbart mentalt är är leksingarna dåligt tränade?
Man blir ju lite fundersam.
• • •
Mera för dalkarlarna att fundera över:
Leksand vann skotten med 41-24, men gjorde bara ett mål framåt.
Målskillnaden är 7-30 så här långt och 30 insläppta mål är en mardrömssiffra som inget annat lag är i närheten av.
• • •
Kvällens två andra matcher blev betydligt jämnare.
Brynäs har två raka segrar sedan Christian Djoos kom hem från Washingtons träningsläger. I lördags spelade han tretton och en halv minut mot Linköping, samma dag han landade i Sverige. Då vann Brynäs sin andra match för säsongen efter 4-3 i förlängningen. I kväll spelade Djoos betydligt mer när Brynäs vann sin andra raka med 4-3 mot Modo. Nu på ordinarie tid. Jag tror inte att det är en tillfällighet.
• • •
Kvällens toppmöte var matchen mellan Luleå och Frölunda.
En riktigt bra hockeymatch som gick till straffar efter 2-2 vid ordinarie tid.
Förra gången det var straffar i Luleå (i premiären mot Skellefteå), gjordes ett mål på elva försök.
Nu gick nästan varenda straff in. Fem av åtta.
Och stormatchjälte med Andreas Johnson som satte båda sina straffar. Båda gånger väntade han iskallt ut Joel Lassinantti.