Startsida / Inlägg

Lista: Största värvningsbomberna

av Mats

Jag har ännu inte hämtat mig från chocken att Modo värvat den 42-årige slagskämpen Donald Brashear.
Det är den största värvningsbomben genom tiderna i svensk hockey skulle jag vilja påstå och har därför känt mig tvungen att knåpa ihop en tio-i-topp-lista över de största knallarna någonsin.
Faran med sådana här listor är att man alltid glömmer någon eller några, när man använder sitt eget minne som underlag.
Å andra sidan är det min privata lista och åsikter och det är de här är tio som dyker upp. Med Brashear i topp då förstås.
Här är min lista:
1. Donald Brashear till Modo 2014
Kommentar: Hade någon sagt till mig innan säsongen att Donald Brashear skulle spela i SHL och 2014/15, hade jag skickat vederbörande på sinnesundersökning. En stor sådan. Nu är det verklighet och jag har inte riktigt hunnit smälta det än. Peter Forsberg måste vara riktigt, riktigt pissed off för att värva sin egen disciplinnämnd.
2. Börje Salming till AIK 1990
Kommentar: Ingen trodde väl att Salming skulle fortsätta med hockeyn då han återvände till Sverige som 39-åring och efter 17 säsonger i NHL. Det var en riktig bomb som slog ner. Och Salming fortsatte i tre säsonger innan han slutade som 42-åring – samma ålder Donald Brashear har när han debuterar i SHL.
3. Pekka Lindmark till Malmö 1988
Kommentar: Det här var den första chockvärvning som Percy Nilsson levererade. Han hade lärt sig så mycket att lag byggdes bakifrån, så han siktade in sig på landets då i särklass bästa målvakt. Pekka hade just vunnit SM-guld med Färjestad och det var en chock för alla när han lockades av Percys miljoner. Dessutom att han valde att flytta ner en division.
4. Miljonkedjan till Örebro 1979
Kommentar:
Örebros dåvarande boss Bosse Ahlén var en föregångare till Percy Nilsson. Han slog till och värvade en hel kedja för att väcka den slumrande hockeyn i Örebro, där bandy och fotboll dominerade. Han värvade tre landslagsmässiga forwards i Hardy Nilsson, Martin Karlsson och Lars-Gunnar ”Krobbe” Lundberg. Och hela hockey-Sverige hoppade till.
5. Mats Sundin till Djurgården 1994
Kommentar:
Sudden får symbolisera den heta hösten 1994, då lockoutade NHL-spelare kom in i dåvarande Elitserien och skapade hockeyfeber. Första matchen skulle Mats Sundins Djurgården möta Mikael Renbergs Luleå i Globen. Det var utsålt (13850) flera dagar innan nedsläpp och det är enda gången jag sett svartabörshajar sälja svindyra biljetter till en grundseriematch.
6. Världsmästarkedjan till AIK 1996
Kommentar:
AIK hade nytt styre och de öppnade med en riktig bomb. Tjeckien hade blivit världsmästare i Wien 1996 och AIK svarade med att värva lagets hela succékedja med Pavel Patera, Martin Prochazka och Otakar Vejvoda. Tjeckerna levererade, men det hjälpte inte AIK som redan var på väg utför.
7. Ulf Sterner till Rögle 1965
Kommentar:
Det här var den första riktigt stora värvningen i svensk hockey, som chockade en hel nation. Tre Kronor-stjärnan Ulf Sterner lockades till Ängelholm av miljonären Gösta ”Pollenkungen” Carlsson, som byggt sin egen ishall och ville ha resultat. Det fick han också.
8. Zdeno Chara till Färjestad 2004
Kommentar:
Det var invasion från NHL lockoutåret 2004-05 och Chara är ett bra exempel på klassen på alla de storstjärnor som värvades till dåvarande Elitserien. Dessutom blev de kvar hela säsongen, som är den bästa som någonsin spelats i det här ladet. Och den kommer att så förbli.
9. Vladimir Krutov till Östersund 1992
Kommentar: Glömde den här sensationella värvningen från början, men Krutov måste naturligtvis med, även om han var en trasig människa redan när han kom till Sverige och division 2. Då var han bara 32, men en spillra av sitt forna jag. Han avled 2012 endast 52 år gammal.
10. Christian Ruutu till Frölunda 1995
Kommentar:
När Ruutu återvände från NHL var den riktig skräll när han valde Frölunda. Dessutom utsågs han till lagkapten. Det var den säsongens stora värvning till ett lag som många tippade på nedre halvan. Men Ruutu tog laget ända till en SM-final mot Luleå innan han försvann lika fort som han kommit.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB